Fotografija: Foto: Privatni album, Narodna knjižnica
Galerija
Foto: Privatni album, Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Štefan Brajković: "Od sutra moje fotografije krase poštanske marke. Sve se dogodilo sasvim slučajno..."

"Imao sam sreće, pogodilo se čarobno vrijeme, a fotografije su zapele za oko dizajnerici koja ih je pretvorila u poštanske marke, a koje su pobijedile na natječaju", pojašnjava nam ŠtefBJELOVAR – Kroz cijeli mjesec lipanj Bjelovarčani, ali i svi oni koji se nađu u prolazu, mogu u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar pogledati zanimljivu izložbu fotografija legendarnog bjelovarskog fotografa Štefana Brajkovića.

Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar
Foto: Narodna knjižnica
Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Riječ je o izložbi koja zapravo nije nova, ali prikazuje Bjelovar iz jedne sasvim drugačije perspektive, pa u Knjižnici vjeruju kako će izazvati velik interes građana, prvenstveno onih koji vole i poznaju Bjelovar.

BJ Unclassic u knjižnici

-U prizemlju, te na 1. i 2. katu naše knjižnice razgledajte izložbu fotografija BJ Unclassic sve do 30. lipnja. Štefan Brajković ovom izložbom donosi jedan drugačiji pogled na grad Bjelovar. Svojim fotografijama iz grada cijedi nevjerojatan vatromet boja i oblika, toliko obilan da promatrač trlja oči u nevjerici: »Je li to doista moj grad?«

Štefan Brajković ispred izložbe svojih fotografija Bjelovara iz 2016. godine/Foto: Privatni album
Štefan Brajković ispred izložbe svojih fotografija Bjelovara iz 2016. godine/Foto: Privatni album

Autor Štefan Brajković rođen je u Münchenu, a živi i radi u Bjelovaru u kojemu je pokrenuo portal Zvono.eu kojega i uređuje. Ove fotografije otkrivaju njegovu ljubav prema Bjelovaru i fotografiji, poručuju iz Knjižnice.

Kontaktirali smo Štefa i pitali ga koju informaciju više o ovoj izložbi, ali i o nekim drugim projektima kojima se poznati bjelovarski fotograf ovih dana bavi.

Štef, kako je došlo do ideje da svoje fotografije Bjelovara upravo sada izložiš u bjelovarskoj knjižnici?

Ove su fotografije na nagovor akademskih slikara Dubravka Adamovića i Antuna Krešića najprije bile izložene u Kulturnom centru u Dubravi, u Zagrebu i to još 2016. godine. Potom se izložba vratila doma, u Bjelovar. Fotografije su prvo bile izložene u Kulturnom i multimedijalnom centru Bjelovar, a nakon toga građani su je mogli pogledati u Gradskom muzeju u sklopu Susreta u zavičaju. I sada ju moji sugrađani mogu razgledati u knjižnici. Izvukli smo ih iz naftalina da se ljudi prisjete. Zanimljivo je da nekih zgrada s mojih fotografija više i nema. Srušene su u međuvremenu.

Što izložba prikazuje i koliko fotografija uključuje?

Ponajprije su to motivi Bjelovara. Vlakovi, željeznički kolodvor, zgrade, katedrala, Gradska uprava, dječja igrališta… Izloženo je 40ak fotografija.

Motiv pruge/Foto: Narodna knjižnica
Motiv pruge/Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar
Čudesne boje/Foto: Narodna knjižnica
Čudesne boje/Foto: Narodna knjižnica "Petar Preradović" Bjelovar

Bjelovarčani znaju da se odavno baviš fotografijom. No, kako je sve počelo? Otkud ljubav prema fotografiranju?

Dugo se bavim fotografijom. Sjećam se kako sam prvi put nešto fotografirao na maturalcu u Dubrovniku. Davno je to bilo, mislim da 1988. godine. Potom sam neko vrijeme pauzirao pa se opet vrtio fotografiji. Neko vrijeme radio sam kao fotoreporter Jutarnjeg lista. Radio sam i s našim domaćim novinarima, Mirjanom Rosić Zrinski i pokojnim Mirom Martinićem.

U zadnje vrijeme, prateći tvoje društvene mreže, vidim kako puno vremena posvećuješ fotografiranju prirode. Priroda Gorskog kotara viđena tvojim očima krasi i web stranice tamošnje turističke zajednice. A nerijetko se ustaješ još po mrklom mraku ne bi li uhvatio svitanje. Otkuda ta strast prema prirodi?

Da, jutros sam ustao u 4 sata jer je sunce izašlo u 4 i 50 i išao fotografirati Bjelovar. Najviše volim fotografirati šume i prirodu, ali i gradove, ponajprije Bjelovar. Radim i neki projekt za Sloveniju i tako. Posvuda me ima. Pripremam i veliku izložbu za Gorski kotar.

Svetište Majke Božje Karmelske/Foto: Privatni album
Svetište Majke Božje Karmelske/Foto: Privatni album

Jučer si se pohvalio na svom portalu Zvono.eu kako će uskoro tvoje fotografije krasiti poštanske marke. Kako je do toga došlo?

U svitanje jednog srpanjskog jutra 2021. godine odlučio sam po prvi puta zajedno s ujakom Janezom – koji je naravno bio gore bezbroj puta – otići na Svetu Goru kod Gerova i snimiti Svetište Majke Božje Karmelske. Imao sam sreće, pogodilo se čarobno vrijeme, a fotografije su završile kao i obično na Facebooku. Sasvim slučajno, zapele su za oko dizajnerici Ariani Noršić koja ih je pretvorila u poštanske marke, a koje su pobijedile na natječaju i bit će u opticaju od sutra, 9. lipnja. Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom u nakladi 30.000 primjeraka po motivu. Svaka pojedinačna marka je nominale 0,47 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana.

Svetište Majke Božje Karmelske/Foto: Privatni album
Svetište Majke Božje Karmelske/Foto: Privatni album

Povodom svega toga, odlučili smo na toj lokaciji sredinom srpnja postaviti cjelovitu izložbu o Svetoj Gori, no o tome nešto kasnije. Ne smijem sve otkriti.

Štef, čestitamo na uspjehu i želimo ti još puno ranojutarnjih fotografija na društvenim mrežama s već prepoznatljivim potpisom: "Pogodi gdje sam"?

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković
Bjelovar jutros u 5 sati/Foto: Štefan Brajković
Bjelovar jutros u 5 sati/Foto: Štefan Brajković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!