Fotografija: Sudionici sastanka u lipičkom Centru umjetne inteligencije/Foto: Compas.hr
Sudionici sastanka u lipičkom Centru umjetne inteligencije/Foto: Compas.hr

Ministarstvo rada u posjetu Centru umjetne inteligencije Lipik: "Možete biti regionalno središte"

Razmatra se uvođenje nekih novih programa i osnivanje ustanove za obrazovanje odraslih koja će provoditi formalno obrazovanje na području umjetne inteligencijeU Centru za umjetnu inteligenciju u Lipiku održan je sastanak između Irene Bačelić i Andreje Bednjički, predstavnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Mirjane Duvnjak i Ljiljane Žanetić, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega i Irene Tutić i Dejana Iličića, predstavnika Grada Lipika, odnosno AI Centra, piše lipički Compas.hr.

Važan projekt

Prije nepunih devet mjeseci u Lipiku je otvoren Centar umjetne inteligencije (AI Center) u sklopu kojeg je šestomjesečno osposobljavanje započelo dvadesetak polaznika za programere umjetne inteligencije.

Program je to kakav u našoj zemlji još nije postojao s obzirom na to da još nijedna ustanova nije pružila svojim polaznicima da na jednom mjestu nauče ono što mogu naučiti ovdje, u našem gradu.

Od samog početka nositelj osposobljavanja bila je Lipička razvojna i turistička agencija LIRA uz suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, relevantnih institucija koje su ovom važnom projektu od samih početaka pružile podršku.

Neki se odmah zaposlili

U međuvremenu, prva generacija polaznika svoju je edukaciju uspješno završila. Jedanaest poduzetnika je pokrenulo startupove u lipičkom poduzetničkom inkubatoru koji se također pokreće EU sredstvima, a neki su se odmah zaposlili. Lipički AI Centar je prepoznat i šire pa su tako u Bruxellesu nedavno, zahvaljujući pozivu hrvatskog europarlamentarca Karla Resslera, ostvareni i kontakti s Facebookom te Huaweijem, što svakako otvara nove mogućnosti.

Svakako treba naglasiti i to da je u studenom Microsoft postao partner Centra umjetne inteligencije, a suradnja će biti fokusirana na globalnu inicijativu stjecanja vještina, Microsoft for Startups program, Microsoft ISV program i ostale zajedničke aktivnosti koje promoviraju tehnologiju umjetne inteligencije.

Obrazovanje odraslih

Sve to bila je tema razgovora s voditeljicom Službe za stratešku analizu Andrejom Bednjički te načelnicom Sektora za tržište rada Irenom Bačelić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Zaključeno je kako Lipik ima lijepu koncepciju da postane središte za razvoj umjetne inteligencije ovog dijela regije, ali i šire. Stoga će u daljnjoj budućnosti biti više govora o uvođenju nekih novih programa te osnivanju ustanove za obrazovanje odraslih kao organizacije koja će provoditi formalno obrazovanje na području umjetne inteligencije, piše Compas.hr.