Fotografija: Organizatori daruvarskog festivala/ Foto: POP-UP Daruvar
Galerija
Organizatori daruvarskog festivala/ Foto: POP-UP Daruvar

POP-UP festival u Daruvaru: "U pripremi bogat program, mnoštvo radionica, izložbi i predstava"

POP-UP festival emocija, dobrobiti i prava djeteta dio je globalnog festivala emocija koji je inicirala organizacija Six-seconds organization iz AmerikeNa Svjetski dan djece 20. studenoga kreće još jedan POP-UP festival u sklopu kojeg će u Daruvaru biti održan niz zanimljivih predavanja, radionica i drugih aktivnosti. Kako kažu organizatori, daruvarski POP-UP festival ima za cilj potaknuti svijest o važnosti razvoja emocionalne inteligencije u životu svakog pojedinca.

- Kroz raznovrsne aktivnosti poput radionica, predavanja i interaktivnih predstava, želimo stvoriti poticajno okruženje koje će potaknuti emocionalno blagostanje naše djece, učenika, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika - ističu.

Edukativne radionice

POP UP festival emocija, dobrobiti i prava djeteta  održat će se od 20. – 25- studenog 2023. godine. Od prvog pa do posljednjeg dana, 25. studenog, u dječjim vrtićima učenici daruvarske gimnazije za djecu srednje i predškolske odgojne skupine provodit će različite edukativne radionice. Učenici Gimnazije održat će radionice i za udrugu "Korak dalje" te grupu učenika Centra Rudolf Steiner. Radionice za učenike 3. i 4. razreda provodit će educirani i izabrani učenici 7. i 8. razreda, a za učenike 7. i 8. razreda učenici Gimnazije, Ekonomske i turističke škole te Tehničke škole Daruvar. U svim daruvarskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama uredit će se i POP-UP kutak emocija.

Daruvarski festival dio je globalnog festivala/ Foto: POP-UP Daruvar
Daruvarski festival dio je globalnog festivala/ Foto: POP-UP Daruvar

Bogat je i program namijenjen javnosti. U izvedbi "Vježbaonice sreće" tako će se 20. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu održati dvije uzastopne interaktivne predstave "U društvu sa srećom", namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta (do 4. razreda OŠ), a u kojoj će naučiti ponešto o emocijama. Tog će se dana moći educirati i roditelji te odgojno-obrazovni stručnjaci kojima je u prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, a u organizaciji također "Vježbaonice sreće" pripremljeno edukativno predavanje pod nazivom "Odgoj srcem".

"Kutak za emocije"

Idućeg dana, 21. studenog, u POU u dva prijepodnevna termina bit će izvedena interaktivna predstava "Maš(t)a može svašta, namijenjena nešto starijim učenicima od 5. do 8. razreda, a igraja članovi Vježbaonice srećže te gostujući glumac iznenađenja. Voditeljica, magistrica pedagogije Ana Švandrlik uz svoje volontere 23. će studenog održati radionicu u daruvarskoj knjižnici pod nazivom "Gdje stanuju emocije", za djecu predškolskog uzrasta, a za tu se radionicu potrebno ranije prijaviti.

Cijelog tjedna u centru Daruvara bit će postavljena kućica "Kutak za emocije", a Pop-Up će se dijelom održavati i na društvenoj mreži Facebook gdje će biti postavljeni   korisni materijali vezani uz osobni razvoj, emocije i emocionalnu pismenost, dok će biti prisutni i poster radovi djece na temu emocija nastali u razdoblju od 2017. do 2022. godine.

POP-UP festival emocija, dobrobiti i prava djeteta dio je globalnog festivala emocija koji je inicirala organizacija Six-seconds organization iz Amerike (https://www.6seconds.org), a podupire ga i Unicef. POP-UP festival ima za cilj zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, promičući područje emocionalnog opismenjavanja i emocionalne inteligencije, te se veže uz Svjetski dan djece - 20.11. U Daruvaru ga obilježavamo kroz razne stručne aktivnosti u vrtićima, školama, javnim mjestima.

Visoko podignuli ljestvicu

Prije sedam godina Grad Daruvar se, ističu organizatori, kao prvi grad u Hrvatskoj uključio u ovaj međunarodni festival. Kroz godine provedbe postao je prepoznatljiv primjer pozitivne prakse rada na području emocionalne pismenosti djece i mladih kao i dječje dobrobiti u lokalnoj zajednici i šire.

Foto: POP UP Festival
Foto: POP UP Festival

- Pop-up festival u Daruvaru je poznat po raznim aktivnostima, a posebice po izvanrednim stručnim skupovima. Svake godine smo se trudili dovesti zaista posebne i hvalevrijedne stručnjake u naš mali grad. Dolazili su nam stručnjaci iz naše zemlje, ali i iz inozemstva. Neki su nam rekli da smo zaista visoko podigli ljestvicu. I to nam je zaista drago, i zbog vas i zbog nas. Ove godine smo malo „podigli ručnu“ što se tiče stručnog skupa. Dio pop-up ekipe nam je u slatkim brigama (pelenama), te im ovim putem šaljemo puno zagrljaja i podrške, strpljenja i prospavanih noći. Tim smo različitih profila iz različitih ustanova. Tim smo, koji se u studenom (ok, i neštooo puno ranije) okupi i stvori nešto fantastično. A sve to ne bi bilo moguće da nemamo i vašu podršku. I zato vam hvala - napisali su iz organizacije festivala na svojim Facebook stranicama, a na kojima je moguće dobiti i sve dodatne informacije vezano uz radionice, prijave i termine festivalskih događanja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!