Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Sanirali smo krov Doma zdravlja, ali važno je ulagati u ljude. Dovest ćemo još novih liječnika u BBŽ"

Župan Marušić je u društvu gradonačelnika Bilandžije obišao Dom zdravlja kojem je sanirano krovište te Kanišku Ivu koja je napokon dobila asfaltiranu cestu prema PakracuBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić posjetio je danas u sklopu radnog posjeta Garešnicu i Kanišku Ivu. U Garešnici je, sa suradnicima i u društvu gradonačelnika Josipa Bilandžije, obišao Dom zdravlja kojem je nedavno sanirano krovište. 

Predstavnici Grada Garešnice i Županije ispred Doma zdravlja u Garešnici na kojem je obnovljeno krovište/Doma zdravlja ispred Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Predstavnici Grada Garešnice i Županije ispred Doma zdravlja u Garešnici na kojem je obnovljeno krovište/Doma zdravlja ispred Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Drago mi je da smo mi kao osnivač ustanove završili završetak krovišta. Riječ je o radovima koji su bili vrijedni više od 47.000 eura. Također bih se zahvalio Gradu Garešnici i gradonačelniku Josipu Bilandžiji na sudjelovanju u ulaganju s 8000 eura.  Da, promijenili smo dotrajalo krovište, ali najvažnije je ulagati u ljude. Tijekom protekle godine 28 liječnika došlo je raditi u našu županiju pa sada mjesta poput Garešničkog Brestovca, koja godinama nisu imala liječnika, sada ga napokon imaju. To su rezultati zajedničkog rada gradova i županije jer nam je cilj privući što veći broj liječnika - rekao je župan Marušić. 

Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Također je nabrojao mjere s kojima privlače liječnike da dođu raditi u Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer im, kaže Marušić, financiraju troškove stručnog usavršavanja, subvencioniraju troškove stambenih kredita i podstanarstva.

- Također smo studentima medicine povisili iznos stipendije s 1000 na 3000 kuna (ili sa 133 eura na gotovo 400 eura) i kada se u tu priču uključe i jedinice lokalne samouprave, kao što je to bio slučaj u Garešnici gdje je Grad osigurao smještaj liječnicima, onda dolazimo do ovih zaista dobrih rezultata - rekao je župan Marušić.

Budući da su bili u obilasku Doma zdravlja, naglasak je bio na zdravstvenim temama, a župan je govorio i o novitetima koji će bitno poboljšati dostupnost određenih specijalističkih zdravstvenih usluga.  

Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija i župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija i župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Naša misija je povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite i zato me veseli što sada internist u Garešnicu dolazi jednom tjedno, radimo na tome da pulmolog dolazi barem jedanput mjesečno i radimo sve što možemo kako bismo povećali dostupnost zdravstvene zaštite. Bjelovarsko-bilogorska županija je jedna od prvih županija u kojima su uvedeni novi projekti vezani uz zdravstvenu zaštitu. Primjerice, EKG, holter i spirometrija će se moći napraviti u našim domovima zdravlja, a ti nalazi će se elektronički slati u KBC-ove u Zagrebu, Splitu, Osijeku ili Rijeci tako da naši građani neće morati zbog pregleda odlaziti u udaljene bolnice - rekao je župan Marušić poručivši kako će se tako na području BBŽ-a smanjiti liste čekanja, a povećati dostupnost zdravstvenih usluga.

- Idemo u dobrom smjeru što se zdravstvene zaštite tiče, to potvrđuje i dolazak 28 novih liječnika prošle godine, a svakako ćemo nastaviti s našim programima kako bismo privukli još novih liječnika - zaključio je Marušić.

Josip Rajković, ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a detaljnije je govorio o projektu koji omogućava da se u manjim sredinama mogu napraviti specijalistički pregledi.

Josip Rajković, ravnatelj Doma zdravlja BBŽ/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Josip Rajković, ravnatelj Doma zdravlja BBŽ/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Projekt Teleportis provodi Zavod za hitnu medicinu Republike Hrvatske, a zamišljen je tako da se u domovima zdravlja i njihovim ispostavama provodi program holtera, EKG-a i spirometrija. Dakle, pacijent će moći doći u lokalni Doma zdravlja po holter, nosit će ga 24 sata, a podaci s holtera će se potom elektronskim putem slati u jedan od KBC-a u Splitu, Osijeku, Rijeci ili Zagrebu. Tamo će liječnici specijalisti očitati nalaz i povratno javiti rezultat. Dakle, dosad su ljudi iz cijele županije na takve preglede trebali ići u Zagreb ili Bjelovar, a sada će dio specijalističkih usluga moći obaviti u svojoj neposrednoj blizini - objasnio je Rajković.   

U istom tonu govorio je i gradonačelnik Grada Garešnice, Josip Bilandžija. On je, naime, u prošlosti često zabrinuto spominjao upravo problem zdravstvene zaštite i tražio rješenja, a sada o zdravstvenoj zaštiti govori s puno više zadovoljstva na licu. 

Josip Bilandžija/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Josip Bilandžija/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ulaganja u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu je neophodno. U ovom slučaju treba pohvaliti dobru suradnju između župana Marka Marušića i njegovih suradnika s Gradom Garešnicom, a već po ovom prvom dijelu mandata vidi se ulaganje u infrastrukturu. Nama je jako važno riješiti pitanje primarne zdravstvene zaštite na području Grada Garešnice, a s ovim županijskim mjerama i suradnjom s jedinicama lokalne samouprave, vidljiv je veliki pomak. Program Teleportis, koji će omogućiti obavljanje specijalističkih pregleda bez putovanja u Zagreb, jako puno će koristiti našim građanima jer neće imati troškove puta, neće izgubiti dan ili dva na odlazak u Zagreb nego će pregled obaviti u Garešnici i u Garešnici će dobiti i nalaze. Nama je takva mogućnost jako važna jer znamo koliko to znači svim našim građanima - rekao je Bilandžija. 

