Fotografija: Zajednička fotografija svih polaznika prve generacije AI Centra Lipik/Foto: Compas.hr
Galerija
Zajednička fotografija svih polaznika prve generacije AI Centra Lipik/Foto: Compas.hr

Ministar Aladrović: "Lipički Centar za razvoj umjetne inteligencije nešto je dosad neviđeno kod nas"

AI Centar Lipik u četvrtak je podijelio diplome polaznicima prve generacije koji su se iz svih krajeva Hrvatske prijavili za edukaciju u zasad jedinstvenom centru u EU
Kada je prije nešto manje od godine dana Dejan Iličić, direktor lipičke Razvojne agencije, došao kod gradonačelnika Lipika Vinka Kasane i ispričao mu svoju ideju o osnivanju Centra za razvoj umjetne inteligencije, počela se otvarati nova stranica u povijesti razvoja ovog malog grada. Gradonačelnik je tada Iličiću izgovorio sada već poznatu rečenicu: "Ja ne znam skoro ništa o tome, ali znam da je to budućnost. Idemo u to, to je sad tvoj projekt".

I tako se zakotrljala priča na koju su mnogi u početku samo odmahivali rukom govoreći više manje slične rečenice poput: "Ma, nema od toga ništa". 

Benefiti projekta

Devet mjeseci kasnije, situacija izgleda ovako: AI Centar Lipik je osnovan i uhodan, u njemu se posljednjih šest mjeseci obučavalo 22 mladih osoba iz svih krajeva Hrvatske i upravo su izašli iz njega s 22 diplome programera za razvoj umjetne inteligencije koje im je osobno uručio ministar rada Josip Aladrović. Nadalje, njih 12 želi ostati u Lipiku gdje će pokrenuti vlastiti Start up uz pomoć Grada, Županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (dobit će potrebnu informatičku opremu, prostor i 200.000 kuna). To je 12 obrazovanih ljudi koji su svoj rodni kraj odlučili zamijeniti s Lipikom. A dok su se besplatno školovali još su i dobivali 3400 kuna  mjesečno(minimalnu hrvatsku plaću) za troškove.

<p>Dvorana je bila potpuno ispunjena/Foto: MojPortal.hr</p>

Dvorana je bila potpuno ispunjena/Foto: MojPortal.hr

Ukratko, iako je cijeli projekt još vrlo mlad, Lipik je s njim uspio privući mlade i obrazovane dok su donedavno baš takvi mladi i obrazovani gledali kako da svoju sreću nađu negdje drugdje, nerijetko i izvan granica Hrvatske. 

Dvadeset i dvoje polaznika koji su danas dobili svoje diplome u šest mjeseci su odradili više od 1000 sati teorijske i praktične nastave te rada na vlastitim projektima. I nisu krili svoju sreću.

A o sreći, kao i početnom skepticizmu, progovorio je i sam ministar Aladrović.

<p>Ministar Josip Aladrović/Foto: MojPortal.hr</p>

Ministar Josip Aladrović/Foto: MojPortal.hr

- Kad sam prvi put čuo o projektu bio sam impresioniran, ali u isto vrijeme skeptičan jer sam bio svjestan kompleksnosti umjetne inteligencije. No, nakon prvog posjeta AI Centru Lipik skepsa je nestala, a danas sam zadivljen postignutim rezultatima. Obilaskom ostatka Hrvatske, financirajući brojne projekte, nikad nismo vidjeli nešto ovako i ovo je savršen primjer u kojem pravcu gradovi, time i Hrvatska, moraju ići. Najiskrenije sam impresioniran o s ovog mjesta obećavam kako ću za sve ono što ćete ubuduće raditi osobno se založiti i kod premijera i kod ostalih ministara jer ovo što se radi u Lipiku doista je jedna posebna i uspješna priča - poručio je ministar Aladrović.

