Fotografija: Hvalevrijedna akcija na bjelovarskoj tržnici/ Foto: BBŽ
Galerija
Hvalevrijedna akcija na bjelovarskoj tržnici/ Foto: BBŽ

Besplatno mjerenje tlaka i šećera na bjelovarskoj tržnici: "Cilj je krvne žile što duže održati zdravima"

Najznačajniji rizik kardiovaskularnih bolesti je neregulirani krvni tlak te visoki šećer i velike oscilacije. Dakle, bolje je imati glukozu 9, nego malo 5, pa malo 11, kaže dr. Marin DeškinOpća bolnica "dr. Anđelko Višić" Bjelovar povodom sutrašnjeg Svjetskog dana zdravlja na bjelovarskoj Gradskoj tržnici organizirala je javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, kojoj se odazvao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Župan s djelatnicima bjelovarske bolnice/ Foto: BBŽ
Župan s djelatnicima bjelovarske bolnice/ Foto: BBŽ

- Na ovim akcijama građani mogu besplatno izmjeriti tlak i šećer. Naime, svjesni smo tempa i načina života, stoga su sve preventivne akcije izuzetno bitne. Koliko čujem, bilo je dosta građana kojima je ustanovljen povećani tlak ili šećer. Zahvaljujem se bolnici što je organizirala ovu akciju, poručio je župan Marko Marušić, kojemu je također tlak u krvi bio nešto povišen.

Župan j3 imao povišen tlak/ Foto: BBŽ
Župan j3 imao povišen tlak/ Foto: BBŽ

- To pripisujem strahu od same izmjere tlaka, ali šećer je jako dobar i to me posebno veseli, poručio je župan Marušić.

Pored samog mjerena, akcija je za cilj imala i dodatno čimbenike kardiovaskularnog rizika.

Štand OB
Štand OB "dr. Anđelko Višić" Bjelovar/ Foto: BBŽ

- Cilj je krvne žile što duže održati zdravim čime srčane i moždane udare odgađamo što je više moguće. Najznačajniji rizik kardiovaskularnih bolesti je arterijska hipertenzija, odnosno neregulirani krvni tlak, a tu je i glikemija, odnosno visoki šećer i velike oscilacije. Drugim riječima, bolje je imati glukozu 9, nego malo 5 pa malo 11, jer upravo te oscilacije dovode do promjena na krvnim žilama. Također, moramo voditi brigu i o lipidogramu, odnosno masnoći, istaknuo je endokrinolog i dijabetolog bjelovarske bolnice Marin Deškin.

Mjerenje šećera/ Foto: BBŽ
Mjerenje šećera/ Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!