Fotografija: Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Galerija
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

VIDEO Kruno Lokotar: Daruvar dobiva svjetski jedinstven kalendar "Ginkgo biblioba"

"Daruvaru će ovaj projekt donijeti nacionalnu, ali i regionalnu vidljivost, a Grad će pokazati kako brine za ekologiju, fotografiju i poeziju, inovativnost, kreativnost, građane i tradiciju", kaže LokotarKruno Lokotar, Daruvarčanin sa zagrebačkom adresom i jedan od najboljih književnih urednika u Hrvatskoj, sutra će u Zagrebu prezentirati svoj novi projekt  - kalendar "Ginkgo biblioba 2024". Kaže kako je riječ o svjetski jedinstvenom projektu kalendara koji će za svaki mjesec biti ilustriran fotografijom daruvarskog ginkga snimljenom baš u tom mjesecu, kroz 12 mjeseci s istog mjesta. Također, svaki će mjesec imati svoju pjesmu, a njih 12 napisao je naš najprevođeniji živući pjesnik Marko Pogačar.

Projekt su prepoznali i podržali Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk, a realiziran je u suradnji s Udrugom Kultipraktik, izdavačkom kućom Jesenski i Turk i portalom MojPortal.hr.

Pogledajte daruvarski ginkgo kroz 12 mjeseci u videu Saše Selihara:

No, ovdje je još i riječ o kalendaru koji će se objavljivati kroz period od četiri godine, ali će u svakom godišnjem ciklusu daruvarski ginkgo biti snimljen iz druge perspektive (a opet s istog mjesta kroz 12 mjeseci) kao što će i za svako izdanje kalendara kroz četiri godine drugi pjesnik ili pjesnikinja napisati pjesme za svaki mjesec.

- Tako ćemo dobiti zbornik "Ginkgo biblioba" za četiri godine - objašnjava Lokotar. 

Kako ste došli na ideju za kalendar "Ginkgo Biblioba"?

- Ideja je dugo tinjala u meni, pa sam je jednom prilikom ispričao vlasnicima portala MojPortal.hr Dijani i Nikici Puhalo u neki sitni noćni sat. Da me živciraju kalendari koji imaju sto motiva, da su mi neurastenični i bezvezni. Negdje daleko iza te ideje se krije i moj studij povijesti i širokog shvaćanja povijesnih izvora za koje je zaslužan moj pokojni rođak, dr. Marijan Maticka čiji otac Franjo zvan Franci je oženio čak dvije sestre Kubi, treća je bila moja baka Ivana, četvrta teta Evica. Naime, nakon što mu je umrla prva supruga oženio je njezinu sestru, kada je i ova rano umrla čak je i tetu Evicu pitao za brak, no ona na to nije pristala. Možda i bi da nije u tom slučaju morala seliti u Zagreb iz Daruvara. Marijan je dijete drugog Francijevog braka, sigurno ga se sjećaju starije generacije studenata povijesti. Marijan se školovao na Sorbonnei i otamo u Jugoslaviju donio nova znanja o metodologiji povijesti, koju je uglavnom i predavao. Kako kao povijesni izvor promatrati razglednice, kalendare, ama sve.

Dobro, kako ste došli do ginkga?

- Rekao sam tada Dijani i Nikici da je dovoljno jedno dobro drvo za kalendar, a mi imamo jedno genijalno, ginkga, i da bi ga trebalo fotografirati kroz cijelu godinu iz iste pozicije. Nigdje se ne vidi bolje i ljepše godina nego na vegetacijskom ciklusu, osim toga, pogled na drvo smiruje, sidri nas, a mi sebe i svoje mijene mjerimo dok ga gledamo onako drevno, to isto drvo koje su gledali i mnogi naši preci.

Daruvarski ginkgo, najstarije stablo u ovom dijelu Europe/Foto: Saša Selihar
Daruvarski ginkgo, najstarije stablo u ovom dijelu Europe/Foto: Saša Selihar

I tako je krenulo?

