Fotografija: Vlada će u potpunosti preuzeti financiranje kredita i opremanje nove bolnice/Foto: Martina Čapo
Galerija
Vlada će u potpunosti preuzeti financiranje kredita i opremanje nove bolnice/Foto: Martina Čapo

POTVRĐENO Vlada će vratiti dva kredita za izgradnju OB Bjelovar i financirati opremanje

"Ukupna pomoć iz državnog proračuna iznosi nešto više od 36 milijuna eura i time je spriječen kolaps županijskog zdravstvenog sustava", zadovoljan je župan Marko Marušić„Raniji župan je preuzeo financijske obveze bez osiguranja sredstava. Budući da mi želimo dobro Bjelovarčanima, gradu Bjelovaru i cijeloj Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, našli smo način kako da u godinama koje su pred nama pomognemo u servisiranju tih kreditnih obveza kako bi se otplatili dugovi i bolnica potpuno opremila“, ovim je riječima premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade potvrdio kako će Vlada u cijelosti preuzeti otplate dvaju kredita Opće bolnice "Dr. Anđelko Višić" Bjelovar, te financiranje opremanja nove zgrade bolnice.

Oduševljenje u BBŽ-u

Vijest su s oduševljenjem dočekali i u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji.

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo
Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo

-Usvajanjem današnjih odluka, Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem stavila je „točku na i“ u priči o financiranju otplate kredita i opremanja bjelovarske Opće bolnice. Ukupna pomoć iz državnog proračuna iznosi nešto više od 36 milijuna eura i time je spriječen kolaps županijskog zdravstvenog sustava. Ovo je snažna poruka premijera i Vlade da im je važna naša županija i da se brinu za sve njezine građane, zadovoljan je župan Marko Marušić.

Kako je istaknuo na današnjoj press konferenciji, do kraja godine bolnica će većim dijelom biti opremljena, a do kraja iduće se očekuje da će biti u potpunosti opremljena. 

Vijest su s oduševljenjem dočekali u BBŽ-u/Foto: Martina Čapo
Vijest su s oduševljenjem dočekali u BBŽ-u/Foto: Martina Čapo

-Krediti koji nam sada dolaze na naplatu, riječ je o 17 milijuna kuna, ne bi se mogli pokriti ni sa svim decentraliziranim sredstvima za svih pet zdravstvenih ustanova. A da ne spominjem opremanje bolnice za koje je potrebno 70 milijuna kuna. Ovim činom Vlade RH spriječen je kolaps sustava jer smo naslijedili kredite, praznu bolnicu, gole zidove... Ovim činom ćemo spasiti zdravstveni sustav, ali i podići kvalitetu zdravstvene usluge, istaknuo je župan Marušić. 

Zahvala premijeru i ministrima

Iskoristio je priliku i zahvalio se predsjedniku Vlade RH i resornim ministarstvima na podršci.

-Spočitavalo se da je HDZ bio protiv ove bolnice, ali ovo dokazuje da to nije bila istina. Ovo je dokaz da sinergija djeluje. 200 milijuna kuna obveza Vlada preuzima na sebe. Govorim u kunama jer su krediti potpisani u kunama. Bolnica je napravila troškovnik koji je potreban da se kompletno opremi bolnica, on iznosi 70 milijuna kuna. Taj će znos također pokriti Vlada RH. 50 milijuna kuna za opremanje bolnice je osigurano u ovogodišnjem proračunu, a ostatak od 20 milijuna će biti do kraja iduće godine, zaključuje Marušić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!