Fotografija: Srneća divljač najčešće stradava na cestama Požeško-slavonske županije/Foto: Vlado Kos/CROPIX
Srneća divljač najčešće stradava na cestama Požeško-slavonske županije/Foto: Vlado Kos/CROPIX

Pod kotačima stradale srne, divlje svinje, jeleni, psi, jazavci, zečevi, fazani, lisice i jedna vidra

Na području Pakraca zabilježeno je 76 naleta vozila na životinje, dok su u ostatku te županije lani na cestama stradale 144 životinjeNa području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj godini zabilježeno je ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, a od početka ove godine već 20.

- Najveći broj čine naleti vozila na srneću divljač, pa je tako u protekloj godini zabilježeno 219 naleta. Zabilježena su i 24 naleta vozila na divlju svinju, 21 na jelena, 19 na psa, 13 na jazavca, devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva na nepoznatu životinju i pticu te jedan nalet na vidru, izvijestili su iz PU požeško-slavonske.

Najviše u Požegi

Najviše naleta, njih čak 141, zabilježeno je na području Požege, zatim na području Pleternice 103 naleta, dok je na području  Pakraca zabilježeno 76 naleta vozila na životinje. 

Iz policije dodaju i to da za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje. Naravno, uz uvjet da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku, tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

Policija upozorava

- Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također, upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači, apeliraju iz policije.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također, i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna.