Fotografija: Korona su uvukla u daruvarski Centar R. Steiner/Foto: Facebook Centar Rudolf Steiner Daruvar
Korona su uvukla u daruvarski Centar R. Steiner/Foto: Facebook Centar Rudolf Steiner Daruvar

U daruvarskom Rudolf Steineru pozitivno šestero djece, čak 12 djelatnika je "izvan stroja"

Osim što se bore s koronom, u Rudolf Steineru dobili su najveći račun za plin ikad - čak 68 tisuća kuna. "To je neodrživo", upozorava ravnateljica KancijanDARUVAR – Šestero od ukupno 34 djece s intelektualnim i drugim poteškoćama u razvoju smještenih u daruvarskom Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner imaju koronavirus, potvrdila nam je to ravnateljica ustanove Silvija Kancijan. Ujedno nam je kazala i kako raste broj zaraženih odgojitelja i učitelja kojih je trenutno pet pozitivnih od ukupno 20-ak, a ne pomaže niti činjenica da su pozitivna i dva pomoćnika u nastavi.

Dežurstva vikendom

-Organizacija je takva da naši učitelji i odgojitelji dežuraju i vikendom jer moramo osigurati rad u sve tri smjene pa nije neobično da se zaraza širi. Jučer smo imali dvoje, danas novih troje zaraženih djelatnika tako da ih je ukupno petero. K tome još moramo zbrojiti i djelatnike koji su u samoizolaciji jer su neposredni kontakti te djece, a njih je u ovome trenutku sedmero. To je ukupno 13 osoba izvan stroja što nam organizacijski stvara problem, priznaje Kancijan i dodaje kako su angažirani svi kapaciteti.

Trenutno su, zbog novonastale situacije, stopirali vanjske usluge. One se sada odvijaju u sklopu škole, a ne Doma.

-U Dom mogu doći samo djelatnici koji su u rasporedu rada, provodimo sve epidemiološke mjere i molimo se da sve što prije prođe. Prilagođavamo se situaciji, no naša djeca teško podnose nametnutu samoizolaciju. Ne možemo ih zatvoriti u sobu tako da smo moguće prilagodili njima. Gledaju televiziju, odmaraju i ne miješaju se s ostalom djecom, ističe Kancijan kojoj budi nadu da će sve brzo biti po starom i to što je bolest u ovom valu ipak znatno lakša.

Teška organizacija rada

-Djeca gotovo da i nemaju simptoma bolesti. Eventualno dan ili dva malo povišenu temperaturu, svi su razigrani i veseli, a više problema imamo mi kako sa smanjenim brojem djelatnika pokriti sve tri smjene. To nam je najveći problem jer moramo osigurati rad vikendom i to u sve tri smjene, i zadovoljiti prava djelatnika sukladno kolektivnim ugovorima i ugovoru u radu. Nije lako, priznaje Kancijan koja nam odaje da su i težoj situaciji od ove bili izloženi u studenom 2020. godine. Tada su imali prvi slučaj korone u ustanovi, a kako bi zaustavili širenje i olakšali novu situaciju djeci s teškoćama, djelatnici su u ustanovi ostajali 24 sata dnevno kao u klasičnim domovima.

Osim problema s koronavirusom koji se proširio Centrom Rudolf Steiner, djelatnici muku muče i s računom za plin kojeg su dobili za siječanj.

Vrtoglavi računi za plin

Naime, dosad je najveći račun za plin u Centru Rudolf Steiner iznosio 34 tisuće kuna. Siječanjski kojeg moraju podmiriti iznosi vrtoglavih 68 tisuća kuna.

-Račun se mora podmiriti i tu se nema što puno reći. No, ako će naši računi i ubuduće iznositi ovoliko puno, mi ćemo s njihovim podmirivanjem potrošiti pola godišnjeg budžeta. Ne znam kako ćemo dalje funkcionirati i što ćemo od zacrtanih planova uopće moći realizirati. Ovakvo stanje nama je neodrživo, priznala nam je ravnateljica Silvija Kancijan koja namjerava o svemu najprije porazgovarati s osnivačem.