Fotografija: Prodaja flanaca na tržnici u punome je jeku/Foto: Martina Čapo
Galerija
Prodaja flanaca na tržnici u punome je jeku/Foto: Martina Čapo

Supružnici Bogdan na tržnici u Bjelovaru prodaju flance: "Nismo dizali cijene, nije za to trenutak"

"Želimo naše kupce zadržati i zato ih nismo htjeli prestrašiti podizanjem cijena. Kupovna moć je slaba, ionako se svi boje tako da skuplje cijene ne bi donijele ništa dobroga, ističe Bogdan



BJELOVAR/ŠANDROVAC – Bjelovarska Gradska tržnica ovih je dana prepuna presadnica povrća i cvijeća. Sezona sadnje vrtova je krenula, a kupci i prodavači se jedino mole dobrim vremenskim uvjetima, bez mraza i naglih olujnih nevremena.

Sve što vam zatreba za vrt pronaći ćete kod Helene i Dragana/Foto: Martina Čapo
Sve što vam zatreba za vrt pronaći ćete kod Helene i Dragana/Foto: Martina Čapo

Među onima koji očekuju ugodno i toplo proljeće su i supružnici Bogdan iz Pupelice pored Šandrovca. Na Gradskoj tržnici kupcima su itekako poznati. Ljeti uz brojno povrće prodaju kukuruz šećerac a u proljetno doba pak, nude sve moguće vrste presadnica povrća.

Sve pomalo kasni

Upravo „flanci“ trenutno dominiraju na njihovoj tezgi. Nema čega nema na štandu, no ono što nas je zanimalo jest kako ide prodaja te jesu li podizali cijene.

Helena i Dragan optimistični su i vole to što rade, unatoč mukama koje muče sve poljoprivrednike/Foto: Martina Čapo
Helena i Dragan optimistični su i vole to što rade, unatoč mukama koje muče sve poljoprivrednike/Foto: Martina Čapo

- Najviše nas trenutno muči hladno vrijeme. Zbog toga moramo pojačano grijati plastenike, a i prodaja je slabija jer se kupci boje hladnih jutara i mraza koji će im uništiti kupljene flance. Tako da ove godine sve nekako kasni, kazao nam je Dragan Bogdan i priznao kako cijene nisu podizali unatoč povećanim troškovima.

- Želimo naše kupce zadržati i zato ih nismo htjeli prestrašiti podizanjem cijena. Nije trenutak za to. Kupovna moć je slaba, ionako se svi boje tako da skuplje cijene ne bi donijele ništa dobroga u ovome trenutku, priznaje nam Bogdan koji se proizvodnjom kukuruza šećerca bavi 20-ak godina, dok presadnice pojačano prodaju na tržnici 15-ak godina.

Zanimalo nas je kako je bilo nekada u usporedbi s današnjim vremenom.

Ekstremni vremenski uvjeti

- Uvijek je bilo ekstremnih vremenskih neprilika. Znao nas je čak i u svibnju iznenaditi snijeg. No, to je bila rijetkost. Nažalost, posljednje godine sve su više neizvjesne jer nam gotovo svakog proljeća mraz uništi dio proizvodnje. No, u poljoprivredi je to tako. Radimo i nadamo se najboljem, priznaje Bogdan.

Na štandu OPG Bogdan nalaze se brojne vrste presadnica povrća/Foto: Martina Čapo
Na štandu OPG Bogdan nalaze se brojne vrste presadnica povrća/Foto: Martina Čapo

Nažalost, i njima je nevrijeme koje se nedavno spustilo nad Bilogoru napravilo veliku štetu na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

- Jedan plastenik nam je gotovo potpuno uništen, vjetar je savinuo cijevi i dignuo foliju. Šteta će sigurno iznositi oko pet tisuća kuna, priča nam Bogdan.

Supruzi Heleni i Draganu na OPG-u pomažu i djeca u slobodno vrijeme, no većinom je sve na njima.

Optimistični unatoč nedaćama

- Nije lako biti poljoprivrednik. Zato smo djeci rekli neka samo čuvaju svoje poslove, ipak je to sigurniji kruh nego ovo čime se mi bavimo, priznaju supružnici Bogdan koji uz sve poteškoće koje danas more poljoprivrednike i dalje imaju optimističan stav.

Brojne vrste salate/Foto: Martina Čapo
Brojne vrste salate/Foto: Martina Čapo

- Bit će to sve dobro. Evo, kukuruz šećerac se već lagano nazire. Nadamo se da će sezona biti dobra. A na prirodu i prirodne nepogodne ionako ne možemo utjecati, zaključuje Bogdan koji Bjelovarčanima ovih dana prodaje flance različite vrste paprike, rajčice, salate, patliđana, kupusa, peršina, raštike, karfiola i mnogobrojnog drugog povrća.