Fotografija: Foto: MojPortal.hr
Galerija
Foto: MojPortal.hr

Suvenir Arbor iz Sirača sjajan primjer zapošljavanja osoba s invaliditetom: "Jako su vrijedni"

Osobama s invaliditetom nije prioritetno potrebna pomoć nego im je važnija podrška i prilika za zaposlenje, da se kroz tu priliku osjećaju korisnima te da na taj način ostvare svoje potencijaleOsobama s invaliditetom nije prioritetno potrebna pomoć nego im je važnija podrška i prilika za zaposlenje, da se kroz tu priliku osjećaju korisnima te da na taj način ostvare svoje potencijale. I u Ustavu Republike Hrvatske piše da se posebna pozornost treba posvetiti uključivanju osoba s invaliditetom u hrvatsko društvo. Uključivanje znači zadovoljavanje svih potreba, a jedna od osnovnih potreba je rad. O tome treba više i češće govoriti i za to se trebamo boriti svi zajedno kao društvo koje će osobe s invaliditetom prestati gledati kroz njihova ograničenja i početi ih gledati i uvažavati u njihovoj punini. 

Moderator okruglog stola Mario Barać također je osoba s invaliditetom/Foto: MojPortal.hr
Moderator okruglog stola Mario Barać također je osoba s invaliditetom/Foto: MojPortal.hr

Sažetak je to okruglog stola na temu „Pozitivna radna iskustva i prilike za osobe s invaliditetom“ koji je održan 24. veljače, kao treći po redu okrugli stol u sklopu projekta „Zajedno smo jači“ kojeg provodi udruga „Dar-mar“. Zbog epidemiološke situacije i ovaj je održan putem platforme Zoom.

Ispred Ustanove Suvenir Arbor, koja rehabilitira i zapošljava osobe s invaliditetom, na okruglom je sudjelovala Ana Boroš Bosanac, pomoćnica ravnatelja te Etelka Nagy, dugogodišnja zaposlena osoba s invaliditetom. Uz Nedu Miščević ispred Centra za promicanje inkluzije Pakrac-Lipik na ovom okruglom stolu sudjelovala je i Leonida Kifer, također zaposlena osoba s invaliditetom. 

Suvenir Arbor pozitivan primjer

Ustanova Suvenir Arbor iz Sirača ima 56 zaposlenih od kojih čak 35 zaposlenih osoba s invaliditetom. Primarno se bave izradom namještaja i proizvoda od drveta, a posebni su i stoga što zatvaraju cijeli krug proizvodnje, od prijema sirovih trupaca, preko rezanja, sušenja i obrade do finalnog proizvoda. Većinu svojih proizvoda izvoze, najviše u Francusku i Englesku. 

Ana Boroš Bosanac, pomoćnica ravnatelja ustanove Suvenir Arbor koja zapošljava čak 35 osoba s invaliditetom/Foto: MojPortal.hr
Ana Boroš Bosanac, pomoćnica ravnatelja ustanove Suvenir Arbor koja zapošljava čak 35 osoba s invaliditetom/Foto: MojPortal.hr

- Naš 100 postotni osnivač je Bjelovarsko-bilogorska županija koja nas potiče i prati u radu. Koristimo aktivne mjere zapošljavanja putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a za osobe s invaliditetom koristimo sufinanciranje plaća preko Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Vjerujem da bi mi kao stvarno pozitivan primjer zapošljavanja osoba s invaliditetom trebali imati nekakav dodatni, poseban program poticanja razvoja, ali činjenica je da on ne postoji i mi se jednostavno moramo boriti i samostalno tražiti načine opstanka na tržištu. U tome i uspijevamo i sretni smo što smo mi skoro samoodrživi. Mnogi ne mogu ni zamisliti koliko smo mi velika proizvodnja, nama se dive Francuzi i Englezi i kada su dolazili kod nas nisu mogli vjerovati što mi sve radimo  rekla je Boroš Bosanac uz naglasak kako su osobe s invaliditetom koje su zaposlene u njihovoj Ustanovi, vrlo vrijedni radnici. 

Potreban stručni radnik

Da bi se osobe s intelektualnim teškoćama uključile na tržište rada važan je radni asistent odnosno pomagač u radu, a Boroš Bosanac ističe da je njihovoj Ustanovi prijeko potreban stručni radnik. 

Pogon u Suvenir Arboru iz Sirača u kojem radi čak 35 osoba s invaliditetom / Foto: BBŽ
Pogon u Suvenir Arboru iz Sirača u kojem radi čak 35 osoba s invaliditetom / Foto: BBŽ

- Donedavno smo imali zaposlenicu koja je završila edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i radila je kao socijalni pedagog. Dobila je bolju poslovnu priliku i mi smo sada u procesu zapošljavanja stručnog radnika, a prema broju zaposlenika trebali bi imati čak dva stručna radnika - pojašnjava Boroš Bosanac koja je dodala kako očekuje da će u skoroj budućnosti Suvenir Arbor imati potrebe za zapošljavanjem još osoba s invaliditetom. 

Centra za promicanje inkluzije Pakrac-Lipik kroz socijalnu uslugu organiziranog stanovanja skrbi za 32 odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, a među zaposlenima koji pružaju skrb su i tri osobe s invaliditetom koje su radnom odnosu.

