Fotografija: Mjesto posebnog pijeteta/Foto: Compas.hr
Galerija
Mjesto posebnog pijeteta/Foto: Compas.hr

TRAJNO SJEĆANJE Na Bučju uređen zid s popisom svih žrtava tog zloglasnog logora

Ovim činom želi se omogućiti obiteljima nestalih i stradalih da imaju mjesto na kojem će doći odati počast svojim najmilijimaKao što je bilo i najavljeno prigodom obilježavanja 31. godišnjice razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje, ovih je dana postavljeno jedno posebno spomen obilježje, piše lipički Compas.hr

Naime, simbolično je uređen zid, nadomak postojeće kapelice, kao trajno sjećanje s popisom 26 nestalih i stradalih Hrvata, žrtava ovog zloglasnog logora.

Odobrena sredstva

- Mjesto je to posebnog pijeteta, a mi smo ovim činom željeli omogućiti obiteljima nestalih i stradalih da imaju mjesto na kojem će doći odati počast svojim najmilijima - rekao je za Compas predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić, inicijator ovog projekta.

Nadomak postojeće kapelice simbolično je uređen zid/Foto: Compas.hr
Nadomak postojeće kapelice simbolično je uređen zid/Foto: Compas.hr

Udruga se javila na Natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja, odobrena su sredstva i zaista, veoma brzo, u manje od dva mjeseca otkako je to Turudić najavio, uređeno je ovo obilježje. Dio postavljenih vizuala tijekom noći svijetli tako da to kod prolaznika stvara poseban doživljaj, napose kad se prisjetimo na žrtve i patnju kroz koju su prolazili.

Stiže i videonadzor

Članovi ove udruge u suradnji s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i lokalnom samoupravom namjeravaju postaviti video nadzor, ali i dodatno urediti ovaj komemorativni prostor.

U tijeku je i snimanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina - Logor Bučje“ koji bi trebao do ljeta biti završen, a čija će premijera biti prikazana u Pakracu, piše Compas.hr