Fotografija: Daruvarčanin Damir Horak s predsjednikom Zoranom Milanovićem/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Tomislav Bušljeta
Galerija
Daruvarčanin Damir Horak s predsjednikom Zoranom Milanovićem/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Tomislav Bušljeta

Milanović odlikovao Daruvarčanina Damira Horaka: "Krv redovito dajem od 18. godine"

"Koliko ću moći, toliko ću darivati, nemam neki fiksni cilj. Trudim se svake godine biti redovit, a jedino me bolest može spriječiti", kaže Damir HorakDamir Horak (53) iz Gornjeg Daruvara prošlog se tjedna našao u biranom društvu na prijemu kod predsjednika Republike Zorana Milanovića. Konkretnije, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta.

Tekućinu koja život znači ovaj Daruvarčanin darovao je 107 puta, a prvi put na ovaj plemeniti čin odlučio se još kao srednjoškolac, s tek navršenih 18 godina. 

Za sve je "kriv" profesor Sacher

- Profesor Sacher došao je jedan dan u školu i rekao da je u pakračkoj bolnici nestašica krvi te je pitao sve punoljetne učenike želimo li postati dobrovoljni darivatelji. Javilo nas se petorica, a kandidata je bilo još jako puno, međutim u tom trenutku nisu imali 18 godina. Od tada redovito dajem krv. U početku je to bilo dva puta godišnje, pa tri puta, a sada su uveli da se može četiri puta u jednoj godini dat krv i uglavnom se toliko puta i odazovem, pojašnjava Damir Horak.

Kako kaže, krv nije darovao jedino 1992. godine, kada je kao dragovoljac bio na hercegovačkom ratištu.

- Tada nam nisu dozvolili da se odazovemo akciji, jer su govorili da smo važniji jedan drugom u tim trenutcima, dodao je ovaj plemeniti Daruvarčanin.

Inače, Horak se bavi poljoprivredom na vlastitom OPG-u, na kojem uzgaja 20-tak krava i obrađuje više od 20 hektara zemlje, ponajviše kukuruz. Osim njega, u obitelji je aktivni darivatelj i Damirov brat koji je 90-tak puta darovao krv. 

Nikad nije bio bolestan

Poznato je da krv mogu dati isključivo zdravi ljudi, a jedan on njih upravo je naš sugovornik.

- Hvala Bogu nikada nisam bio u bolnici, osim u jednom navratu kad me napala alergija. Međutim, to je trajalo vrlo kratko, dok nisu ustanovili o čemu se radi, ističe Damir Horak.

Krv će, kaže, davati i dalje, iako nema neki fiksni broj koji želi ostvariti.

Damir Horak odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Filip Glas
Damir Horak odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/ Filip Glas

- Koliko ću moći, toliko ću darivati, nemam neki fiksni cilj. Trudim se svake godine biti redovit, a jedino me bolest može spriječiti, kao što je to bilo lani, kad sam u vrijeme akcije imao koronu, naglašava Horak.

Što se samog prijema kod predsjednika tiče, kaže, bilo je dobro.

- Lijepo je da netko brine o nama koji više puta darujemo krv. Do sada sam dobio i priznanje Grada Daruvara za 75 davanja, dodaje.

Kontrola vlastitog zdravlja

Budućim darivateljima poručuju da se ne trebaju bojati dati krv.

- Uz to što znate da nekome možete spasiti život, to je ujedno i pregled vlastitog zdravstvenog stanja. Što više darujete krv, time se stvara bolji imunitet, kaže Damir Horak.

Dodao je i to da pojedinci misli kako darivatelji krv daruju zbog dana ili dva slobodno, koliko dobiju na poslu, međutim to ipak nije tako.

Damir Horak i Otilka Pupovac nakon dodjele na Pantovčaku/ Foto: Otilka Pupovac
Damir Horak i Otilka Pupovac nakon dodjele na Pantovčaku/ Foto: Otilka Pupovac

- U mojih 107 davanja dobio sam samo četiri dana skraćenja vojnog roka u JNA, ostalo sam sve dao bez ikakvih potraživanja. Na OPG-u mi naprosto nema tko dati slobodno, kroz smijeh kaže Horak

Inače, njegova plemenitost nije samo darivanje krv. Naime, on je i bivši dugogodišnji zapovjednik DVD Gornji Daruvar, a mjesto je, kaže, prije dvije godine prepustio mlađem kolegi, koji je i profesionalni vatrogasac.

- Zbog poljoprivrede više nemam toliko vremena, jer je papirologija postala zahtjevnija, ali i dalje sam član DVD-a, zaključio je Damir Horak.

Na prijemu kod Milanovića i Bjelovarčani

Recimo i to da svoje mjesto na Pantovčaku našla i dvojica Bjelovarčana, koji su također krv darivali više od sto puta. Riječ je o Goranu Čirjaku i Mladenu Selešu, kojima baš kao i Damiru Horaku čestitamo na njihovoj plemenitosti. 

Goran Čirjak i predsjednik Milanović/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
Goran Čirjak i predsjednik Milanović/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta
Mladen Seleš na prijemu kod Milanovića/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas
Mladen Seleš na prijemu kod Milanovića/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas