Fotografija: Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)

Kreću smjene u Zavodu za hitnu medicinu BBŽ-a. Marušić: "Najgori je u Hrvatskoj..."

"Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu osobno mi je kazala kako je naš Zavod najgori u Hrvatskoj. Mi želimo da bude među najboljima, a ne najgori", rekao nam je župan Marušić
BJELOVAR – Točno je tri mjeseca kako je došlo do smjene garniture vlasti u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Novi župan Marko Marušić donio je sa sobom velike promjene. Kao što je i bilo očekivano, posljednjih tjedana na sve strane pršte smjene u županijskim ustanovama. Novo vodstvo imaju Bjelovarski sajam, Opća bolnica Bjelovar, Daruvarske toplice, Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, županijska Turistička zajednica, a kako doznajemo uskoro bi novo vodstvo mogao imati i Zavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Najgori u državi

Naime, tik pred izbore postavljena na mjesto ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu, Zlata Ileković Pejić, iako na glasu kao vrsna liječnica, navodno se nije baš snašla na mjestu čelne osobe tako važne ustanove. Već smo pisali o nekoliko afera u kojima se posredno ili neposredno spominjao Zavod, o čemu više možete pročitati OVDJE i OVDJE. Osim spomenutih afera, i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, među kojima se istaknuo i tehničar Tomislav Petrušić, spominjali su nužne promjene unutar ustanove, o čemu smo pisali OVDJE. Petrušić i dalje tvrdi kako problem nije u radnicima unutar Zavoda već u vodstvu koje nije sposobno rukovoditi zdravstvenom ustanovom. Nekoliko puta je također, naglašavao da radi u najgorem Zavodu u Hrvatskoj. 

<p>Tomislav Petrušić, medicinski tehničar, jedini je više puta javno tražio promjene i otkrivao probleme govoreći kako se sustav mora poboljšati na dobrobiti svih /Foto: Facebook Tomislav Petrušić</p>

Tomislav Petrušić, medicinski tehničar, jedini je više puta javno tražio promjene i otkrivao probleme govoreći kako se sustav mora poboljšati na dobrobiti svih /Foto: Facebook Tomislav Petrušić

Iako ravnateljica Zlata Ileković Pejić osobno nije kriva za afere, izgleda kako se nije najbolje snašla u ulozi šefa i vođe. Osim nje, smijenjena bi trebala biti i pomoćnica za sestrinstvo u Zavodu Sendi Slamek.

Iznimna liječnica, ne i ravnateljica?

Kako neslužbeno doznajemo, međuljudski odnosi unutar Zavoda nimalo nisu bajni, pa izgleda kako se sve to nimalo se ne sviđa županu Marku Marušiću.

<p>Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr</p>

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr

- Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu osobno mi je kazala kako je naš Zavod za hitnu medicinu najgori u Hrvatskoj. To nam nije drago čuti, težimo da bude među najboljima, a ne najgori. Istina je da se traže rješenja, no u ovome trenutku ništa više ne bih kazao. Osobno mislim da na čelu takve ustanove mora biti osoba koja se može i zna nositi s pritiskom i koja može ustanovu uzdizati – kazao nam je župan Marko Marušić koji smatra kako je Zlata Ileković Pejić iznimna liječnica, no, možda se, odaje nam, nije snašla u ulozi ravnateljice.

Podsjetimo, Ileković Pejić je na čelno mjesto Zavoda došla u svibnju. Naslijedila je dugogodišnjeg ravnatelja Stjepana Matoša koji je početkom 2021. godine otišao u mirovinu. Bila je jedini kandidat koji se javio na raspisani natječaj objavljen krajem veljače ove godine. Članovi Upravnog vijeća jednoglasno su joj tada poklonili povjerenje.

Potencijalni kandidati

Iako nam župan Marušić nije htio potvrditi, ali niti opovrgnuti informaciju, u kuloarima se već spominju imena koja bi mogla doći na mjesto ravnateljice, odnosno glavne sestre. Među mogućim kandidatima su Branko Novković, magistar sestrinstva zaposlen kao medicinski tehničar pri Zavodu za hitnu medicinu BBŽ, inače i predsjednik Gradskog vijeća u Čazmi, koji bi mogao postati ravnatelj Ustanove te Dario Gazić, viši medicinski tehničar i predsjednik podružnice OB Bjelovar Bjelovarsko-bilogorske županije pri Hrvatskoj komori medicinskih sestara koji bi mogao zamijeniti Sendi Slamek na mjestu pomoćnice za sestrinstvo pri Zavodu za hitnu medicinu. Dodajmo i to kako radno mjesto pomoćnice za sestrinstvo, odnosno glavne sestre pri Zavodu popunjava ravnatelj.

<p>Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ocjenila je Zavod Bjelovarsko-bilogorske županije najgorim u Hrvatskoj/Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL</p>

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ocjenila je Zavod Bjelovarsko-bilogorske županije najgorim u Hrvatskoj/Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Koliko je istine u tome, vidjet će se uskoro. Promjene bi svakako trebale nastupiti, kako neslužbeno doznajemo, vrlo brzo.

Sanitetska vozila "na hrpi"

Novostima tu nije kraj, Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja Bjelovarsko – bilogorske županije čeka još jedna novost – vozni park te dvije zdravstvene ustanove trebao bi do kraja ove godine biti na jednome mjestu.

- Po zakonu, te dvije ustanove rade zasebno i sasvim su odvojene, no meni je cilj da sva sanitetska vozila, bilo da su od Doma zdravlja, bilo da su od Zavoda za hitnu medicinu, budu na jednome mjestu i to ću, vjerujem uspjeti realizirato do kraja tekuće godine, odao nam je župan Marko Marušić kojemu je, kako tvrdi, u interesu da tako važne županijske zdravstvene ustanove budu na glasu kao prosperitetne i ogledne po primjerima dobre prakse, a ne po aferama.