Fotografija: Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Medicinski tehničar Tomislav Petrušić/Foto: MojPortal.hr

"Prijeti mi se otkazom jer sam upozoravao na nepravilnosti u radu Zavoda za hitnu medicinu"

"Želim samo istinu i jednaka prava za sve zaposlenike jer kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!", stoji u dopisu kojeg nam je poslao Tomislav Petrušić.Medicinski tehničar Tomislav Petrušić, inače djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, u petak je javno na svom Facebook profilu objavio prepisku između njega i ravnateljice Zavoda Zlate Ileković Pejić u kojoj se, u ime liječnika iz ispostave Čazma, pobunio protiv jednog liječnika koji, tvrdi Petrušić, nepošteno slaže smjene kako bi ostvario veću zaradu na dežurstvima tijekom blagdana i noćnih smjena. 

Petrušić je objavio svoje mailove, odgovore ravnateljice kao i očitovanje koje je prozvani liječnik poslao ravnateljici. Iz prepiske se vidi kako je od ravnateljice zbog svojih istupa dobio upozorenje o povredi obveza iz radnog odnosa radi čega mu se može, kako ravnateljica tvrdi, izreći otkaz Ugovora o radu.

U petak smo i Tomislava Petrušića i ravnateljicu Zavoda Zlatu Ileković Pejić zamolili da nam pojasne nastalu situaciju. Petrušić je jučer bio raspoložen samo za kratku poruku, a stav ravnateljice trebali bismo dobiti pisanim putem te ćemo ga objaviti čim ga dobijemo. Prozvanom liječniku nismo otkrivali identitet.   

No, Tomislav Petrušić danas nam je poslao pismeni odgovor o sukobu koji se dogodio između njega i ravnateljice Zavoda kojeg objavljujemo u cijelosti:

"Kod nas u Zavodu godinama određeni ljudi koriste svoj položaj u svrhu ostvarivanja osobnih interesa. Raspored rada djelatnika je najbolji primjer tome gdje su ga pojedinci radili isključivo u svoju korist do te mjere da su ga slagali po svojim privatnim obavezama, što je nedopustivo. O pumpanju prekovremenih sati da ne govorim.  Situacija u ispostavi Čazma eskalirala je ovaj mjesec jer je liječnik na kojeg se kolege žale napravio raspored u kojem je uzeo oba blagdana za smjenu po 24 h (što je zabranjeno) i uz to 11 noćnih smjena iz privatnih razloga. 

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlata Ileković Pejić/Foto: BBŽ
Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlata Ileković Pejić/Foto: BBŽ

Određenim kolegama liječnicima i tehničarima to je bila kap koja je prelila čašu te su me zamolili da reagiram prema Zavodu u njihovo i svoje ime. Sve dopise koje sam upućivao ravnateljici odmah sam slao i svim članovima Upravnog vijeća Zavoda dok je ravnateljica meni osobno slala svoje odgovore.

Između ostalog i zadnji gdje mi je prijetila otkazom ugovora o radu pozivajući se na članke 85. i 86. koji ja ni po čemu nisam prekršio nego su to napravili upravo oni po pitanju zlouporabe položaja i nekorektnom odnos prema suradnicima koji se spominju u ova dva članka.

Osobno javno nisam iznio raspored na društvenim mrežama, a prepiske s mog osobnog e-maila mogu objavljivati jer ih druga strana nije zaštitila. Mislim da je vodstvu Zavoda zasmetao moj drugi dopis pun sarkazma u kojem sam tražio da mi slože raspored za prosinac po mojoj želji, te im poželio da što prije odlete s funkcija.Osim mog dopisa ravnateljici Zavoda i članovima Upravnog vijeća, dva liječnika iz Čazme, također su poslali dopise u kojima upozoravaju na izradu favoriziranih rasporeda.

Tomislav Petrušić zbog svojeg je javnog istupanja u medijima i ranije dobivao po prstima/Foto: Privatni album
Tomislav Petrušić zbog svojeg je javnog istupanja u medijima i ranije dobivao po prstima/Foto: Privatni album

Nažalost, ravnateljica i članovi Upravnog vijeća na njihove dopise nisu odreagirali nego su mene osobno prozvali problemom i razgovarali o mogućoj opomeni pred otkaz. Moram reći da je nakon mog prvog dopisa ravnateljici i UV raspored rada odmah korigiran što znači da je i sama ravnateljica svjesna svoje pogreške. Ova  prijetnja od strane ravnateljice pod blagoslovom naše pravne službe neutemeljena je te ću u konzultaciji s odvjetnikom poduzeti sve dostupne pravne postupke prema poslodavcu i nekim određenim osobama privatno. 

Moram napomenuti da sam jako razočaran predstavnikom radnika u Upravnom vijeću koji me nije zaštitio, a njegov posao je tamo upravo da zaštiti mene što on jučer nije napravio. 

Došli smo do toga da se po Zavodu komentira kako ja osobno nisam dovoljno politički jak da netko stane iza mene. To je očito ključ za sva vrata!

Također sam razočaran ponašanjem i stavom članova Upravnog vijeća koje je postavila Županija. Nije mi jasno da nisu u stanju otvoriti e-mail, pročitati dopise i tražiti obrazloženje ostalih članova o čemu se tu točno radi. Za ovaj posao dobivaju naknade i ne rade ga volonterski. 

Prijetnju otkazom smatram kaznom. Osjećam se bespomoćno i frustriran sam činjenicom da me se kažnjava i da mi se prijeti otkazom jer sam upozoravao na nepravilnosti u radu. Zbog cjelokupne situacije potražit ću psihološku pomoć.

Poslan im je dopis u vezi intervencije u Daruvaru kada je ozlijeđena osoba čekala tim HMP duže od sat vremena. Dva tjedna se čeka da povjerenstvo izanalizira tu situaciju i izvijestiti javnost o mogućim propustima. Zbilja smo neozbiljna ustanova.

Mi radimo u javnoj ustanovi i porezni obveznici iz čijeg se novca financiraju našle plaće imaju pravo znati pravo stanje stvari. 

Kako bih se zaštitio, već sam se konzultirao s odvjetnikom i poslao dopise ministru zdravstva, ravnateljici krovnog Zavoda, županu, predsjedniku Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatskoj liječničkoj komori, pučkom pravobranitelju, saborskom Odboru za zdravstvo i Ministarstvu rada. Djelatnik sam kojemu je dosta ove sveopće nepravde prema meni i mojim kolegama u Zavodu. Želim samo istinu i jednaka prava za sve zaposlenike jer kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!", stoji u dopisu kojeg nam je poslao Tomislav Petrušić.