Fotografija: Galerija "Barutana 1991." u Bjelovaru upisana u državni Registar muzeja/Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Galerija
Galerija "Barutana 1991." u Bjelovaru upisana u državni Registar muzeja/Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

SADA JE I SLUŽBENO Galerija "Barutana 1991." u Bjelovaru upisana u državni Registar muzeja

Voditelj Galerije je Mladen Medar, umirovljeni kustos i bivši ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, Marin Sabolović je kustos, a Damir Moćan i Marko Perić tehničko osobljeBJELOVAR – Iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije priopćili su kako je Galerija "Barutana 1991." konačno upisana u Registar javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. 

Ispunili stručne i tehničke uvjete

Bjelovar je tako, ističu, postao bogatiji za još jednu muzejsku instituciju, na temelju Mišljenja Muzejskog vijeća i Rješenja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske o postojanju stručnih i tehničkih uvjeti za osnivanje Galerije "Barutana 1991.".

Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

- Proizvod je to višegodišnjeg procesa kojeg je Društvo mukotrpno vodilo, uz pomoć dobrih ljudi iz struke koji su pratili Društvo u tom procesu bez čije pomoći Društvo ne bi moglo postići institucionalni muzejski okvir. Iako Društvo već godinama vodi muzejski postav i skrbi o vrlo vrijednim predmetima, cijelo vrijeme paralelno vodi i postupak osiguranja uvjeta za obavljanje muzejske djelatnosti, počevši od zaštite zbirke pri nadležnom konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske pa sve do formalno-pravnog prilagođavanja rada na kojima inzistira Muzejsko vijeće i na koncu Ministarstvo nadležno za kulturu.

Priznanje za članove Društva 

Veliko je to priznanje za članove Društva koji su kao amateri započeli ovu priču u podrumu caffe bara, da bi na koncu uspjeli u institucionalizaciji svog višegodišnjeg rada i darovali Bjelovaru još jedan, sada i i formalno muzejski postav, što je u kulturnom smislu vrlo značajni trenutak. Iako je Galerija specijalizirana, prostor nudi mogućnost izlaganja i za druga područja u kulturi, ali i za multimedijska i konferencijska događanja poput Županijskog stručnog vijeća učitelja i nastavnika povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije koji će se održati u ponedjeljak 29. kolovoza upravo u Galeriji "Barutana 1991.", što je za Društvo velika čast i priznanje, kažu iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Voditelj Galerije je Mladen Medar, umirovljeni kustos i bivši ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar. Profesor Medar usko je vezan uz Domovinski rat kao član Povjerenstva za sanaciju kulturnih dobara stradalih u Bjelovaru tijekom Domovinskog rata i autor knjige "Bjelovarski ratni tjedan. Dnevnički zapisi 1991.". Autor je stručnog članka "Bjelovarski ratni plakati" čije je izlaganje održano na Sveučilištu u Zagrebu kao dio znanstveno stručnog skupa "Simbol, identitet i Domovinski rat". Upravo je Mladen Medar, zajedno s Marinom Sabolovićem, bio članom Programskog odbora tog znanstveno-stručnog skupa pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Tijekom njegova mandata Gradski muzej Bjelovar postao je bogatiji upravo za još jedan stalni postav - onaj Domovinskog rata. Nakon umirovljenja svoje je vrijeme posvetio stručnoj potpori u osnivanju, prvo Stalnog muzejskog postava Domovinskog rata, a kasnije i Muzeju Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, danas Galeriji "Barutana 1991.".

Novi sadržaji

Marin Sabolović je kustos Galerije, a Damir Moćan i Marko Perić čine tehničko osoblje.

Mladen Medar voditelj je Galerije Barutana 1991./Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Mladen Medar voditelj je Galerije Barutana 1991./Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

- Međutim, svi članovi Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, napose oni koji već godinama volontiraju, zaslužni su za ovo postignuće, možda nesvjesni značaja osnivanja Galerije u svojstvu muzejske institucije, ali sigurno ponosni na muzejski postav koji je svake godine sve sadržajniji. Napominjemo kako je u tijeku i provedba projekta "Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine" koji gotovo svakodnevno donosi neke novosti i upotpunjuje postav novim sadržajima, a jedna od takvih značajnih novina očekuje nas uskoro u prigodi Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, poručuju iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.