Fotografija: Predstavnici Saveza Čeha i češke nacionalne manjine dočekali su češku delegaciju u Savezu Čeha/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Predstavnici Saveza Čeha i češke nacionalne manjine dočekali su češku delegaciju u Savezu Čeha/Foto: Vladimir Bilek

Sedmočlana delegacija češkog grada Brna posjetila Daruvar

Obišli su Savez Čeha, posjetili dograđeni dio vrtića i Češke osnovne škole J. A. Komenskog te održali sastanak s gradonačelnikom LneničekomSedmočlana delegacija predstavnika Grada Brna iz Češke Republike danas su posjetili grad Daruvar i Savez Čeha u Republici Hrvatskoj čije je sjedište upravo u Daruvaru.

Voditelj delegacije bio je doktor prava Michal Chládek, a s njim su još bili članovi poglavarstva, Gradske skupštine i tehničkih sustava Grada Brna, odnosno zastupnici Ludvík Kadlec, inžinjer David Trllo, Ondřej Vitula, Jaroslav Dvořáček, sin voditelja delegacije Michal Chládek te predstavnik Razvoja tehničkih mreža inžinjer Jiří Pokorný. Osim njih, bili su i predstavnici Skupštine Grada Brna zaduženi za kvalitetu stanovanja, stambeno zbrinjavanje, izgradnju stanova, šume i okoliša, školstva itd. Njihov dolazak započeo je posjetu Saveza Čeha.

Sedmočlana delegacija predstavnika Grada Brna iz Češke Republike, odnosno članovi njihovog poglavarstva, Gradske skupštine i tehničkih sustava Grada Brna danas je posjetila Grad Daruvar/Foto: Vladimir Bilek
Sedmočlana delegacija predstavnika Grada Brna iz Češke Republike, odnosno članovi njihovog poglavarstva, Gradske skupštine i tehničkih sustava Grada Brna danas je posjetila Grad Daruvar/Foto: Vladimir Bilek

Tamo su ih dočekali predstavnici i vodstvo Saveza Čeha i češke nacionalne manjine. Osim predsjednice Saveza Čeha, Ana-Marie Štruml-Tuček, prisutni su bili i potpredsjednica Saveza i ravnateljica Češke osnovne škole J. A. Komenskog Marija Valek, zamjenica župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić, tajnik Saveza Dalibor Kolar te saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek.

Sastanak češke delegacije iz Brna sa predstavnicima Saveza Čeha/Foto: Vladimir Bilek
Sastanak češke delegacije iz Brna sa predstavnicima Saveza Čeha/Foto: Vladimir Bilek

- Razgovarali smo o suradnji s Gradom Brnom, ali i Južnomoravskom regijom jer je Michal Chládek i član Skupštine u Južnomoravskoj regiji, a gradonačelnik Grada Kyjova, František Lukl je i zamjenik župana za društvene djelatnosti čiju suradnju želimo nastaviti gdje smo stali, nakon što COVID-19 prođe, a pokušati ovih godinu dana iza nas bez konkretnih rezultata, nadoknaditi to izgubljeno vrijeme - rekao nam je Vladimir Bilek.

Suradnja s univerzitetima

Što se tiče suradnje između Grada Brna i Južnomoravske regije sa Savezom Čeha, govori nam Bilek, pričali su o mogućnosti kvalitetnije suradnje s univerzitetima na području Brna gdje postoji mogućnost stipendiranja nekoliko učenika s područja Grada Daruvara ili iz češke manjine kako bi studirali na nekim od univerziteta na Brnu, a to je i kadar, kako kaže, koji u Daruvaru nedostaje. Osim toga, pričali su o kulturnoj suradnji, razmjeni djece i suradnji u školstvu.

Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog predano nekoliko desetaka knjiga na češkom jeziku, društvenih igara i didaktičkog materijala za kvalitetnije obrazovanje na češkom jeziku/Foto: Vladimir Bilek
Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog predano nekoliko desetaka knjiga na češkom jeziku, društvenih igara i didaktičkog materijala za kvalitetnije obrazovanje na češkom jeziku/Foto: Vladimir Bilek

- Nakon sastanka u Savezu Čeha obišli smo dograđeni dio vrtića i Češke osnovne škole Jan Amosa Komenskog gdje je školi predano nekoliko desetaka knjiga na češkom jeziku, društvenih igara i didaktičkog materijala za kvalitetnije obrazovanje na češkom jeziku - kaže Vladimir Bilek.

Sastanak s gradonačelnikom

Potom su održali sastanak s gradonačelnikom Daruvara, Damirom Lneničekom, a u međuvremenu su predstavnici Razvoja tehničkih mreža Grada Brna bili na sastanku s Ratkom Vukovićem, pročelnikom upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti koji su se poslije pridružili sastanku s gradonačelnikom.

Gosti iz Brna održali su sastanak i s gradonačelnikom Daruvara, Damirom Lneničekom/Foto: Vladimir Bilek
Gosti iz Brna održali su sastanak i s gradonačelnikom Daruvara, Damirom Lneničekom/Foto: Vladimir Bilek

- Sa Michalom Chládekom surađujemo već duže vrijeme na projektima, ali smo suradnju intenzivirali jer je Grad Brno zahvaljujući njemu uplatio milijun kuna u Fond za obnovu potresom pogođenih područja, a kontaktirali smo ostale općine i gradove. Pričali smo o sličnostima, različitostima, prednostima i nedostacima gradova, mogućnosti primjene određenih tehnoloških rješenja gdje su nam kolege iz Brna prenijeli određena iskustva i pozvali nas u Brno da vidimo tehnička rješenja kako bismo izbjegli početničke greške pogotovo kod velikih projekata sufinanciranih iz fondova EU - istaknuo je saborski zastupnik, Vladimir Bilek i dodao kako oni već duže vrijeme razgovaraju oko tehničkih problema i rješenja vezano za infrastrukturu gradova.

Infrastruktura

Naime, iako je Brno puno veći grad od Daruvara, sustav javne rasvjete ili onečišćenja od rasvjete, Daruvar je kvalitetnije riješio, a ta rješenja primjenjiva su i u gradu Brnu.

- Pričali smo i o kvalitetnim rješenjima Grada Brna vezano uz vodoopskrbu i odvodnju, aglomeraciju i sustava uređaja za pročišćavanje voda, a vezani uz problematiku koja čeka Grad Daruvar u idućem periodu za kvalitetnije rješenje problema - dodao je Bilek.

Sastanak u Zagrebu

Naposljetku su krenuli prema Zagrebu gdje će u Češkoj besedi u Šubićevoj ulici održati sastanak s predstavnicima Čeha, a potom i s predstavnicima gospodarstvenika od kojih su neki jučer bili u posjeti gradu Daruvaru.

- Pričat ćemo o mogućoj konkretnoj suradnji i investicijama na području Republike Hrvatske, a nadamo se djelomično i na području Grada Daruvara - rekao je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek.