Fotografija: Priliku za sudjelovanjem na početničkom tečaju češkog jezika možete iskoristiti sve do 08. studenog jer već sljedećeg dana, 09. studenog u 17 sati počinje tečaj/Foto: MojPortal
Galerija
Priliku za sudjelovanjem na početničkom tečaju češkog jezika možete iskoristiti sve do 08. studenog jer već sljedećeg dana, 09. studenog u 17 sati počinje tečaj/Foto: MojPortal

Tečaj za odrasle: "Daruvarčani, naučite osnove češkog jezika i kulture, prijave su u tijeku"

Puno je građana koji primjerice svoju djecu upisuju u češki vrtić ili češku školu pa je logično da žele znati osnove tog jezika. To nas posebno raduje, ističe dožupanica Tanja Novotni GolubićDARUVAR – Tanja Novotni Golubić, dožupanica za češku i slovačku nacionalnu manjinu poziva sve Daruvarčane da se prijave na besplatan tečaj češkog jezika koji je namijenjen početnicima.

Kako nam kaže, ovo nije prvi put da se u Daruvaru nudi takva mogućnost, no zbog pandemije koronavirusa neko vrijeme je bilo zatišje.

Prijave u tijeku

Prijave su još uvijek u tijeku, zaineresiranih ima, a svoju priliku za sudjelovanjem na početničkom tečaju češkog jezika možete iskoristiti sve do 08. studenog jer već sljedećeg dana, 09. studenog u 17 sati počinje tečaj.

Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr
Tanja Novotni Golubić/Foto: MojPortal.hr

-Središnja knjižnica za češku manjinu pri Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar već je nekoliko puta organizirala sličan tečaj, a uvjereni smo kako će i ovoga puta interes biti velik jer smo imali više upita. Očito je da postoji potreba za učenjem češkog jezika tako da smo prionuli na posao. Imamo veliku podršku daruvarske knjižnice kao i izvorne govornice Ilone Kirchnerovoe, ujedno učiteljice češkog jezika. Ona je u Hrvatsku poslana direktno iz češke vlade i ona će pripremiti i voditi tečaj, pojašnjava nam dožupanica i dodaje kako će svi polaznici imati priliku naučiti osnove češkog jezika.

No, to neće biti jedino znanje koje će polaznici steći. Osim osnovnog rječnika i fraza te komunikacije, učit će se i o češkoj kulturi, činjenicama i zanimljivostima.

Sve do blagdanskih dana

-Znajući učiteljicu Ilonu Kirchnerovou, tečaj će biti jako zanimljiv, ali i sjajna prilika za sve jer je cijela ova priča besplatna. Potrebno se samo prijaviti, ističe Tanja Novotni Golubić i dodaje kako se javiti mogu sve odrasle osobe.

Tečaj će trajati sve do blagdanskih dana, a jedna od zanimljivosti je i ta što organizatori vjeruju da će se za početničko učenje češkog jezika prijaviti osobe koje nisu porijeklom iz Češke.

Ustupila: Tanja Novotni Golubić
Ustupila: Tanja Novotni Golubić

-Želimo da se svi naši sugrađani upoznaju sa češkim jezikom i kulturom. No, puno je i onih građana koji primjerice svoju djecu upisuju u češki vrtić ili češku školu pa je logično da žele znati osnove tog jezika. To nas posebno raduje, zaključuje dožupanica.

Naime, pohvalila se kako su već upisali nekoliko građana. Stoga poziva i ostale da se pridruže i osiguraju svoje mjesto na vrijeme.