Besplatna edukacija

Idejni začetnik AI Centra Lipik i direktor LIRA-e Dejan Iličić iznio je dodatne podatke kojima je htio potkrijepiti priču o dobrom putu. Naime, Microsoft i telekom A1 Hrvatska uskoro će započeti suradnju s AI Centrom Lipik, a u pregovorima su i s Infobipom.

<p>Idejni Začetnik AI Centra Dejan Iličić/ Foto: MojPortal.hr</p>

Idejni Začetnik AI Centra Dejan Iličić/ Foto: MojPortal.hr

- Ono što je najbolje od svega, oni su došli k nama, nismo mi išli k njima i to puno govori - rekao je Iličić pa nastavio.

- Prije samo godinu dana AI Centar u Lipiku je bio samo vizija, a godinu dana nakon školovali smo prvu generaciju programera i programerki za primjenu umjetne inteligencije. Zahvaljujući poticajima HZZ-a, Ministarstva rada, podršku Grada i Županije, uspjeli smo osigurati mjesečnu plaću polaznicima, infrastrukturu, besplatno školovanje i opremu. No, naš cilj nije bio stvoriti programere, već buduće poduzetnike za industriju budućnosti i time postaviti Lipik kao središte AI u Hrvatskoj. Šestomjesečna edukacija iznjedrila je 12 startupa, četiri polaznika su pronašla stalan posao, dok je jedan polaznik svoj put u umjetnoj inteligenciji odlučio nastaviti na Harvardu - rekao je Iličić.

<p>Demonstracija autonomne vožnje na projektu kojeg su razvili polaznici/Foto: MojPortal.hr</p>

Demonstracija autonomne vožnje na projektu kojeg su razvili polaznici/Foto: MojPortal.hr

- Umjetna inteligencija je tehnologija koja će promijeniti budućnost svijeta i sretni smo što smo mi pokrenuli takav jedan projekt. Vjerujem da će 12 Start upova naših polaznika stvoriti proizvode koji će biti prepoznati i globalno. 

Grad Lipik, često nazivan Slavonska Opatija zbog svoje bogate turističke i kulturne baštine, odnedavno bi mogao dobiti i drugi naziv; Slavonska Silicijska dolina. Naime, Lipik je uveliko zagazio u budućnost osnivanjem prvog AI centra u RH i šire.

Kompleksan projekt

Nove mlade AI stručnjake na dodjeli diploma podržali su i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je ovom prilikom poručio:

“Podržali smo ovaj projekt od početka, ulagali smo u ljude, ne u zgrade i sad nam se to deseterostruko vraća. Više od polovice polaznika planira otvoriti startup ili je zaposleno u lipičkim kompanijama u koje implementiraju pametna rješenja. Kreirati ovakvu priču u malom gradu kao što je Lipik, nije samo ponos Lipika, već cijele Hrvatske - rekao je Kasana pa dodao:

<p>Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr</p>

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana/Foto: MojPortal.hr

- Osjećam se ponosno. Nisam očekivao da će se projekt ovako brzo razvijati. Polaznici su već predložili konkretne projekte koje bi radili i sjajno je što rade ti mladi ljudi. Ovo je jedan od posebnijih i kompleksnijih projekata otkad sam gradonačelnik, a njegov potencijal je nevjerojatan. Vjerujem da će ovaj projekt promijeniti Lipik - rekao nam je gradonačelnik Vinko Kasana. 