On je također govorio o mjerama koje Grad provodi kako bi dugoročnije riješio problem primarne zdravstvene zaštite i osigurao građanima odgovarajuću zdravstvenu skrb. 

Predstavnici Grada Garešnice, Županije i Doma zdravlja/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Predstavnici Grada Garešnice, Županije i Doma zdravlja/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Grad Garešnica ima jednu stipendisticu koja je blizu kraja fakulteta i koja će uskoro postati liječnica. Mi je u bliskoj budućnosti očekujemo u našem gradu. To je, primjerice, jedan od načina na koji želimo dugoročno osigurati liječnike u Gradu Garešnici. Također smo osigurali smještaj za liječnike, a trenutno imamo raspisan i natječaj za stipendiju za obiteljskog liječnika. S mjerama koje provodi Županija i s mjerama koje provodimo mi kao Grad Garešnica te sa zajedničkim zalaganjem siguran sam da ćemo naći rješenje za sve probleme koji još postoje. Također bih se zahvalio i pohvalio liječnike koji su ovo vrijeme radili iako su u mirovini. Da nije bilo njih, bilo bi nam puno teže i hvala im na požrtvovnosti - poručio je gradonačelnik Bilandžija.

Nakon Garešnice, župan Marušić i gradonačelnik Bilandžija uputili su se u obližnju Kanišku Ivu. Riječ  je o mjestu koje prema popisu stanovništva iz 2021. godine broji tek 370 žitelja. Nalazi se uz granicu s Požeško-slavonskom županijom. Mještani Kaniške Ive često putuju u Pakrac, što zbog posla, što zbog bolesti u pakračku bolnicu. No, cesta kojom trebaju proći neslužbeno je bila na glasu kao druga najgora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Gradonačelnik Josip Bilandžija, Anđelko Matijaš, predsjendik Mjenso odbora Kaniška Iva i župan Marko Marušić /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Josip Bilandžija, Anđelko Matijaš, predsjendik Mjenso odbora Kaniška Iva i župan Marko Marušić /Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Sada je jedan njezin dio asfaltiran, a ostatak bi trebao biti završen do kraja godine. Upravo zbog toga gradonačelnika Bilandžiju i župana Marušića dočekao je Anđelo Matijaš, predsjednik Mjesnog odbora Kaniške Ive.

Anđelko Matijaš, predsjednik Mjesnog odbora Kaniška Iva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Anđelko Matijaš, predsjednik Mjesnog odbora Kaniška Iva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Prije svega bih se zahvalio županu što je pronašao sredstva da se ova cesta obnovi jer je bila u strahovito lošem stanju. Ta je cesta nama važna poveznica s Požeško-slavonskom županijom, ponajviše zbog bolnice u Pakracu. Također, 12 obitelji iz Kaniške Ive radi u obližnjoj tvrtki Pakračka Poljana pa će sada i njima odlazak na posao biti bitno lakši. Cesta je inače dosta prometna, a posljednje vrijeme bila je u jako lošem stanju. Sada je s ovim asfaltom to neka sasvim druga priča. Iako se mi nalazimo na rubu županije, zahvalio bih se županu Marku Marušiću i gradonačelniku Josipu Bilandžiji što vode brigu i o nama. Mještani su prezadovoljni što se cesta obnovila i u njihovo ime se zahvaljujem - rekao je Matijaš. 

Gradonačelnik Josip Bilandžija naglasio je kako često govorio upravo o potrebi ulaganja u mala mjesta i potrebu razvijanja infrastrukture u njima.

Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ovo je još jedan iskorak u tom smjeru, a to je ono što župan Marušić radi od početka svog mandata, nastoji unaprijediti život ljudima koji žive u manjim mjestima. Cesta je stvarno dugo bila u lošem stanju, a sada će mještani imati bitno bolju vezu sa susjednom županijom. Cesta nije tu samo zbog odlaska na posao ili u bolnicu. Kvalitetna prometna infrastruktura uvijek ubrzava razvoj sredine pa vjerujem da će tako biti i ovdje - rekao je Bilandžija.

Župan Marušić također je naglasio važnost ulaganja u manja mjesta u BBŽ-u. 

Župan Marko Marušić u Kaniškoj Ivi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić u Kaniškoj Ivi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Često govorim kako je svaki stanovnik na granici županije jednako je bitan kao i onaj u centru grada. Mi želimo ravnomjerno raditi na razvoju županije i drago mi je da je ova cesta obnovljena nakon dugo vremena. Obnovljena je u dužini od 643 metra i ukupne vrijednosti 61.000 eura, a Grad Garešnica je u tom trošku sudjelovao s pola iznosa. Najkasnije do kraja godine, a nadam se i ranije, završit ćemo i preostala 743 metra ukupne vrijednosti oko 93.000 eura, a tu će dionicu u potpunosti financirati Županijska uprava za ceste. Cilj je, naravno, stanovnicima Kaniške Ive i okolnim mjestima omogućiti što kvalitetnije uvjete života. Mi nastavljamo s balansiranjem između smanjivanja postojećih dugova Županijske uprave za ceste i ulaganja. Primjerice, dug u ŽUC-u smo smanjili s 29 milijuna kuna na nešto manje od 8 milijuna kuna, a paralelno radimo na asfaltiranju cesta i na ukupnom razvoju prometne infrastrukture - poručio je župan Marušić.     

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!