Fotografija: Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Supan: "Mlade obitelji u Općini Sirač mogu bespovratno povući do 20.000 eura za nekretninu"

Osim programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji (do 45 godina), Općina Sirač raspisala je i javni poziv za poticanje gospodarstva kroz kojeg se može povući do 70.000,00 kunaOpćina Sirač je  raspisala dva javna poziva koja mogu biti od koristi građanima. Jedan je namijenjen poticanju gospodarstva na području Općine Sirač, a gospodarski subjekt može povući i do 70.000,00 kuna kombinirajući neke od devet mjera. 

Također je objavljen i javni poziv za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji na području Općine Sirač! Naime, kroz taj je program moguće za kupnju kuće ili stana, odnosno izgradnju povući do 45.000 kuna, dok se za rekonstrukciju može povući do 30.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Mjere su to koje Općina Sirač provodi kako bi pomogla poduzetnicima i mladim obiteljima te kako bi ne samo zadržala mlade na području općine nego pokušala i privući nove. O mjerama koje općina poduzima razgovarali smo s načelnikom Općine Igorom Supanom

- Za gospodarstvenike imamo devet mjera kao i svake godine, a jedna od važnijih je poticanje zapošljavanja osoba s područja Općine Sirač. 

Što se nudi u toj mjeri?

- Primjerice, ako gospodarstvenik zaposli osobu može bespovratno povući 30.000,00 kuna s tim da ta osoba kod njega mora biti zaposlena minimalno tri godine. Računamo na to da će osobe koje se zaposle i odrade tri godine kod poslodavca vjerojatno ostati i dalje raditi kod njega jer će izučiti posao. 

A što ako stvari krenu po zlu?

- Računali smo da postoji mogućnost da taj radnik ili da otkaz ili se ne pokaže dobrim radnikom pa dobije otkaz. U tom slučaju smo gospodarstveniku ostavili rok od dva mjeseca da pronađe drugu osobu koja bi radila kod njega. Ne želimo poduzetnika dovesti u situaciju da u tom slučaju mora vraćati novac nego mu dajemo mogućnost da pronađe drugo rješenje i nastavi koristiti mjeru. 

Mogu li se mjere kombinirati?

- Da, mogu se kombinirati. Poduzetnik na godišnjoj razini može povući 70.000,00 kuna kombinirajući tih devet mjera. Primjerice, može zaposliti dvije osobe i dobiti 60.000,00 kuna za njih te može tražiti sufinanciranje ugradnje opreme i za tu mjeru dobiti još maksimalno 10.000,00 kuna.

Ove mjere raspisujete treću godinu zaredom. Kakvi su rezultati?

- Prošle godine se na javni poziv javilo desetak gospodarstvenika. Općina im je podijelila oko 270.000 kuna. Početni proračun je bio 150.000 kuna, ali kako je interes bio veći, onda smo povećali ukupni iznos jer smo htjeli da svi koji su se javili, a ispunjavaju kriterije, dobiju sredstva. 

Sjedište Općine Sirač / Foto: Općina Sirač
Sjedište Općine Sirač / Foto: Općina Sirač

Ako i ove godine bude veći interes, hoćete li također povećavati ukupni iznos?

- Apsolutno! Ako je interes veći od predviđenog iznosa, rebalansom proračuna povećat ćemo iznos koliko god nam financijska situacija bude to dopuštala. Uvijek ćemo napraviti sve što možemo da svi koji se jave na naše programe sredstva i dobiju, naravno, uz uvjet da ispunjavaju propisane kriterije.

Koliko je potrebno čekati da se dobiju sredstva?

- Ovisno o tome koliko prijavitelj brzo preda prijavu, ali cilj nam je da nakon potpisa Ugovora sredstva isplatimo u što kraćem roku, dakle svega nekoliko dana. Treba napomenuti da poduzetnik prvo mora zaposliti osobu ili kupiti stroj da bi mu se isplatila sredstva za sufinanciranje.

Jeste li dobili neke povratne reakcije, kako su poduzetnici zadovoljni s programima koje nudite?

- Mislim da su poduzetnici zadovoljni s ovim programom. Važno je napomenuti da su opravdani troškovi svi koji su nastali od 1. 1. 2022. do 31. 12. 2022. godine bez obzira na datum raspisivanja javnog poziva. Sada je samo na gospodarstvenicima da dođu, vide, odluče. Samo bi ih upozorio da prije nego što krenu u realizaciju, a imaju sumnje u realizaciju, dođu u sjedište Općine i provjere da li mogu za to ostvariti potporu.

Osim financijske pomoći za poduzetnike, nedavno ste raspisali javni poziv i za program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji do 45 godina starosti. Što nudite kroz taj program?

- Htio bih istaknuti da smo podignuli dobnu granicu s 40 na 45 godina kako bismo mogli uključiti što više obitelji.

To je lijepo. A koje mjere nudite?

