Fotografija: Potpisivanje ugovora između Grada Lipika te Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta prometnih znanosti/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Potpisivanje ugovora između Grada Lipika te Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta prometnih znanosti/Foto: MojPortal.hr

POVIJESNI DAN ZA MALI GRAD: Zagrebački fakulteti će s Lipikom razvijati umjetnu inteligenciju

"Iznimno smo zadovoljni što projekt Centra za razvoj umjetne inteligencije podupiru Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti", rekao je KasanaVelika stvar, možda čak i prekretnica za budućnost cijelog Lipika, dogodila se krajem tjedna u Zagrebu. Naime, lipički projekt Centra za razvoj umetne inteligencije, ideja koja je u početku dočekana s podsmijehom i odmahivanjem rukom, dobila je novu potvrdu svoje ispravnosti i zamah u Zagrebu gdje su u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano potpisani Ugovori o suradnji na razvoju projekata umjetne inteligencije između Grada Lipika, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta prometnih znanosti.

Jedinstveni potencijal

Naime, Grad Lipik je doslovno iz ničega u tišini pokrenuo projekt Centra za razvoj umjetne inteligencije, projekt kakvog se zapravo teško može pronaći u ostatku Europe. Razdijelili su ga u tri faze: prvu koju su bili u stanju sami pokrenuti - edukaciju odnosno osposobljavanje za programera umjetne inteligencije čiji se prvi polaznici upravo u Lipiku osposobljavaju. No, za preostale faze potrebna im je suradnja, a kako je projekt prepoznat kao veliki i jedinstveni potencijal, u Zagrebu su upravo potpisani ugovori koji jamče daljnji razvoj ovog doista specifičnog projekta. Riječ je, naime, o centru u kojem se mladi hrvatski programeri obučavaju za programiranje umjetne inteligencije. Nešto slično, koliko god to čudno zvučalo, zapravo ne postoji u Europi, a malo je takvih primjera u svijetu.

- Planiramo i pokretanje poduzetničkog inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije u Lipiku. Mi smo već sad u razgovorima s nekim većim tvrtkama koje su zainteresirane za ove kadrove. U kontaktu smo i s Nacionalnom udrugom umjetne inteligencije u Zagrebu. Zapravo, sve zanimaju ovi kadrovi - rekao na je svojedobno Dejan Iličić, idejni tvorac projekta koji u Lipiku planira do 2023. utemeljiti srednju školu u kojoj bi se obrazovali tehničari za primjenu umjetne inteligencije. U trećoj i najzahtjevnijoj fazi u Lipiku planiraju osnovati sveučilišni kampus, no sami kažu da to ne mogu napraviti sami, ali vjeruju da će pronaći partnere za treću fazu projekta.  

Počasni konzul Moldavije Emil Smolenički, rekotor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr
Počasni konzul Moldavije Emil Smolenički, rekotor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana i prof. dr. sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje te doc. dr. sc. Marko Šoštarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti sada su u auli rektorata zagrebačkog Sveučilišta potpisali ugovor o suradnji s lipičkim Centrom za razvoj umjetne inteligencije čime je, zapravo, potvrđena vizija Dejana Iličića, čelnog čovjeka lipičke Razvojne i turističke agencije LIRA, koji je cijeli projekt osmislio i koji je posljednje vrijeme intenzivno radio na njegovoj realizaciji.

Koliko je ovaj projekt zapravo važan za Lipik, ali i za cijelu Hrvatsku, govori i podatak da je ugovor potpisan u prisustvu prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te počasnog konzula Republike Moldavije Emila Soleničkog te Dejana Iličića, direktora Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Ubrzani razvoj