- Iskreno, ja sam i zaboravio da sam im to spomenuo, imam viška ideja i kronični manjak memorije, pogotovo iz sitnih noćnih sati. Jednom prilikom potkraj prošle godine, opet u Daruvaru, Nikica mi reče da Saša Selihar tijekom cijele 2022. fotografira ginkgo iz zapadne, vjerojatno najatraktivnije, perspektive, za kalendar. Bez te materijalizacije moje ideje ovog kalendara ne bi bilo. Sada više nisam imao kuda, morao sam osmisliti cijeli projekt. Ideja da uz fotografije ginkga vežemo poeziju napisanu po mjesecima mi je sinula dok sam hodao šetnicom pored Dalita, proljetos. Sada se sve složilo. Ipak sam jedan od onih koji znaju nešto o poeziji, o najboljima, pa sam odlučio najbolje pjesnike ubaciti u kalendar, prvi je izbor bio Marko Pogačar.

No, koliko sam upoznat, kalendar "Ginkgo biblioba" nije jednogodišnja priča kao i ostali kalendari?

- Ideju sam zaokružio kao četverogodišnji projekt, kroz četiri godine bismo trebali dobiti četiri kalendara ginkga koji će biti snimljen iz četiri perspektive i popraćen poezijom četvero pjesnika, svaki mora u jednoj pjesmi imati motiv ginkga i napisati pjesmu o ždralu. Tako ćemo dobiti zbornik "Ginkgo biblioba" za četiri godine. Najvažnije, nakon što je sve osmišljeno, Nikica je napravio prezentaciju koju smo pokazali upravi Grada Daruvara i koja je ideju prihvatila. Hvala im, jer malo koja uprava će danas podržati poeziju i ekologiju, inovaciju i kreativnost.

Svaki mjesec u kalendaru ima svoju pjesmu i fotografiju daruvarskog ginkga snimljenu u tom mjesecu/Foto: Saša Selihar
Svaki mjesec u kalendaru ima svoju pjesmu i fotografiju daruvarskog ginkga snimljenu u tom mjesecu/Foto: Saša Selihar

Koliko dugo je trajala realizacija i što mislite da će kalendar značiti za Daruvar?

- Realizacija je de facto trajala od siječnja 2022. kada je Saša Selihar pod visokom temperaturom išao snimiti ginkgo, samo da ga uhvati pod snijegom, preko osmišljavanja, odličnog dizajna i prijeloma za koji je zaslužna Mirela Janota i njezina firma Dobro oko, do otiska kalendara ovih dana u daruvarskoj tiskari Habigraf. A trajat će, ne bude li kakvih tektonskih promjena, do 2027. kada uz četvrti kalendar možemo istodobno objaviti i zbornik poezije najboljih pjesnika, kakvog nema u ovoj zemlji, a koji je kalendar generirao.

Kruno Lokotar/Nikola Vilić/CROPIX
Kruno Lokotar/Nikola Vilić/CROPIX

Čini mi se da vi ovaj kalendar vidite kao projekt koji će prerasti okvire Daruvara?

- Apsolutno! Ovaj kalendar je zamišljen tako da nije zanimljiv samo Daruvaru i okolici, nego cijeloj naciji, pa i regionalno. Gdje kalendar stigne, a oko toga brine nakladnik Jesenski i Turk i njegova Superknjižara, najbolji site za on-line nabavu knjiga, Daruvar s njim ima promociju kao grad koji brine o ekologiji, tradiciji, hortikulturnom bogatstvu, umjetnosti i osjetljivoj poeziji s čijom višeznačnošću se, kao u strahu, ljudi bore i koje se boje, umjesto da je shvate kao stalnu i dnevnu ljudsku potrebu, da je uzmu na svoj način - a to kalendar omogućava. 

Dakle, smatrate kako je Daruvar s ovim kalendarom stvorio novu, posebnu priču?

- Gradovi redovito tiskaju svoje kalendare, ali usuđujem se reći da je ovim kompleksnim proizvodom Daruvar daleko nadmašio sve ostale, ne samo gradove, nego i kalendare. Ne sumnjam da će se Turistička zajednica Daruvar-Papuk potruditi oko toga da kalendar bude zamijećen i na smotrama i festivalima najboljih i inovativnih kulturno-turističkih proizvoda. Istodobno, on bi morao biti zanimljiv i Ministarstvu kulture i medija, njime poezija ulazi u svaku kuću. I naš ginkgo. I Grad Daruvar. 