Intenzivni šestomjesečni edukacijski program koji uključuje teoriju i praksu vodio je Hrvoje Kukina, stručnjak za umjetnu inteligenciju koji istovremeno završava doktorat na Tehničkom sveučilištu u Beču. Ovom prigodom potvrdio je zadovoljstvo s rezultatima prve generacije:

<p>Ministar Josip Aladrović, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Vinko Kasana i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar/Foto: MojPortal.hr</p>

Ministar Josip Aladrović, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Vinko Kasana i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar/Foto: MojPortal.hr

“Ovo generacija je dokaz da se uz trud i rad sve može, naime nekoliko polaznika nije imalo programersku podlogu, a i dalje je postigla izvrsne rezultate. Program je omogućio edukaciju nezaposlenih osoba u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu, tijekom kojeg polaznici borave u Lipiku.  Intenzivno smo radili na praktičnom dijelu kroz rad na individualnim projektima iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Bilo je kompleksno kreirati program od samo šest mjeseci koje obuhvaća tako kompleksno područje, no uspjeli smo i na to smo iznimno ponosni, a sad se pripremamo za novu generaciju.“

Logično rješenje

O kvalitetnom radu na individualnim projektima svjedoči i činjenica da brojni polaznici pokreću startup. Najbolji polaznik prve generacije i dobitnik zlatne značke je Ivan Duspara, 25-godišnji Zagrepčanin poručio je:

<p>Županica Antonija Jozić dodjeljuje zlatnu značku polazniku iz Zagreba Ivanu Duspari/ Foto: MojPortal.hr</p>

Županica Antonija Jozić dodjeljuje zlatnu značku polazniku iz Zagreba Ivanu Duspari/ Foto: MojPortal.hr

“Početkom edukacije nisam se nadao pokretanju startupa, a sad mi se to čini kao logično rješenje. Želim  pokrenuti startup upravo u Lipiku i vratiti zajednici koja je uložila u mene.”

Osim individualnih projekata, polaznici planiraju pokrenuti zajednički projekt, AI Park, kojeg su prezentirali na dodjeli, a više o tome nam je rekao polaznik Marko Soldo:

<p>Polazanik tečaja Marko Soldo/Foto: MojPortal.hr</p>

Polazanik tečaja Marko Soldo/Foto: MojPortal.hr

“Ideja je napraviti zabavno edukativni park s ciljem povezivanja startupa i big tech kompanija. Kroz interaktivni sadržaj parka posjetitelje bi vodio AI kustos uvodeći ih u mali muzej povijesti razvoja tehnologije. Također, bile bi tu reinkarnacije slavnih umjetnika koje bi na zahtjev korisnika slikali portrete u vlastitom stilu, “čarobna” zrcala u kojima bi posjetitelj u vlastitoj refleksiji promatrao tuđi lik, igre bazirane na AI tehnologijama i brojni drugi sadržaj.”

Dok se prva generacija polaznika priprema za otvaranje vlastitih startupa i buduće poslovne izazove, druga generacija kreće s radom već 1. studenog. Grad Lipik planira do 2023.godine adaptirati i opremiti zgradu u svrhu pokretanja Edukacijskog centra Umjetne Inteligencije kojim bi povećali kapacitete i adekvatno odgovorili na veliki interes odraslih koji pristiže iz cijele Hrvatske. U planu je pokretanje i srednjoškolskog programa “Tehničar za primjenu umjetne inteligencije” u suradnji s tehničkom školom s ciljem omogućavanja edukacije i mladih.

<p>Polaznik Nikola Jurković javio se iz Harvarda gdje je otišao na studij nakon Lipika/Foto: MojPortal.hr</p>

Polaznik Nikola Jurković javio se iz Harvarda gdje je otišao na studij nakon Lipika/Foto: MojPortal.hr

<p>Ministar Josip Aladrović dodijeluje diplomu i buket polaznici edukacije AI Centar Lipik/Foto: MojPortal.hr</p>

Ministar Josip Aladrović dodijeluje diplomu i buket polaznici edukacije AI Centar Lipik/Foto: MojPortal.hr

<p>Svi polaznici su dobili srebrnu značku AI Centra Lipik/Foto: MojPortal.hr</p>

Svi polaznici su dobili srebrnu značku AI Centra Lipik/Foto: MojPortal.hr

<p>Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto: MojPortal.hr</p>

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto: MojPortal.hr