- Lipik je grad koji se ubrzano razvija. Posljednje tri godine Lipik je u Hrvatskoj bio među tri najuspješnija grada po povlačenju sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika. Imamo modernu viziju razvoja grada i radimo na njezinoj realizaciji. Posebno smo ponosni na  šestomjesečno besplatno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije koje pohađa dvadeset i dvoje polaznika pristiglih iz čitave Hrvatske, a u samom startu se prijavilo 238 ljudi iz cijele Hrvatske za 22 mjesta što dovoljno govori da smo na pravom putu. Iznimno smo zadovoljni činjenicom da ovaj projekt podupire i Sveučilište u Zagrebu te njegove dvije sastavnice,  Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr

Također je spomenuo, govoreći o razvoju Lipika u digitalnom smjeru, kako je početkom ove godine u gradu s radom krenula s radom IT tvrtka iz Stuttgarta koja sada ima četrnaest zaposlenih, a planiraju zaposliti još mladih hrvatskih programera.

Također je napomenuo kako se nekih stotinu metara od sadašnjeg edukacijskog Centra za razvoj umjetne inteligencije gradi i poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju u kojem će o ni koji završe tečaj edukacije moći pokušati uz vrlo povoljne uvjete razviti svoj vlastiti startup uz mentorstvo lipičke razvojne agencije LIRA. Naime, oni koji se odluče za razvoj svoje poslovne ideje, dobit će financijsku potporu u iznosu od čak 200.000 kuna u razdoblju od dvije godine, a na raspolaganju će imati ured s najnovijom informatičkom opremom usklađenom za rad na razvoju umjetne inteligencije. Ti poticaji ostvareni su u suradnji s Hrvatski zavodom za zapošljavanjem te Požeško-slavonskom županijom.

Zajednička fotografija u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu/Foto: MojPortal.hr
Zajednička fotografija u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu/Foto: MojPortal.hr

- Sveučilište u Zagrebu jako je zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt  o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. To je pogodno za te fakultete jer oni očekuju što više mladih koji bi se željeli baviti znanstveno istraživačkim projektima te suradnju koja bi bila i međunarodna - rekao je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras te dodao kako ovakve projekte treba poduprijeti jer su oni, jednostavno rečeno, naša budućnost.

Budućnost je ovdje

- Budućnost je krenula u Lipiku, što je i slogan lipičkog Edukacijskog centra umjetne inteligencije - "The future is here." (Budućnost je ovdje). Pozitivni učinci primjene umjetne inteligencije primjenjivi u svim segmentima našeg društva, a radimo na tome da ono što se sada događa u Lipiku povežemo s osnovnim i srednjim školama na području Požeško-slavonske županije - rekao je župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević. 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras govori o važnosti Centra za razvoj umjetne inteligencije u Lipiku/Foto: MojPortal.hr
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras govori o važnosti Centra za razvoj umjetne inteligencije u Lipiku/Foto: MojPortal.hr

- Nama je velika čast sudjelovati u ovom projektu te zadovoljstvo pomoći Gradu Lipiku u radu jednog ovakvog Centra. Naša uloga će biti savjetodavna. Pomagat ćemo u opremanju laboratorija u svrhu realizacije istraživačkog rada i u izgradnji kurikuluma koji bi trebali slušati polaznici za koje se nadamo da će u konačnici završiti i na našem fakultetu - poručio je Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Na svečanom potpisivanju ugovora bio je prisutan i počasni konzul Republike Moldavije Emil Solenički koji je najavio i međunarodnu suradnju Moldavije i Lipika. 

Zajednička fotografija za povijest ispred rektorata Sveučilišta u Zagrebu/Foto; MojPortal.hr
Zajednička fotografija za povijest ispred rektorata Sveučilišta u Zagrebu/Foto; MojPortal.hr

- Za Lipik međunarodna suradnja znači puno, jer tu će doći i do razmjene studenata koji će ondje dolaziti. Ovo je projekt koji je bitan za čitavu Hrvatsku, a s obzirom na to da smo ga uspjeli kategorizirati da ide na međunarodnu suradnju, pokazao se ogroman interes. Današnji sporazum je samo temelj na kojem će se odvijati daljnji razvoj čiji će konkretni rezultati ubrzo biti vidljivi - rekao je počasni konzul Moldavije Emil Solenički.