Fotografija: Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Popunjena 'Noć s Andersenom': "Nikad veći odaziv djece za spavanje u daruvarskoj knjižnici"

"Andersenov rođendan proslavit ćemo uz poznatu astrofizičarku Vernesu Smolčić. Ona će s psom Kipom kroz interaktivno druženje predstaviti slikovnice i priče na temu astronomije"DARUVAR – Približava se važan dan za daruvarsku knjižnicu, ali i svu djecu s daruvarskog područja – spavanje u prostoru knjižnice, ali i mnoštvo zabavnih sadržaja koji se prepričavaju tjednima i mjesecima nakon samog događaja.

Naravno, riječ je o još jednoj "Noći s Andersenom" koja će se održati u petak, 1. travnja i ne, nije riječ o prvoaprilskoj šali.

Ograničen broj sudionika

Iako su prijave za desetu "Noć s Andersenom" u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar trebale trajati do 26. ožujka, sva mjesta već su sada popunjena. 

Djeca su bila potpuno oduševljena onime što su im lani pripremili u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Djeca su bila potpuno oduševljena onime što su im lani pripremili u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Podsjetimo, događaj je ovo koji je prijašnjih godina izazvao veliki interes djece. No, osim njih, spavanje u knjižnici poseban je doživljaj i za djelatnice daruvarske knjižnice.

Gošća večeri i pas

- Ove ćemo godine Andersenov rođendan proslaviti uz gostovanje poznate astrofizičarke Vernese Smolčić. Ona će biti gošća večeri. Riječ je o profesorici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koja će doći sa psom Kipom i kroz interaktivno druženje predstaviti slikovnice i priče na temu astronomije. Zašto dolazi sa psom, morat će provjeriti oni koji su se prijavili za sudjelovanje na ovogodišnjoj Noći s Andersenom.

Čitale su se knjige, plesalo se i pjevalo/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Čitale su se knjige, plesalo se i pjevalo/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Događaj je namijenjen djece od 1. do 4. razreda osnovnih škola koji su članovi naše knjižnice. Spavanje u knjižnici se mora „zaslužiti“ pa su djeca prilikom prijave morala donijeti crtež na temu bilo koje Andersenove priče te pročitati bilo koju Andersenovu priču da bi nam te večeri znali priču ispričati, odala nam je ravnateljica knjižnice Romana Horvat ovogodišnja pravila i ujedno pojasnila kako je to izgledalo prijašnjih godina.

Šetnja kroz grad

- Pauzu smo u 10 godina održavanja događaja imali jedino 2020. godine jer je tada bio „lockdown“, knjižnica je bila zatvorena. Lani su rijetki obilježavali, mi smo se usudili i bilo je jako lijepo. Vrijeme nas je poslužilo, tako da smo se uspjeli s djecom prošetati kroz grad, a isto planiramo i ove godine. Djeci je to interesantno. Obično onda pošaljemo svima onima koji su nam na neki način pomogli u organizaciji dopisnice i svi se pritom zabavljamo, istaknula je Horvat dodavši kako Ministarstvo kulture i medija sufinancira ovaj program po kojem je daruvarska knjižnica poznata ne samo diljem Hrvatske već i šire.

Crtić prije spavanja u vrećama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Crtić prije spavanja u vrećama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Često nas kolege knjižničari znaju tražiti savjete. Kutinska knjižnica se primjerice, po uzoru na nas, odlučila već drugi ili treći put na ovaj izazov spavanja djece u knjižnici. Imam informaciju da će isto učiniti i školska knjižnica u Končanici, kazala je ravnateljica i pojasnila da djecu i ove godine čekaju predivna iznenađenja poput torte u pola noći.

Mjesta još ima

- Uz pomoć gošće djeca će imati bolju sliku o ljubavi prema životinjama, čitanju, ali i zvijezdama. Baš se veselim. Još nikada nismo imali promociju slikovnice koja u isto vrijeme govori o životinjama i zvijezdama. Slikovnice Psi u Svemiru i Astrokuharica imamo u našem fondu i moram reći kako su stalno posuđene, što znači da su djeci jako zanimljive, zaključila je Horvat.

Smijeh im nije silazio s lica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Smijeh im nije silazio s lica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Inače, u ovom izazovu može sudjelovati maksimalno 12-ero djece, a budući da su sva mjesta popunjena daleko prije isteka prijava, očito da mališani jedva čekaju osigurati si noć za pamćenje.