Fotografija: Foto: Vlado Kos/CROPIX

 
Foto: Vlado Kos/CROPIX  

Covid potvrde morat će imati i roditelji na roditeljskim sastancima, izuzetak su vrtići!

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, roditelji ipak neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa prilikom dolaska u školeZaposlenici u javnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, od utorka će morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test. Odluka o mjeri trebala bi biti objavljena kroz nekoliko sati, nakon čega – u slučaju sustava odgoja, obrazovanja i znanosti – nadležno ministarstvo šalje svim vrtićima, školama, fakultetima i znanstvenim institutima odluku uz dodatna pojašnjenja, piše Jutarnji list. Odgovornost za organizaciju novih mjera morat će preuzeti čelnici ustanova, ravnatelji, odnosno dekani.

Novi plan

Kako neslužbeno doznajemo, roditelji ipak neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa prilikom dolaska u škole. Iako je ranije najavljeno da roditelji učenika neće biti obuhvaćeni mjerom, novi je plan – kakvog su zagovarali djelatnici u školstvu – da u slučaju dolaska u školu na informacije, roditeljske sastanke ili bilo koji drugi slučaj duljega zadržavanja u školskoj ustanovi, roditelji ili skrbnici ipak moraju predočiti dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test.

Za slučaj kraćeg boravka u školi, primjerice, zbog pratnje djeteta s teškoćama, potvrde im neće trebati.

Izuzetak će, doznajemo, biti roditelji koji dovode i odvode djecu iz vrtića. Po sadašnjim najavama, oni neće morati imati covid-potvrde.

Plaćanje testiranja

Testiranje za zaposlenike je, po najavama Stožera, besplatno, no u praksi to znači da djelatnici bez covid potvrda, a za koje vrijedi pravilo testiranja dva puta tjedno, sami plaćaju testiranje, nakon čega im poslodavac (škola, fakultet, institut) u što kraćem vremenu treba refundira novac. Škole i fakulteti bi potom trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im – kako najavljuju – sredstva refundirati u obliku prioritetnih naloga, odnosno u roku od nekoliko dana, piše Jutarnji list.

Po riječima ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, postotak cijepljenih ili onih koji imaju dokaz o preboljenju u sustavu obrazovanja sada je oko 74 posto.