Fotografija: Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Galerija
Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama. Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Filipović sazvao hitan sastanak s trgovcima: ‘Nismo dizali cijene, ali čitali smo tko jest...‘

Sastanak u prostorijama Ministarstva gospodarstva bi se trebao održati tijekom jutraNakon što se u ponedjeljak premijer Andrej Plenković sastao s ministrima i s predstavnicima Državnog inspektorata, Porezne i Carinske uprave, a s ciljem "zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena", ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je za utorak prijepodne sastanak i s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

Sastanak u prostorijama Ministarstva gospodarstva bi se trebao održati zbog činjenice da su s početkom Nove godine neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure.

Zaokruživanje cijena

Potrošači navode konkretne primjere artikala koji su s novom kalendarskom godinom najednom dobili i višu cijenu, a najveća se pobuna digla protiv trgovačkog lanca Lidl.

Uoči sastanka u Ministarstvu gospodarstva Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u, novinarima je kazao da u trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a da su cijene uoči uvođenja eura rasle zbog drugih utjecaja, javlja N1.

“Trgovci nisu podigli cijene, zaokruživali su prema pravilima zaokruživanja, kako je to Vlada u svojim smjernicama i rekla. Do nikakvog povećanja cijena u trgovinama nije došlo. Dapače, mislim da su čak gotovo svi trgovci odbili prihvatiti nove cjenike dobavljača već negdje od početka 11. mjeseca pa do kraja 1. mjeseca. Dobavljači su tu našu inicijativu prihvatili kako ne bi došlo do povećanja cijena”, rekao je Evačić.

Ponovio je da nije vidio da su cijene povećane u trgovinama, ali da je čitao po portalima da su frizeri povećali cijene svojih usluga te da je kava zaokružena na 2 eura.

Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva s predstavnicima trgovačkih lanaca zbog nagle promjene u cijenama. Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

“Ali ja stvarno ne vidim kakve veze to ima s trgovcima”, dodao je.

Pojasnio je da su cijene su dizane zadnjih godinu dana, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije kakvu je uzrokovala prvo pandemija, a onda rat u Ukrajini.

“Trgovci su jednostavno proizvođačke cijene koje su stizale od dobavljača morali prevoditi. Ne ulazimo u to jesu li kalkulacije dobavljača i distributera opravdane ili ne, ali lako je provjerljivo jesu li trgovci povećali marže”, kazao je Evačić.

Dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanju?

Upitan smatra li onda da su dobavljači i proizvođači glavni uzrok povećanja cijena, odgovorio je:

“Da, apsolutno, ali ponavljam, ne ulazimo jesu li njihove kalkulacije opravdane ili ne.”

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore koji je također stigao na sastanak kazao je:

“Prvo, ponosan san koji su danas ovdje s nama zbog velikog posla koji je učinjen u zadnjih godinu dana. Žao mi je što, ako je došlo do pojedinačnog kršenja dogovora, se baca ljaga na cijeli proces. Mislim da ne trebamo zaboraviti inflatorni pritisak od 13 posto, odnosno o preko 19 ili 20 posto kada je u pitanju hrana i piće.”

 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!