Fotografija: Dario Hrebak i Izidora Marković Vukadin/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak i Izidora Marković Vukadin/ Foto: Deni Marčinković

Počela izrada Plana razvoja turizma u Bjelovaru: "Toplice će biti kruna i dragulj cijele priče"

Turizam u Bjelovar razvija se sporadično pa je potreban pomak koji će pružiti višu kvalitetu života za lokalnu zajednicu, kao i kvalitetu boravka za posjetitelje, kaže Marković VukadinU travnju iduće godine Bjelovar bi trebao dobiti strategiju razvoja turizma za razdoblje 2022. - 2027. godina, koju će izraditi Institut za turizam, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije.

Riječ je o dokumentu koji bi trebao definirati viziju daljnjeg razvoja ove gospodarske grane, vodeći računa o svim aktivnostima, planovima razvoja, proširenjima smještajnih kapaciteta i unapređenju turističke ponude grada.

Toplice-generator povezivanja

- Bjelovar se ne može i ne smije oslanjati samo na turizam, jer osnova razvoja grada mora biti gospodarstvo. Međutim, budući da smo na dnu po pitanju turističke ponude, ovakav segment može dodatno unaprijediti naše gospodarstvo. Terme Bjelovar bit će kruna i dragulj cijele priče oko razvoja turizma u Bjelovaru, a ovaj plan pridonijet će sustavnosti, odnosno želja nam je da toplice odmah po izgradnji postanu generator povezivanja svih ostalih turističkih aktivnosti, između ostalog kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Plan razvoja bjelovarskog turizma izradit će Institut za turizam/ Foto: Deni Marčinković
Plan razvoja bjelovarskog turizma izradit će Institut za turizam/ Foto: Deni Marčinković

Institut za turizam priliku za izradu ovog dokumenta dobio je putem javnog natječaja, zahvaljujući najpovoljnijoj ponudi vrijednoj 118 tisuća kuna. Prema riječima ravnatelja Instituta Damira Krešića, riječ je o ustanovi s bogatim iskustvom u izradi strateških i planskih dokumenata, bilo na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini.

- Pored strateških planiranja bavimo se i makro ekonomskim analizama, istraživanjima tržišta, a 2022. godine provest ćemo drugo Tomas istraživanje koje uključuje i kontinentalnu Hrvatsku. Time želimo dobiti informacije o stavovima i potrošnji turista koji posjećuju našu zemlju, rekao je i Institutu ravnatelj Krešić.

Voditeljica izrade strategije bjelovarskog turizma bit će rođena Bjelovarčanka Izidora Marković Vukadin.

Nužna integracija s ruralnim okruženjem

- Turizam u Bjelovar razvija se sporadično, a vezan je pretežito za manifestacije, stoga je potreban pomak koji će pružiti višu kvalitetu života za lokalnu zajednicu, kao i kvalitetu boravka za posjetitelje. Da bi to uspjeli, nužno je osmisliti projekte koji će činiti razliku u odnosu na druge destinacije. Jedan od tih projekata svakako bi trebale biti buduće toplice, ali moramo raditi i na jačanju gastronomske ponude. U našim planovima napravit ćemo detaljnu analizu stanja, koja uključuje terenski obilazak cijelog prostora Grada, sagledavanje svih postojećih prostorni-planskih dokumenata i razvojnih projekata, istaknula je Marković Vukadin.

Izidora Marković Vukadin i Damir Krešić/ Foto: Deni Marčinković
Izidora Marković Vukadin i Damir Krešić/ Foto: Deni Marčinković

Dodala je i to bi da osim proširenja manifestacija i gastronomske ponude, prema prvim pokazateljima razvoj turizma Bjelovar trebao bazirati na kulturi zbog festivalske tradicije, kao i na integraciji s ruralnim okruženjem i postojećim prirodnim resursima. Međutim, točan plan trebao bi biti jasan po završetku izrade strategije.