Fotografija: Ove godine početnički solfeggio upisalo je čak 90ak mališana dok se prethodnih godina broj kretao između 20 i 40 učenika/Foto: Martina Čapo
Galerija
Ove godine početnički solfeggio upisalo je čak 90ak mališana dok se prethodnih godina broj kretao između 20 i 40 učenika/Foto: Martina Čapo

Najviše djece ikad upisalo početnički solfeggio u bjelovarskoj Glazbenoj školi

Ako se uzme u obzir da je prosjek prijašnjih godina varirao između 20 i 40 novih polaznika, a ove smo ih godine upisali 90, svakako smo oborili rekord, istaknula je ravnateljica Presečan Arvay
BJELOVAR – Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru ove godine bilježi jedan rekord. Naime, upisalo se najviše ikad djece na početnički solfeggio. Čak 90 upisanih mališana rekordan je broj, naročito ako se uzme u obzir da je prosjek prijašnjih godina varirao između 20 i 40 novih polaznika.

<p>Gužva ispred Glazbene škole Vatroslava Lisinski Bjelovar/Foto: Martina Čapo</p>

Gužva ispred Glazbene škole Vatroslava Lisinski Bjelovar/Foto: Martina Čapo

-Ovih dana raspoređujemo upisanu djecu po grupama, a upisi su bili u lipnju. Dogodio nam se ove godine popriličan odaziv za početnički solfeggio, što dosad nikada nismo imali. Upisano je 90-ak mališana, što je i nas osobno iznenadilo. Naročito ako uzmemo u obzir da je neki prosjek iz prijašnjih godina 20 do 40 upisanih mališana na solfeggio – istaknula je ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Nevenka Presečan Arvay koja nam je odala kako je njezino subjektivno mišljenje da je tome doprinijela situacija s pandemijom koronavirusa.

Posljedica korone

-Početkom lipnja dogodilo se globalno otvorenje kod nas i ljudi su naprosto pohrlili svemu čemu su mogli. Otvorile su se razne mogućnosti, pa tako i aktivnosti za djecu koje su svima interesantne. Jer moramo priznati da smo svi željni normalnog života i mogućnosti koje smo imali i ranije – pojašnjava ravnateljica i dodaje kako su prošle godine imali najviše ispita ikad jer su se svi naprosto bojali. Stoga se, nažalost, puno djece ispisalo. Prema riječima bivše ravnateljice, priča na Presečan Arvay, najviše ikada u jednoj godini.

Budući da je mnoštvo novih učenika, upitali smo ravnateljicu imaju li dovoljno kadra i prostornih mogućnosti kako bi ih sve primili.

<p>Ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, Nevenka Presečan Arvay/Foto: Martina Čapo</p>

Ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, Nevenka Presečan Arvay/Foto: Martina Čapo

-Prostorne mogućnosti, budući da smo trenutno i u Glazbenoj školi, ali i da koristimo prostor Đačkog doma, su nam dostatne. Nemamo problema, sve možemo riješiti, no veselimo se ipak novoj Glazbenoj školi čija izgradnja je u tijeku. Zasad radovi napreduju prema planu, čak su i nešto uznapredovali.

<p>Nova Glazbena škola na fotografiji iz svibnja 2021. godine /Foto: Martina Čapo</p>

Nova Glazbena škola na fotografiji iz svibnja 2021. godine /Foto: Martina Čapo

Zgrada škole je pod krovom, a u zimskim mjesecima slijedi njezino unutrašnje uređenje – odaje nam Presečan Arvay koja se, zajedno sa svim ostalim djelatnicima veseli novom prostoru i činjenici da će napokon svi biti na jednom mjestu te da će imati jednu zbornicu.

Osipanje tijekom godina

Zanimljivo je bilo još saznati i je li se broj učenika upisanih na početku godine s vremenom ipak smanjuje, odnosno ima li osipanja.

-Bude ispisa tokom godine. Recimo da se kroz šest godina, koliko traje osnovna škola, osipa u prosjeku 30 posto djece. Obično godišnje upišemo u prvi razred osnovne škole između 60 i 80 djece, a to se dogodilo i ove godine. Imamo ukupno 76-ero upisanih mališana u prvi razred glazbene škole – pojasnila nam je ravnateljica koja se veseli svim izazovima koji slijede u novoj školskoj godini.