Fotografija: Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Prešli smo na zimsko računanje vremena, mijenjaju se tarifa za struju i pravila za vozače

Automobili će morati imati upaljenja svjetla preko dana, a mijenja se i početak i kraj obračunavanja jeftine i skuplje električne energijeU nedjelju, 30. listopada, u 3 sata ujutro završilo je ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag te započelo zimsko računanje vremena.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati, javljaju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Stupanjem na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza 2019. godine fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenoga do 31. ožujka. Dakle, promjene nastupaju 1. studenoga. Bez obzira na zakonske propise, osigurajte vidljivost na cesti, pogotovo u vremenskim uvjetima smanjene vidljivosti.

Zimsko računanje završava posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.