Fotografija: Rea Paripović prezentirala je jela i namirnice koje u Restoranu Bjelovar koriste za pripravljanje autohtonih bilogorskih jela/Foto: Martina Čapo
Galerija
Rea Paripović prezentirala je jela i namirnice koje u Restoranu Bjelovar koriste za pripravljanje autohtonih bilogorskih jela/Foto: Martina Čapo

U 13 restorana na području BBŽ kušajte tradicionalna jela po promotivnim cijenama

"Ideja je da se ta jela očuvaju, da se nude u našim ugostiteljskim objektima i da budu prisutna u ponudi kroz cijelu godinu, ne samo kroz naredna dva tjedna", istaknuo je Medak



BJELOVAR - Prikazom slijeda tradicijskih jela Bilogore u Restoranu Bjelovar danas prijepodne predstavljen je projekt Nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije koji se održavaju od 15.  do 28. studenog 2021. u više od 100 restorana diljem Lijepe Naše, a u koji je s čak 13 ugostiteljskih objekata uključena i Bjelovarsko – bilogorska županija.

Promotivne cijene

Zajednička je to manifestacija nosioca standarda i sustava Turističkih zajednica županija koja se organizira  na nacionalnoj razini u četrnaestodnevnom trajanju. Sudjeluje više od 100 ugostiteljskih objekata s područja 11 županija. Projekt Okusi Hrvatske tradicije bavi se unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja u cjelini.

Okusi hrvatske tradicije traju sve do 28. studenog/Foto: Martina Čapo
Okusi hrvatske tradicije traju sve do 28. studenog/Foto: Martina Čapo

Manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u ugostiteljskim objektima nosiocima branda Okusi hrvatske tradicije po promotivnoj cijeni od 75 i/ili 95, 125, 195 kuna uživaju u odabranom slijedu od tri tradicijska jela.

U Restoranu Bjelovar pažljivo su servirana tradicionalna jela/Foto: Martina Čapo
U Restoranu Bjelovar pažljivo su servirana tradicionalna jela/Foto: Martina Čapo

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trinaest je ugostiteljskih objekata koji su nosioci standarda Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja koji sudjeluju u nacionalnim Danima Okusa hrvatske tradicije i u kojima za vrijeme trajanja manifestacije možete kušati u slijedu tri tradicijska jela po promotivnim cijenama - RESTORAN&CATERING ROKO, BISTRO FRANZ i RESTORAN BJELOVAR iz Bjelovara, IZLETIŠTE VRATA BILOGORE iz Maglenče (Veliko Trojstvo), RESTORAN-VINARIJA CONER iz Jabučete (Kapela), IZLETIŠTE NA MALENOM BRIJEGU iz Ribnjačke (Velika Pisanica), GOSTIONICA ANA iz Čazme, VILA GARIĆ iz Podgarića, BISTRO KOD BAKE i HOTEL GARIĆ iz Garešnice, KAVANA QUEEN, RESTORAN TERASA – DARUVARSKE TOPLICE i RESTORAN TAVERNA – DARUVARSKE TOPLICE iz Daruvara.

Brendiranje i promocija kraja

Polazeći od spoznaje da je gastronomija važan dio identiteta pojedinog kraja, ali i od činjenice da je gastronomija danas sve značajniji motiv za putovanje, te bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem, tvrtka DMK Vall 042 iz Varaždina razvila je projekt Okusi Hrvatske tradicije u čiju se provedbu uključila i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Sadržaj projekta usmjeren je na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju i propagandu sudionika nositelja standarda Okusi, te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.

Marcel Medak naglasio je kako je s područja BBŽ u projekt uključeno 13 ugostiteljskih objekata čime su na drugom mjestu, odmah nakon Varaždinske županije koja je začetnik projekta/Foto: Martina Čapo
Marcel Medak naglasio je kako je s područja BBŽ u projekt uključeno 13 ugostiteljskih objekata čime su na drugom mjestu, odmah nakon Varaždinske županije koja je začetnik projekta/Foto: Martina Čapo

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije prepoznala je ovaj gastronomski projekt, kao projekt kroz koji može pojačati i promovirati ponudu gastronomije i enologije Bjelovarsko-bilogorske županije uz punu podršku župana Bjelovarsko- bilogorske županije Marka Marušića, ujedno i predsjednika turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na stolu se pronašlo pravo malo bogatstvo koje su nakon prezentacije kušali i kolege novinari/Foto: Martina Čapo
Na stolu se pronašlo pravo malo bogatstvo koje su nakon prezentacije kušali i kolege novinari/Foto: Martina Čapo

Projektom je iznimno zadovoljan Marcel Medak, direktor Turističke zajednice BBŽ koji je prilikom današnjeg predstavljanja kazao kako Okusi hrvatske tradicije imaju za cilj promovirati tradicionalna jela.

Velik broj uključenih restorana

-Ideja je da se ta jela očuvaju, da se nude u našim ugostiteljskim objektima i da budu prisutna u restoranima kroz cijelu godinu, ne samo kroz naredna dva tjedna. Projekt je započeo 2019. godine i naša je županija uključena u njega od samoga početka, lani nas je omela korona, no ove godine ga nastavljamo, a tim smo se povodom sastali u Restoranu Bjelovar – kazao je Medak dodavši kako BBŽ nakon Varaždinske županije u ovom projektu sudjeluje na najvećim brojem ugostiteljskih objekata, njih čak 13.

Mali zalogajčići s domaćom paštetom posebno su primamljivog izgleda/Foto: Martina Čapo
Mali zalogajčići s domaćom paštetom posebno su primamljivog izgleda/Foto: Martina Čapo

Inače, u pripravljanju jela Okusi hrvatske tradicije koriste se većinom namirnice koje su autohtone za pojedini kraj i koje su dominirale u prošlosti, a koje se žele i ubuduće sačuvati, rečeno je na predstavljanju.

Rea Paripović vlasnica je Restorana Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Rea Paripović vlasnica je Restorana Bjelovar/Foto: Martina Čapo

Najbolje od Bilogore izdvojili su i u Restoranu Bjelovar, a Rea Paripović, vlasnica restorana odala nam je kako je ovaj projekt odličan jer privlači i ljude koji nisu s područja BBŽ.

Tradicionalne namirnice i jela

-Ljudi su za naš meni bili zainteresirani i tokom cijele godine, ne samo u ta dva tjedna koliko traje manifestacija Okusi hrvatske tradicije. Žele probati nešto novo i jako im se sviđa hrana, ali i ideja projekta. Mi u svom restoranu nudimo dvije juhe – domaću krem juhu od vrganja i domaću juhu od buče, s bučninim košticama, karameliziranim lukom i bučinim uljem. Zatim za glavno jelo nudimo domaće njoke s medaljonima u umaku od vrganja i domaće krokete sa zapečenom piletinom iz krušne peći s pršutom i sirom u umaku od vrhnja. Desert su zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem iz krušne peći i domaći valjušci s domaćim pekmezom od maline – odala nam je Rea meni koji se može pronaći u Restoranu Bjelovar.

U Restoranu Bjelovar tradicionalna jela nude se tokom cijele godine/Foto: Martina Čapo
U Restoranu Bjelovar tradicionalna jela nude se tokom cijele godine/Foto: Martina Čapo