Fotografija: Ova pretraga u bjelovarskoj bolnici ponovno je moguća nakon tri godine stanke/ Foto: MojPortal
Galerija
Ova pretraga u bjelovarskoj bolnici ponovno je moguća nakon tri godine stanke/ Foto: MojPortal

U bjelovarskoj bolnici ponovno se obavlja denzitometrija, pretraga za utvrđivanje gustoće kostiju

Prostoriju gdje se uređaj inače nalazio koristili smo za snimanje pluća pacijenata koji su Covid pozitivni. Liste čekanja nemamo i upisani brzo će doći na red, kaže Grbaš BratkovićNakon tri godine u Općoj bolnici "dr. Anđelko Višić" Bjelovar ponovno se vrši denzitometrija, radiološka metoda pretrage za utvrđivanje gustoće i količine minerala u kostima. 

- Uređaj za mjerenje gustoće kostiju - denzitometar, bio je ugašen jer ga nismo imali gdje staviti. Naime, prostoriju gdje se uređaj inače nalazio koristili smo za snimanje pluća pacijenata koji su Covid pozitivni. Također, uređaj je bio i potrgan, a sada smo ga uspjeli popraviti te je zadovoljio na svim potrebnim testovima te je u punoj funkciji. Liste čekanja nemamo i svi koji su upisani doći će jako brzo na red, poručila je ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković.

U prostoru bivše hitne

Inače, denzitometrija će se od sada vršiti u prostoru bivšeg hitnog prijama, koji je u međuvremenu preseljen u novu bolničku zgradu.

- Ovo je lijep prostor koji je saniran i ugodan. Osim denzitometra ovdje se nalazi i ultrazvuk, a imamo i planova kako iskoristiti ostale prostorije, dodala je Grbaš Bratković.

Ova pretraga vršit će u prostoru bivše hitne/ Foto: MojPortal
Ova pretraga vršit će u prostoru bivše hitne/ Foto: MojPortal

Prema riječima voditeljice Odjela za radiologiju, Anite Jug-Klobučić, denzitometrijom se s visokom sigurnošću mogu dijagnosticirati poremećaji u strukturi koštanog tkiva.

- Dakle, uređaj mjeri mineralnu gustoću kostiju, odnosno određuje čvrstoću kostiju, dok mi dijagnosticiramo ima li pacijent osteoporozu ili osteopeniju te kolika je vjerojatnost da dobiju frakturu uslijed osteoporoze. Indikacije za pretragu imaju žene u postmenopauzi koje nisu na hormonalnoj terapiji, ali i svi ostali pacijenti koji imaju endokrinološki poremećaj, poput dijabetesa tip 1, bolesti jetre i bubrega, reumatoidni artritis, poručila je Jug-Klobučić.

16 pacijenata dnevno

Radiolog Borislav Kozić dodao je i to da sama pretraga sa svim pripremama traje oko pola sata te da će se dnevno obrađivati oko 16 pacijenata. 

Uređaj za mjerenje gustoće kostiju/ Foto: MojPortal
Uređaj za mjerenje gustoće kostiju/ Foto: MojPortal

Prva pacijentica koja je ovu pretragu nakon tri godine obavila u bjelovarskoj bolnici je Mira Eđut.

- Puno mi znači što pregled mogu napraviti u Bjelovaru. Bila sam upisana za Koprivnicu, međutim ovo me sada jako razveselila. Prije pet godina već sam obavila ovaj pregled, jer imam osteoporozu, zaključila je Eđut. 

Prva pacijentica Mira Eđut/ Foto: MojPortal
Prva pacijentica Mira Eđut/ Foto: MojPortal

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!