Neda Miščević iz Centra za promicanje inkluzije Pakrac-Lipik/Foto: MojPortal.hr
Neda Miščević iz Centra za promicanje inkluzije Pakrac-Lipik/Foto: MojPortal.hr

- Specifičnost osoba s intelektualnim teškoćama je da one uglavnom nemaju završeno nikakvo obrazovanje i najčešće su lišene poslovne sposobnosti i time su praktički nezaposlive. Kako bi im se život u zajednici u kojoj žive učinio što kvalitetnijim pokrenut je program zapošljavanja uz podršku, odnosno radnih aktivnosti na otvorenom tržištu rada. Zahvaljujući tome neki korisnici inkluzije su aktivni u raznim ustanovama i udrugama poput dobrovoljnih vatrogasnih društava ili dnevnog centra udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama „Latica“ - pojasnila je Neda Miščević. 

Kao primjer dobre prakse Miščević je istaknula Centar za inkluzivne aktivnosti sa sjedištem u Zagrebu koji provodi programe zapošljavanja uz podršku u jednoj poznatoj drogeriji. Osobe s intelektualnim teškoćama u njima obavljaju svoje radne aktivnosti i za svoj rad dobivaju odgovarajuću nagradu iako nisu u radnom odnosu. 

Zaposlili korisnicu!

- I Centar za inkluziju trenutno ima zaposlenu jednu osobu kroz javne radove, za dodatnu podršku osobama s intelektualnim teškoćama. Zanimljivo je da se na natječaj koji smo raspisali javila upravo jedna osoba koja je ujedno i korisnica, a koja ima lakše intelektualne teškoće. Zaposlili smo je i sada imamo situaciju da ona pruža podršku svojim istovrsnicima, odnosno dio vremena je radnica, a dio korisnica naših usluga, objašnjava Miščević. 

Dodaje da je to iskustvo za ovu osobu vrlo pozitivno i korisno jer će joj možda omogućiti samostalan život i izlazak iz sustava.  

Leonida Kifer, osoba s invaliditetom koja je dugo tražila posao i napokon ga pronašla/Foto: MojPortal.hr
Leonida Kifer, osoba s invaliditetom koja je dugo tražila posao i napokon ga pronašla/Foto: MojPortal.hr

Leonida Kifer za sebe kaže da je na sreću zaposlena osoba s invaliditetom i trenutno radi čak za dva poslodavca, puno radno vrijeme u tvrtki koja ima status integrativne radionice i dodatna dva sata tjedno u jednoj društvenoj tvrtki koja je osnovana kako bi zapošljavala osobe s invaliditetom. 

Frustracije i teška depresija

- Da bi došla do ovoga očito sam se morala razboljeti jer uz tjelesni invaliditet s kojim se nosim od malena, zadnje tri godine imam dijagnozu teške depresije 4. stupnja invaliditeta. Do depresije je došlo upravo zato što se godinama nisam mogla nigdje zaposliti iako sam visoko obrazovana osoba te sam se dodatno usavršila za voditeljicu EU fondova i za odnose s javnošću. Danas sam zahvalna na toj privilegiji da kao zaposlena osoba osjetim kako je to živjeti samostalno, ističe Kifer.  

Iako se zbog bolesti za svoj život bori od malena, Leonida je status osobe s invaliditetom stekla tek 2018. godine. Ta činjenica, kao i nemogućnost zapošljavanja dodatno ju je frustriralo i odrazilo se na njeno zdravlje. 

Društveno "etiketiranje“

- Odrasla sam u Končanici, kasnije se preselila u Daruvar i osjetila sam na svojoj koži kako je to kada ti mala sredina nalijepi „etiketu“ osobe s invaliditetom i time te ograniči. Kao nezaposlena osobama sam volontirala po različitim udrugama, bila sam aktivna i davala se maksimalno, ali onda dođeš kući i plačeš zato što nemaš primanja, godine ti idu, vrijeme prolazi, sebe počinješ gledati kao manje vrijednu osobu i da od tebe nikada neće biti ništa. To su veliki strahovi s kojima sam se borila i još se uvijek borim svim silama. Moj život je promijenila socijalna zadruga iz Čakovca koja mi je dala priliku kao voditeljici jednog projekta - rekla je Kifer. 

Svoja iskustva je na okruglom stolu podijelila i Etelka Nagy koja je kao osoba s invaliditetom zaposlena u kadrovskoj službi Ustanove Suvenir Arbor u kojoj radi već 20 godina. 

Etelka Nagy, osoba s invaliditetom koja je već dugi niz godina zaposlena/Foto: MojPortal.hr
Etelka Nagy, osoba s invaliditetom koja je već dugi niz godina zaposlena/Foto: MojPortal.hr

- Radila sam ranije u dvije različite tvrtke koje su propale, a dolaskom u Suvenir Arbor susrela sam se s puno osoba s invaliditetom, ili s tjelesnim oštećenjem kakvo imam i ja, ili s intelektualnim poteškoćama. 

Međusobna podrška

Ljudi su jako sretni što su ovdje dobili posao i priliku da samostalno zarađuju jer neki se zbog svojih invaliditeta vjerojatno ne bi mogli zaposliti nigdje na tržištu rada. Dodatno nas zbližava i ojačava upravo ta činjenica da smo osobe s invaliditetom jer se međusobno podupiremo i pomažemo i radimo u jednom vrlo dobrom i kvalitetno kolektivu. Na praksu nam dolaze i učenici iz Centra Rudolf Steiner iz Daruvara, a mnogi se nakon školovanja i zaposle kod nas, pojašnjava Nagy.

Društveno i socijalno poduzetništvo

Na kraju je zaključeno da bi se potencijal zapošljavanja osoba s invaliditetom mogao razvijati kroz društveno i socijalno poduzetništvo. Dobar primjer su socijalne zadruge koje posluju na tržištu kao i druge tvrtke, ali su registrirane kao neprofitne organizacije jer nisu osnovane da bi ostvarivale profit nego svu zaradu ulažu u razvoj proizvodnje ili dodatno zapošljavanje osoba s invaliditetom.