Fotografija: Projekt bi trebao trajati do sredine lipnja 2023. godine/Foto: Grad Pakrac
Galerija
Projekt bi trebao trajati do sredine lipnja 2023. godine/Foto: Grad Pakrac

Projekt Memorijalnog centra Vukovar: "Pakrac i Lipik će posjetiti 4 tisuće osnovnoškolaca"

Osmaši su posjetili Kusonje i mjesto tragične pogibije 18 branitelja. Obišli su Policijsku postaju i slušali sve o sukobu hrvatske policije i pobunjenika koji se smatra početkom Domovinskog rataPAKRAC - Posjetom učenika osmih razreda osnovnih škola iz Osijeka i Nove Gradiške jučer je započeo projekt „Posjet učenika osmih razreda Gradu Pakracu, Lipiku i Okučanima“ kojeg provodi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Kako kažu iz Grada Pakraca, predviđeno je da će projekt trajati do sredine lipnja 2023. godine tijekom kojeg će područje Pakraca i Lipika posjetiti oko 4 tisuće djece iz cijele Slavonije.

Raspoređeni u grupama

-Ovo je obavezna terenska nastava iz predmeta Povijest za učenike osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a osmaši će u Pakrac dolaziti raspoređeni po grupama i to načelno tri puta tjedno, kažu iz Grada Pakraca.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Cilj ovog projekta koji se provodi već nekoliko godina, napomnju, je proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske u sklopu kojeg djeca uče i o važnosti i značaju Pakraca, Lipika i Okučana u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

-U sklopu jučerašnjeg posjeta i terenske nastave učenici su posjetili Kusonje i mjesto tragične pogibije osamnaestorice pripadnika 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca koji su mučki ubijeni 8. i 9. rujna 1991. u neprijateljskoj zasjedi. Na mjestu ove tragedije po kojoj je snimljen nagrađivani igrani film „Broj 55“ učenicima je održano predavanja.

Obišli i spomen obilježja

Obišli su i Policijsku postaju gdje su slušali predavanje o oružanom sukobu između hrvatske policije i pobunjenika 1. i 2. ožujka 1991., a taj događaj se smatra početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, ističu iz Grada Pakraca.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Prije posjeta Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ učenici su imali priliku obići spomen - obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, prošetati samom crtom razgraničenja te saznati više o bogatoj pakračkoj povijesti i zanimljivostima ovog kraja. Upriličen im je i prikaz kovanja Slavonskog banovca, novčića koji je od 1256. do 1260. godine kovan u Pakracu, u prvoj hrvatskoj kovnica novca.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Posebnost novčića je na jednoj strani prikaz kune koja je stoljećima kasnije poslužila autorima oko naziva donedavne hrvatske monete. Isti lik kune se nalazi i na službenom Grbu Republike Hrvatske, te na Grbu Grada Pakraca. Postojanje srednjovjekovne kovanice novca u Pakracu u kojoj su se kovali poznati slavonski banovci nepobitan je dokaz važnosti ovoga grada još od najranije hrvatske povijesti.

Bili u Muzeju ratne povijesti

Uz obilazak Muzeja Grada Pakraca, učenici su posjetili i Muzej vojne i ratne povijesti gdje su vidjeli razne eksponate vezane za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Svake godine muzej posjeti velik broj posjetitelja, te je neizostavno polazište za sve koje zanima ova tematika.

Ovaj muzej  ima veliki značaj za sva povijesna razdoblja od Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, prvi i drugi svjetski rat, razdoblje između 1945-91. godine, a posebno mjesto zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Dio programa boravka učenici su iskoristili za šetnju gradom i upoznavanjem nekoliko pakračkih znamenitosti  kao i arheološkog nalazišta, a svoj boravak završili su posjetom Lipiku i lipičkoj ergeli te spomen obilježju „Kristalne kocke vedrine“ u Okučanima.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!