Fotografija: JVP Garešnica nabavila uređaj za blokadu električnih vozila/ Foto: JVP Garešnica
Galerija
JVP Garešnica nabavila uređaj za blokadu električnih vozila/ Foto: JVP Garešnica

JVP Garešnica nabavila uređaj koji blokira rad električnih vozila: Moramo biti u korak s vremenom"

Uključivanjem ovog uređaja električno vozilo prebacuje se u mod za punjenje, pa se bez opasnosti od eventualnog kretanja može pristupiti unesrećenoj osobi, pojasnio je zapovjednik KunješićVozila na električni pogon novi su izazov za vatrogasce prilikom intervencija. Budući da je takvih vozila sve više na prometnicama Bjelovarsko-bilogorske županije, vatrogasci su krenuli u nabavku nove opreme. 

Konkretno, riječ je o uređaju "emergency plug" odnosno utikaču za hitne slučajeve, a jedan takav ovih je dana stigao u Javnu vatrogasnu postrojbu Garešnica.

Vatrogasci su u korak s vremenom/ Foto: JVP Garešnica
Vatrogasci su u korak s vremenom/ Foto: JVP Garešnica

- Kad se električno vozilo nađe u nesreći, teško je odrediti je li ono uključeno, odnosno pod naponom ili ne. Uključivanjem ovog uređaja vozilo se prebacuje u mod za punjenje te blokira ga, pa se bez opasnosti od eventualnog kretanja može pristupiti unesrećenoj osobi, pojasnio je zapovjednik JVP Garešnica Tomislav Kunješić.

Nepristupačne baterije

Kako kaže, poseban problem nastaje prilikom požara baterije električnog automobila.

Uključivanjem uređaja električni automobil stavlja se u mod punjenja/ Foto: JVP Garešnica
Uključivanjem uređaja električni automobil stavlja se u mod punjenja/ Foto: JVP Garešnica

- Njihove baterije oklopljene sa svih strana i pretežno se nalaze ispod vozila. Kad dođe do kvara, koji može biti uzrokovan kratkim spojem, ali i deformacijom, odnosno udarcem, do baterije se ne može doći. U Njemačkoj se gašenje takvih vozila trenutno radi uranjanjem automobila u kontejner pun vode, što traje 48 sati. Uključivanjem ovog uređaja takvi požari u određenoj se mjeri smanjuju, naglasio je Kunješić.

Testiranje novog uređaja/ Foto: JVP Garešnica
Testiranje novog uređaja/ Foto: JVP Garešnica

Iako do sada nisu imali intervenciju na električnim vozilima, uređaj su nabavili iz predostrožnosti.

Sve više električnih vozila na cesti

- JVP Garešnica se nalazi na magistralnoj cesti, odnosno na ruti Kutina, Zagreb, Mađarska, a koliko mi je poznato u samoj Garešnici već sada ima dvadesetak vozila na električni pogon. Naprosto moramo biti u korak s vremenom, kazao je zapovjednik JVP Garešnice.

Vrijednost mu je 1000 eura/ Foto: JVP Garešnica
Vrijednost mu je 1000 eura/ Foto: JVP Garešnica

Inače, jedan takav uređaj stoji oko tisuću eura, a nabavljen je vlastitim sredstvima Javne vatrogasne postrojbe. Ono što je svojevrsni problem kod "emergency plug-a" je to što on nije univerzalan za sve tipove električnih vozila. 

- Naš uređaj pokriva dvije najčešće vrste utičnica koje se nalaze na našem području, od ukupno osam mogućih. Za sada smo utvrdili da funkcionira kod Volkswagena, Audija, BMW-a, odnosno većinu europskih vozila, zaključio je Tomislav Kunješić.

Uređaj radi na većini europskih modela/ Foto: JVP Garešnica
Uređaj radi na većini europskih modela/ Foto: JVP Garešnica

Inače, JVP Bjelovar još jesenas je nabavila ovaj uređaj i tako postala prva javna vatrogasna postrojba na području BBŽ koja ga posjeduje. Srećom, prema riječima njihovog zapovjednika Davora Đaloga, niti oni nisu imali potrebu za njegovim korištenjem, a nadaju se da će još dugo tako i ostati. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!