Fotografija: Mladi bjelovarski hornisti/Foto: MojPortal
Galerija
Mladi bjelovarski hornisti/Foto: MojPortal

Pet bjelovarskih hornista u Celju uzelo pet zlatnih plaketa: "Što se tiče roga, najbolji smo u državi"

Dolaskom u Glazbenu školu nisam niti znala za rog, no jako mi se svidio. Sviram četiri godine, puno mi znače natjecanja i nagrade. Ponosna sam na sve nas i na naše profesore, kazala je ElizabethBJELOVAR – Svečano, veselo i muzikalno bilo je danas prijepodne u prostorijama Grada Bjelovara gdje je gradonačelnik Dario Hrebak ugostio učenike bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

Naime, Elizabeth Aria Cone, Dorian Ćuić, Rea Prišlin, Maksim Radanec i Dora Vinković vratili su se iz Slovenije sa zlatnim plaketama koje su osvojili početkom travnja na 3. Međunarodnom natjecanju Celeia 2022. u Celju, Slovenija.

Ivan Oškera/Foto: MojPortal
Ivan Oškera/Foto: MojPortal

Elizabeth Aria Cone, osvojila je Zlatnu plaketu u I. kategoriji, disciplina rog, Dorian Ćuić, Rea Prišlin i Maksim Radanec osvojili su Zlatne plakete u II. kategoriji, disciplina rog dok je Dora Vinković osvojila Zlatnu plaketu u III. kategoriji, disciplina rog.

Učenici svirali gradonačelniku

-Čestitam vam na velikim uspjesima i veselim se tome da mi uživo odsvirate nešto, odmah u uvodu kazao je gradonačelnik Dario Hrebak koji je bio fasciniram nakon što je čuo kako mladi i talentirani Bjelovarčani sviraju.

-Na natjecanju je iz bjelovarske Glazbene škole sudjelovalo pet hornista. Oni su osvojili zlatne plakete. Ništa od toga ne bi bilo da nije podrške nastavnika, korepetitorice i ravnateljice. Čestitam svima kao timu, bjelovarska Glazbena škola poznata je po rezultatima već godinama, drago mi je da se to nastavlja s novom generacijom i novom ravnateljicom. Nadam se da ćemo i dalje primati ovako lijepe vijesti, zaključio je Hrebak.

Po uspjesima u sviranju roga, bjelovarska je Glazbena škola najbolja u Hrvatskoj/Foto: MojPortal
Po uspjesima u sviranju roga, bjelovarska je Glazbena škola najbolja u Hrvatskoj/Foto: MojPortal

Na prijemu u Gradskoj upravi bili su također nastavnik Ivan Oškera, korepetitorica Ivana Šošić te ravnateljica Glazbene škole Nevenka Presečan Arvay.

-Mi smo tu zbog prvenstveno zbog natjecanja u Celju gdje su naši učenici osvojili pet zlatnih medalja. Dan nakon toga četvero od njih pet učenika bilo je na državnom natjecanju gdje su svi uzeli zlatne medalje. Sveukupno su tako ove godine uzeli pet državnih nagrada - četiri solo i jednu s kvartetom. Zatim sedam prvih međunarodnih nagrada i tri druge međunarodne nagrade. Stvarno su sjajna ekipa, mladi su i tek će se o njima pričati, kazao je nastavnik Ivan Oškera dodavši kako je u početku bilo teško jer je bilo malo zainteresirane djece za rog. No, srećom, odao je, to se promijenilo.

Elisabeth oduševljena rogom

-Elizabeth je naša najmlađa članica, ona je ove godine osvojila tri međunarodne nagrade i dvije državne. Stipendistica je od zaklade Marin Čilić što joj uvelike pomaže na njezinom putu koji nije lak i nije jeftin. Prepoznata je već u Hrvatskoj, ali i svijetu, ponosno je istaknuo Oškera dodavši kako je bjelovarska Glazbena škola zasigurno po uspjesima učenika koji sviraju rog najbolja u zemlji, no ne zaostaju niti s drugim instrumentima.

-Dolaskom u Glazbenu školu nisam niti znala za rog. Htjela sam svirati klarinet, bubnjeve ili klavir, a onda su mi preporučili rog i meni se svidio. Sviram četiri godine i jako mi puno znače ova natjecanja i sve ove nagrade. Ponosna sam na sve nas, i na profesore i profesoricu, skromno je kazala Elizabeth.

Elizabeth Aria Cone, osvojila je Zlatnu plaketu u I. kategoriji/Foto: MojPortal
Elizabeth Aria Cone, osvojila je Zlatnu plaketu u I. kategoriji/Foto: MojPortal

Naposljetku, ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, Nena Presečan Arvay pohvalila je pet veličanstvenih hornista kazavši kako je u tekućoj školskoj godini bilo ukupno 35 učenika koji su sudjelovali na solističkim natjecanjima. A tu su još i ostale kategorije i nastavnici.

Sfera musica 

-Učenici su sudjelovali u ovoj školskoj godini na ukupno 10 natjecanja, od kojih je osam međunarodnih, dva su državna. Ukupno su donijeli 42 prve nagrade, 28 drugih i tri treće nagrade. U najavi je još pet natjecanja do kraja ove školske godine, pohvalila se ravnateljica marljivim radom i odricanjem učenika koji donose uistinu sjajne rezultate.

Na kraju je dodala kako se od ove školske godine u prostorima škole odvija Sfera musica.

-To je projekt kojeg organizira Puhački orkestar Bjelovar i koji je lani prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja kao projekt koji se sastoji od devet radionica za devet različitih puhačkih instrumenata. Ministarstvo je taj projekt, koji je prijavio nastavnik Ivan Oškera, prepoznao i već smo dosad održali pet radionica. 70 posto iznosa financira Ministarstvo, ostatak mi kao Glazbena škola. Reakcije su jako pozitivne i nadamo se da će se projekt nastaviti i u idućim godinama, kazala je Nena Presečan Arvay.

Simfonija u mom gradu

Na kraju je odala kako u školi ima jako puno djece koja vole svirati pa su došli na jedinstvenu ideju u Hrvatskoj.

Ravnateljica Glazbene škole nena Presečan Arvay/Foto: MojPortal
Ravnateljica Glazbene škole nena Presečan Arvay/Foto: MojPortal

-Dvije škole iz dva različita grada napravit će sinergiju na način da smo oformili simfonijski orkestar. Riječ je o našoj školi i Glazbenoj školi “Jan Vlašimsky” Virovitica. Održat ćemo tri cjelovečernja koncerta. Prvi koncert bit će u svibnju u Virovitici, a drugi uoči Terezijane u Bjelovaru. Bit će to 15. lipnja, program je jako dobar i mislim da će se svima svidjeti. Ponosni smo što smo došli na takvu ideju i što smo prvi u Hrvatskoj. Projekt smo nazvali Simfonija u mom gradu, zaključila je ravnateljica.