Fotografija: Pop-up dječji festiva / Foto: Facebook/Pop-up festival Daruvar
Galerija
Pop-up dječji festiva / Foto: Facebook/Pop-up festival Daruvar

Daruvar na globalnoj proslavi Festivala emocija i dječje dobrobiti

Cilj ovog festivala, koji se provodi u 220 država svijeta, povećanje je svijesti o važnosti emocionalne inteligencije u našoj zajedniciGrad Daruvar sa svojim brojnim partnerima pridružuje se globalnoj proslavi Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga, organizacijom POP-UP festivala emocija. Cilj ovog festivala, koji se provodi u 220 država svijeta, povećanje je svijesti o važnosti naših emocija kako bismo poboljšali vještine potrebne za stvaranje boljeg svijeta. 

POP-UP festival emocija i dječje dobrobiti dio je globalnog festivala emocija koji je inicirala međunarodna organizacija Six-seconds, uz potporu UNICEF-a, s ciljem zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih, promičući emocionalno opismenjavanje i emocionalnu inteligenciju.

- U gradu Daruvaru želimo učiniti puno toga za dobrobit djece. Vjerujemo da je, uz fizički i intelektualni, emocionalni razvoj vrlo važan dio djetetove dobrobiti, stoga smo se prije četiri godine uključili u najveći svjetski događaj na temu promicanja važnosti emocionalne inteligencije među djecom. Ove godine u njemu sudjelujemo s više od milijun sudionika iz 212 zemalja i partnerskih organizacija iz cijelog svijeta. Naš daruvarski POP-UP festival obilježit će se od 20. do 26. studenoga 2020., izjavila je Tanja Novotni Golubić, jedna od pokretačica i koordinatorica samog festivala. 

Volonteri iz Daruvara i okolice

Prema Ujedinjenim narodima, svrha Međunarodnog dana dječjih prava je poticanje ljudi na zagovaranje, promicanje i slavljenje prava djece, provođenje u dijaloge i akcije koje će graditi bolji svijet za našu djecu. 

- POP-UP festival Daruvar je inicijativa koja ispunjava upravo tu svrhu – u festival se uključuju razne organizacije i volonteri iz Daruvara i okolice, na različitim razinama te smo sa sličnim organizacijama diljem svijeta, uključeni u jednu globalnu proslavu, čime se ukazuje na važnost emocionalne pismenosti, potiče dijalog o bitnim vještinama za djecu kako bi se razvila njihova veća samosvijest i dobrobit. Iako se u našim vrtićima i školama gotovo svakodnevno radi na emocionalnom učenju, pokazalo se vrlo korisnim posvetiti emocijama barem jedan dan ili tjedan. Ove godine je ova tema važnija nego ikada do sada, nažalost ovogodišnji festival u Daruvaru će se, zbog pandemije, organizirati sukladno mogućnostima i zdravstvenim preporukama, koje nam onemogućuju dječje susrete i suradnju kroz zajedničke radionice, kaže nam Tanja Novotni Golubić.

Ovogodišnji koncept festivala oslanja se na online preporuke radionica za djecu daruvarskih vrtića i učenike nižih razreda osnovnih škola koje je odabrala stručna koordinatorica POP- UP festivala, dipl.psiholog-prof Kristina Kanis Uldrijan.

Ona je u suradnji sa školskim pedagozima pripremila brojne preporuke, kao pomoć za moguće aktivnosti koje se mogu provoditi u vrtićkim skupinama, satovima razrednika ili u školskim dnevnim boravcima.

Drugi dio se odnosi na osnaživanje onih koji rade s djecom i mladima i za njih je, kao i u prošlim godinama, organiziran edukacijski dio. Ove je godine to program Search Inside Yourself©, dvodnevni intenzivni program koji će se zbog bolesti predavačice održati 5.i 6.prosinca ove godine. Edukacijski dio također će biti organiziran u online obliku, a ako želite sudjelovati u njemu, morate se ranije prijaviti.

Važan festival

Program SIY  je osmišljen u Google-u kada je jedan od najranijih Googleovih inženjera, Chade-Meng Tan, okupio tim vodećih stručnjaka za pažnju, neuroznanost, vodstvo i emocionalnu inteligenciju, kako bi razvio interni tečaj za svoje kolege.

Svi zainteresirani moći će se s temom emocionalne pismenosti i emocionalne inteligencije bliže upoznati na Facebook stranici festivala: https://www.facebook.com/Pop-Up-festival-Daruvar-1915651488530995.

U festival su uključeni dječji vrtići, osnovne i srednje škole grada Daruvara, Centar Rudolf Steiner, Pučka knjižnica i čitaonica. Očekuje se da će ovaj u događaj biti uključeno oko 500 djece iz Daruvara i okolice. Grad Daruvar financijski podržava ovaj festival, putem Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, a jedna od koordinatorica festivala je i zamjenica gradonačelnika, Vanda Cegledi.  

- Koliko je POP UP, festival emocija važan i kako nam pomaže u svakodnevnim situacijama, osobito je vidljivo u sadašnje vrijeme kada je svijet zahvaćen pandemijom COVID - 19. Naime, i sama sam se zatekla u situaciji kada sam preispitivala svoje emocije i primjenjivala tehnike koje sam upoznala upravo na predavanjima i radionicama koje smo organizirali u sklopu POP UP-a. Sretni smo što se svake godine s veseljem u rad uključuju brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva i što naši sugrađani prepoznaju dobrobit ovog festivala. Nadamo se da ćemo dobre emocije i ove godine odaslati na sve adrese, izjavila je zamjenica gradonačelnika grada Daruvara, Vanda Cegledi.

Reakcija na promjene

POP-UP festival će educirati i potaknuti djecu ali i odrasle da razvijaju i prakticiraju emocionalnu inteligenciju i time će potaknuti  dobrobit djece, unaprijediti odnose s njima i time osnažiti njihovu sposobnost da pozitivno reagiraju na sve promjene. 

- Na Facebook stranici POP-UP FESTIVAL Daruvar objavljivat ćemo korisne informacije, videozapise, savjete ili vježbe koje pomažu boljem poznavanju emocionalne inteligencije i usmjerene pažnje, kako bismo ih učinili praktičnim i dostupnim za sve zainteresirane. Molimo vas da nam pošaljete fotografije, dojmove, zapise ili druge kreativne izričaje pomoću kojih se, u svojim organizacijama ili obiteljima„igrate“ i posvećujete se emocijama. Rado bismo ih podijelili na svojoj Facebook stranici Pop-Up festival Daruvar, poručili su organizatori.