Fotografija: Vanja Posavac, dojučerašnja čelnica bjelovarskog SDP-a/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Vanja Posavac, dojučerašnja čelnica bjelovarskog SDP-a/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Prijetnje, vrijeđanje i raspuštanje: Bjelovarski SDP u velikim problemima uoči lokalnih izbora

Županijski odbor SDP-a raspustio je vodstvo bjelovarske organizacije, a za povjerenika imenovan Stjepan Prstec. Damir Đuran kaže da već duže vrijeme stvari nisu funkcionirale normalno...Županijski odbor SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o raspuštanju vodstva bjelovarske organizacije ove stranke, potvrdio nam je Damir Đuran, povjerenik SDP-a za našu županiju. 

- Već duže vrijeme stvari u bjelovarskoj organizaciji nisu funkcionirale normalno, odnosno njihov smjer razlikovao je od smjera županijske organizacije. Kako se bliže izbori takav rad naprosto je postao politički teret u cijeloj županiji. Sjednica gradskog SDP-a održana u petak, u najmanju ruku bila je skandalozna te je to zapravo bila točka na "i" u našoj odluci. U konzultaciji sa središnjicom donijeli smo odluku o raspuštanju vodstva gradske organizacije, a za povjerenika smo imenovali mladog Stjepana Prsteca - pojasnio nam je Đuran. 

Na rubu incidenta

Što se konkretno događalo na sjednici održanoj u petak Đuran nije htio reći, međutim po političkim kuloarima kruži priča se da je neslaganje između odabira kandidata za bjelovarskog gradonačelnika eskaliralo svađom na rubu incidenta te da je čak bilo prijetnji i teških uvreda. 

Sad već bivše vodstvo bjelovarskog SDP-a, između ostalih, činili su predsjednica Vanja Posavac, potpredsjednik Nenad Nekvapil i tajnik Petar Kanešić. Prema informacijama od izvora bliskih SDP-u, upravo je potonji spomenuti član bio najglasniji protivnik ideji da SDP za kandidata podrži nekoga tko nije član njihove stranke, konkretno riječ je o kandidatkinji Centra Danijeli Hajdinjak Prihić, već da moraju imati vlastitog kandidata. Točnije, Kanešić je smatrao da je upravo on taj koji treba krenuti u lov na čelno mjesto Grada, međutim podršku nije dobio niti od kolega iz sad već bivšeg vodstva Vanje Posavac i Nenada Nekvapila.

Prema istom izvoru, Posavac i Nekvapil stajališta su da je vrijeme za mlade i neopterećene ljude s novim pogledima na svijet. Među ostalima, spominjalo se ime Domagoja Spačila, mladog i visokoobrazovanog Bjelovarčanina, a čak im je prihvatljivo da budući kandidat za bjelovarskog gradonačelnika nije nužno i član SDP-a, ukoliko odgovara spomenutim kriterijima. Također, smatraju da mladi ljudi trebaju biti i na listi za Gradsko vijeće, odnosno da bi sama lista trebala biti spoj mladosti i iskustva.

Potencijalni kandidat

Sam Nekavapil nije htio potvrditi niti demantirati ove navode, već je samo poručio da se za komentar obratimo povjerenicima županijske i gradske organizacije SDP-a. Ime Domagoja Spačila već ranije se spominjalo kao potencijalnog kandidata za zamjenika bjelovarskog gradonačelnika, ukoliko se u SDP-u odluče podržati Danijelu Hajdinjak Prihić.

Kako će se novonastala situacija odraziti na te pregovore tek trebamo vidjeti, međutim prvi čovjek županijskog SDP-a Damir Đuran kazao je da bi konačnu odluku trebali donijeti već idući tjedan. Za kraj, dodajmo i to da se smjene u gradskoj organizaciji ove stranke odnose isključivo na samo vodstvo te da niti jedan član nije izbačen iz stranke.