Baš zvučite nekako sretno dok pričate o "Gnikgo bibliobi" i njegovim potencijalima.

- Znate, bila mi je ovo urednički iznimno uspješna godina, jedna od najboljih, ali ovaj me poetski kalendar veseli više od svega!

Foto: Kruno Lokotar
Foto: Kruno Lokotar

Kažete da je to svjetski jedinstven projekt, je li to doista tako?

- Moja etiketa svjetske jedinstvenosti jest malo rizična, jer nitko ne može ni za što provjeriti je li baš tako u cijelom svijetu, ali već imam iskustva s time. Kada sam osmislio nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama bio sam uvjeren da takve nagrade već postoje. Do danas nije nijedna takva detektirana. "Ginkgo biblioba" je poseban po tome što, a vi sad zbrajajte, u kumulaciji tih elemenata dobivamo to "jedinstveno": ima samo jedan motiv za 12 mjeseci - stablo daruvarskog ginkga. Taj motiv fotografiran je s iste lokacije u mjesečnim periodima. Uz svaku fotografiju/mjesec pridružena je po jedna pjesma, a ta pjesma nosi naslov mjeseca. Kada se zaokruži četverogodišnji projekt, iz poetskog kalendara dobit ćemo generiranu zbirku poezije "Ginkgo biblioba".

Projekt kalendara "Ginkgo biblioba" podržao je i Grad Daruvar. Što konkretno  taj projekt može donijeti Daruvaru?

- Nacionalnu uočljivost, gradnju branda i identiteta. Uza sve ovo idu atributi koji se vezuju za grad: ekološki, samosvjestan, podupiranje i skrb za umjetnosti fotografije i poezije, inovativnost i kreativnost, briga za građane i tradiciju, za hortikulturno bogatstvo, promocija Grada i dvorca i parka grofa Jankovića. I sve to na nacionalnoj i regionalnoj razini. Uvjeren sam da bi ovaj projekt mogao biti i nagrađen na raznim smotrama promotivnih inovacija, bude li se netko pobrinuo da bude prijavljen, a to je onda nova, dodatna dimenzija. Ukratko, profit na sve strane. Možemo očekivati nove influencere koji će se fotografirati ispred ginka i tako ga dalje promovirati, i njega i grad.

Kako je reagirao pjesnik Marko Pogačar kada ste mu iznijeli ideju da se njegove pjesme nalaze na svakom mjesecu kalendara? 

Marko Pogačar/Foto: Vojko Bašić/CROPIX
 
Marko Pogačar/Foto: Vojko Bašić/CROPIX  

- Poga i ja odavno surađujemo i znam kada on nešto može i hoće. Pazio sam da mu okvir ne bude prestrog, to bi ga odbilo, kao i druge pjesnike, koji traže stanoviti stupanj pjesničke slobode. Zadaća je bila: "12 ne predugih pjesama po mjesecima, u jednoj spominješ ginkga". Sretno se srodilo da sam, uređujući mu novu knjigu "Ponoćni glagoli", naletio na pjesmu o ždralu, simbolu Daruvara, koju smo onda dodali na poleđinu kalendara tako da imamo 12+1 pjesmu. I ubuduće će će svaki novi pjesnik ili pjesnikinja imati zadaću napisati i pjesmu s motivom ždrala za Ždralovgrad S druge strane, svaki ozbiljniji pisac mora moći napisati nešto suvislo i autentično o godišnjem ciklusu. Pogačar je ideju odmah prihvatio, ali me zamolio za nekoliko mjeseci da to pošteno obavi. Kako ju je dobio još proljetos, u kolovozu je ciklus bio gotov. Jako je zadovoljan dizajnom Mirele Janote, oko toga je najviše strepio. Kao i ja. Jer taj, zadnji element, može sve pokvariti. Ali, Mirela je dobro oko, tako joj se i firma zove.