- Nudimo tri mjere, a meni je najvažnija rekonstrukcija jer smatram da je prvenstveno važno zadržati obitelji koji su ovdje, na području općine Sirač. Dakle, ako si žele urediti kuhinju, krov, staviti fasadu, stolariju, nešto dograditi za djecu ili slično, želimo im pokazati da imaju podršku Općine, a mogu povući do 40 posto troškova, odnosno maksimalno 30.000 kuna. Također nudimo financijsku pomoć pri kupnji građevinskog zemljišta ili stambenog objekta i financijsku pomoć za izgradnju novog stambenog objekta. 

Mlade obitelji kroz nekoliko godina mogu povući i do 20.000 eura bespovratnih sredstava za gradnju ili uređenje kuće/Foto: Duje Klarić/CROPIX (Ilustracija)
Mlade obitelji kroz nekoliko godina mogu povući i do 20.000 eura bespovratnih sredstava za gradnju ili uređenje kuće/Foto: Duje Klarić/CROPIX (Ilustracija)

Koliko iznos pomoć za kupnju ili izgradnju kuće? 

- Kod kupnje ili izgradnje kuće može se povući 30 posto odnosno 45.000 kuna maksimalno. Mislim da se s tim može dobiti dobar vjetar u leđa. Također sufinanciramo i projektnu dokumentaciju, a najmanji je poticaj za kupnju zemljišta jer je ono u ovoj priči najpovoljnije. 

Očekujete li da će se mlade obitelji u većem broju javiti na ovaj javnu poziv?

- Očekujem i nadam se da će se mladi aktivirati kao što su se i poduzetnici aktivirali. Dajemo veća sredstva nego ranije, ali učinke nećemo osjetiti kroz 3-4 godine. Ovo je priča na duge staze i vjerujem da bismo kroz 10-ak godina mogli imati pozitivne rezultate koji će biti rezultat ovih mjera te ćemo pričati o pozitivnim demografskim trendovima.

Vjerujete li da će ti iznosi zadovoljiti potrebe mlade obitelji?

- Vjerujem da su iznosi koje im nudimo dobri za jedan pozitivan poticaj mladim obiteljima da ostanu ovdje. Želimo im poslati mladim da ih želimo ovdje i da smo mi tu da im pomognemo koliko god možemo te da osjete da se na svim mogućim poljima, u našim okvirima, brinemo za njih.

Dakle, pozivate mlade s područja Općine Sirač da ostanu i nudite im pomoć. Pozivate li i mlade obitelji koje ne žive tu da se dosele?

- Da, apsolutno! Pozivamo mlade obitelji da se dosele na područje Općine Sirač, a mi ćemo im kao Općina pomoći. Uopće nije bitno žive li trenutno negdje u okolici ili bilo gdje drugdje. Poziv vrijedi za sve koji žive u Hrvatskoj i inozemstvu. Doista vjerujem da će se mlade obitelji aktivirati i iskoristiti ove mjere.

Igor Supan (DHSS), načelnik Općine Sirač/Foto: Facebook
Igor Supan (DHSS), načelnik Općine Sirač/Foto: Facebook

Vjerujete li da bi se zbog ovih mjera netko vratio iz inozemstva?

- Volio bih da mladi koji žive vani malo razmisle. Nekretnine kod nas su još povoljnije nego u nekom gradu, ritam života je manje stresan nego u gradu, a Daruvar nam je nadohvat ruke.

Ako se za ovu mjeru zainteresira veći broj mladih, hoćete li povećavati ukupni proračun kao i za gospodarstvenike?

- Da, naravno! Trenutni proračun za ovu mjeru je 150.000 kuna. Ako će interes za mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji biti veći od predviđenog, također ćemo raditi rebalans kako bi svi koji zatraže sufinanciranje, a ispunjavanju propisane kriterije, dobili novac dok god to financijska situacija bude dopuštala.

Do kada se ljudi mogu prijaviti za mjere stambenog zbrinjavanja?

- Mjere se službeno mogu iskoristiti do 31. 12. 2022., ali bilo bi dobro ne čekati zadnje dane prosinca kako bi se stigla riješiti sva dokumentacija.

Koliko će oni koji se prijave čekati isplatu novca?

- Cijela procedura do isplate sredstava ne bi trebala trajati duže od dva tjedna. Napomenuo bih da se mlade obitelji svake godine mogu javiti na ovaj javni poziv i u tom slučaju mogu povući puno veći iznos, ali za različite aktivnosti.

Kako to mislite?

- Primjerice, u prvoj godini kupe kuću i povuku 45.000 kuna iz programa Općine Sirač za kupnju nekretnine. U drugoj godini  odluče promijeniti krov, prijave se opet i povuku do 30.000 kuna za sanaciju krova. sljedeće godine odluče mijenjati stolariju pa povuku do 30.000 kuna. Godinu poslije odluče staviti fasadu pa povuku do 30.000 kuna za taj trošak. Tako u nekoliko godina obitelj može za uređenje kuće povući oko 150.000 kuna ili nekih 20.000 eura što je doista lijep iznos. Uglavnom, pozivamo sve mlade obitelji koje su zainteresirane da nam se jave, a mi ćemo im pojasniti sve što treba. Nama je jedini cilj njima pomoći i napravit ćemo sve što možemo da im pomognemo.