Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)
Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)

Prosjakinju (66) osudili na 10 dana zatvora i oduzeli joj milostinju koju je dobila: 1,5 kunu!

Sud je uz pomoć policije pokušavao doći do Marije i uručiti joj poziv za ročište, ali nije uspio. Ustanovljeno je tek kako nesretna žena koristi derutni stanNa deset dana zatvora osuđena je 66-godišnja Marija jer je prosila novac na ulici u Zagrebu. Kažnjena je uvjetnom kaznom, ali će morati u zatvor ako ju policija u iduća tri mjeseca ponovno ulovi u prosjačenju, prenosi portal Danica.hr.

Osim zatvorske kazne, Mariji su oduzeli i novac koji su joj dali građani. Riječ o kovanici od 1 kune, dvije kovanice od 10 lipa i šest kovanica od 5 lipa, što je ukupno točno 1,50 kuna.

‘Predmeti se predaju policiji na čuvanje, a nakon pravomoćnosti ove presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske“, navodi se u pravomoćnoj presudi.

Prema presudi, 66-godišnja Marija je lani u studenome oko 8.30 sati u Zagrebu na adresi Maksimirska cesta 1, “zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje”.

“To je kod nekih građana izazvalo samilost i suosjećanje, te su istoj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana", naveo je sudac u presudi.

Sud je uz pomoć policije pokušavao doći do Marije i uručiti joj poziv za ročište, ali nije uspio. Ustanovljeno je tek kako nesretna žena koristi derutni stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodijelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.