"Gingko biblioba" je zapravo četverogodišnji projekt. Kako će se on razvijati kroz ciklus od četiri godine i što možemo očekivati u tom razdoblju?

- Svake godine, takva je ideja, mijenja se pjesnik i pozicija s koje se snima ginkgo. I dizajner/ica. Tako ćemo dobivati novo uz stari motiv, a istodobno generirati materijal za zbornik poezije "Ginkgo biblioba". Zato je u kalendar stavljena i poruka "Sakupi ih sve!" Tko bude imao izrezanu tu poruku iz sva četiri kalendara dobit će vrijedan zbornik budzašto.

Predstavljanje projekta kalendara "Ginkgo Biblioba" održat će se u srijedu u Zagrebu čime će projekt dobiti i nacionalnu vidljivost. To je, čini mi se, prvi put da se kalendar jednog malog grada promovira u centru Zagreba. Kakav odjek očekujete?

Foto: Kruno Lokotar
Foto: Kruno Lokotar

- Da, koliko znam to je prvi takav pokušaj, s razlogom. Vjerujem u brojnu publiku, ne samo Daruvarčane i prijatelje, nego u sve one estete koji žele svoju svakodnevicu obogatiti nečime lijepim i intenzivnim, a opet smirujućim. Ovo je zapravo vrlo fancy proizvod koji računa s magnetizmom svih elemenata, a posebno s repetitivnom, a opet ne, fotografijom impresivnog stabla i ciklusom poezije Marka Pogačara, našeg najprevođenijeg živog i u svijetu i regiji najprisutnijeg pjesnika.

Daruvar je posljednjih godina živnuo i dobio dosta pozornosti u nacionalnim medijima zahvaljujući kulturnim, zabavnim, gastronomskim, turističkim i drugim događajima koji se u njemu organiziraju. Vi živite u Zagrebu, ali često dolazite u vaš Daruvar. Osjećate li i vi da se grad, koji je donedavno bio nacionalno najpoznatiji po registracijskim pločicama, sada brendira kao grad kojeg svakako treba posjetiti?

- Apsolutno da, svim akterima čestitam i na aktivnosti i na smjeru! Živost je tolika, posebno vikendima kada sam najčešće u svojem rodnom gradu, da mi ponekad gužva ide i na živce. Ne mogu ni nabrojati sve te manifestacije, od kojih neke ostanu i nezapažene, zbog toga što im ponekad fali zadnji magic touch, PR, oglašavanje, marketing. Za neka predivna događanja sam i sam jedva doznao, ali to nije pravilo. Recimo FLIG (Festival limene glazbe) je festival koji me iskreno oduševljava, a kao da je malo ostao ispod radara javnosti. Dvodnevni Rockabilly festival se lijepo razvio, kao i Daruvar Rock City, također dvodnevni festival. O Vinodaru da ne pričam, premda osobno nije moj prvi izbor, ali te manifestacije moraju biti širokog spektra. Tu su i Dani piva, koji malo koncepcijski lutaju, ali tu su. Dani astronomije su, pak, već nacionalno afirmirana priča za sebe, kao i Park tamnog neba koji će tek renoviranjem planinarskog doma Petrov vrh doživjeti uzlet. Neke važne događaje sam sigurno zaboravio, ali dobra je vijest da ideja ima još, o-hoo-hoo, i u mojoj glavi, barem tri nerealizirane, netaknute, originalne. No, po prvi put u Gradu Daruvaru i Turističkoj zajednici i ja imam partnere za njihovu realizaciju. Nadam se da će tako biti i ubuduće. Znam ljude, mogu i voljan sam pomoći, kao i do sada. Daruvar postaje recept za promociju Grada i što je još važnije, tako se od stanovnika mogu stvoriti aktivni građani i privući novi. To je dio recepta i za demografsku obnovu grada.

Konačno, i vaš portal je štošta lokalno uzdigao do nacionalne razine.

Zadnja stranica kalendara
Zadnja stranica kalendara "Ginkgo biblioba 2024" s pjesmom o ždralu

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!