Fotografija: Sindikati strahuju da bi prava pomutnja oko covid potvrda u školama mogla nastati tek za tjedan dana, nakon mini praznika/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Sindikati strahuju da bi prava pomutnja oko covid potvrda u školama mogla nastati tek za tjedan dana, nakon mini praznika/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)

Sindikati: "Sustav nije spreman za covid potvrde, prava drama u školama slijedi za tjedan dana"

"Plaši me što će biti onih koji se žele testirati, a neće dobiti na vrijeme rezultate ili se naprosto neće stići testirati, ne svojom krivnjom. Tko će njih u školama mijenjati" pita se Lovrić"Sustav nije spreman. Ipak se radi o ishitrenoj odluci. Mi načelno nemamo ništa protiv testiranja, protivimo se obaveznom cijepljenju jer svaka prisila stvara frustracije i otpor", kaže predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nada Lovrić, komentirajući situaciju uoči 16. studenoga i uvođenja obaveznog testiranja ili predočenja covid potvrde za zaposlene u javnim i državnim službama, piše Jutarnji list.

Ljekarne rekle NE

Pribojava se kako će funkcionirati obaveza testiranja, s obzirom na upitnu dostupnost testnih punktova, unatoč popisu od preko 6000 lokacija na kojima građanima mogu obaviti test. Organizacija je suspektna jer nije rečeno da zdravstvene ustanove s popisa ujedno imaju i obvezu testiranja. U nekim su ljekarnama već najavili kako neće obavljati testiranje građana jer za to nemaju uvjete.

Nada Lovric iz Sindikata upozorava da je premalo testnih punktova što će se osjetiti naročito u manjim sredinama/Foto: Damir Krajac/CROPIX
Nada Lovric iz Sindikata upozorava da je premalo testnih punktova što će se osjetiti naročito u manjim sredinama/Foto: Damir Krajac/CROPIX

- Vjerujem da će u Zagrebu biti dovoljno mjesta za testiranje, no u manjim sredinama tih punktova nema dovoljno. Upitna je njihova dostupnost. Više me plaši što će biti onih koji se žele testirati, a neće dobiti na vrijeme rezultate testa ili se naprosto neće stići testirati, ali ne svojom krivnjom. Ako ne pribave negativan test, tko će ih u školama mijenjati? - pita Lovrić.

Dramatično za dva tjedna

Po njezinoj procjeni, dramatično stanje ne bi trebalo biti od utorka, jer je riječ o 'krnjem' tjednu, u kojemu niz škola spaja praznik (četvrtak) s nenastavnim danom (petak). To znači, tumači Lovrić, da će u tjednu pred nama biti dovoljno jedno testiranje zaposlenika, piše Jutarnji list.

- Mislim da će puno složenija situacija biti u tjednu nakon. Zato pravu dramu očekujem idući ponedjeljak - kaže predsjednica NSZSŠH, najavljujući da će sindikat pružati pravnu zaštitu članovima koji se ne žele cijepiti niti testirati.