Fotografija: Daruvarčani koji su omogućili donaciju (lijevo) i
Galerija
Daruvarčani koji su omogućili donaciju (lijevo) i "korakovci" (desno)/Foto: Privatni album

Zvog ovih 5 Daruvarčana RBA udruzi Korak dalje donirala 100.000 kn, oni se zahvalili videom

"Ovo je veliko iznenađenje za sve nas i ovim putem prenosim zahvalu u ime svih članova udruge 'timu iz Daruvara', kaže Renata ŽukinaSigurno ste nekad dobili dar kojem se niste nadali, neočekivan dobitak, ako ništa drugo, našli ste u džepu one jakne koju niste nosili od prošle zime neku zaboravljenu novčanicu.

Ako ste još malo sretniji, javili su vam da ste izvučeni u nagradnoj igri trgovačkog centra ili benzinske… Sjećate se? Ispunili ste listić svojim podacima iako vam se nije dalo?? Neke su zvali iz banke s molbom da dođu zatvoriti neaktivni račun, a kad tamo… Lijepo iznenađenje!

Dodir sreće

E, to je bilo onda kad ste ono prije puno godina donijeli novogodišnju odluku da počnete s redovnom štednjom i već prvi radni dan otvorili račun za „crne dane“… Istina, poslije ste odustali, ali nešto se ipak skupilo. Takve stvari vesele, iako ne mogu riješiti sve probleme, ipak izgledaju kao personalizirani dodir sreće.

A mislim da nema nikoga tko, barem dok je bio jako mlad i naivan, nije maštao kako će mu se javiti izgubljeni ujak Frank iz Chicaga ili tetka Mary iz Sidneya… Koji nemaju nikoga, samo vas, da vam velikodušno ostave svoju životnu stečevinu. Kruže i takve legende, ali ne znate nikoga koga je sunce sreće baš tako jako obasjalo? Ne znam ni ja.

Pogledajte u videu kako su se Korakovci zahvalili na donaciji: 

Nešto slično dogodilo se ovih dana udruzi Korak dalje za koju svi Daruvarčani znaju, a koja već dugi niz godina kroz razne aktivnosti i projekte brine o dobrobiti djece i to one najranjivije skupine, djece s teškoćama u razvoju.

Marijan pravi najbolju kavu u udruzi/Foto: Udruga Korak dalje Daruvar
Marijan pravi najbolju kavu u udruzi/Foto: Udruga Korak dalje Daruvar

Unutar Raiffeisen Banke tijekom jeseni proveden je interni natječaj za donaciju udruzi civilnog društva po izboru djelatnika banke u kojem su pozvani da sami nominiraju udruge za koje smatraju da bi im RBA donacijom trebala pomoći. Nominirane su mnoge udruge, a naših pet bivših sugrađana, djelatnika RBA, nominirali su zajedno daruvarsku udrugu Korak dalje.

Predstavili rad udruge

Jako lijepim pismom predstavili su rad i rezultate udruge i pozvali kolegice i kolege u cijeloj Hrvatskoj da svoj glas daju upravo njoj. Dok smo mi navijali za hrvatsku reprezentaciju na nogometnom prvenstvu, trajalo je i napeto interno glasanje za božićnu donaciju RBA.

Korakovci u izradi poklona/Foto: Facebook Udruga Korak dalje
Korakovci u izradi poklona/Foto: Facebook Udruga Korak dalje

Naših pet upornih Daruvarčana ovaj je put odlučilo zajedničkim snagama iskoristiti dobre odnose s kolegama i ugled koji su izgradili kao dugogodišnji djelatnici RBA da pomognu da glavna i najveća donacija dođe upravo u Daruvar. I uspjeli su! Udruga Korak dalje pobijedila je prema glasovima djelatnika i osvojila donaciju u iznosu od 100.000 kuna.

Daruvarčani zaslužni za ovu vrijednu donaciju su Melita Milojčić, Igor Car, Suzana Žabsky Trbojević, Tanja Brendeis Horvat i Vesna Hochberger/Foto: RBA banka
 
Daruvarčani zaslužni za ovu vrijednu donaciju su Melita Milojčić, Igor Car, Suzana Žabsky Trbojević, Tanja Brendeis Horvat i Vesna Hochberger/Foto: RBA banka  

S obzirom da znam, a vjerujem i većina vas, koliko je teško i neizvjesno financiranje rada organizacija civilnog društva, sigurna sam da je ova donacija razveselila i ugodno iznenadila sve članove udruge, posebno zbog toga što nisu ni znali da su nominirani. I prečesto se događa da se pomoć i podršku mora tražiti izvan sustava, upravo u udrugama, koje su ponekad jedino mjesto na kojem se podrška i dobije.

Prepoznat trud

Ljudi koji su uključeni u rad udruga, (često volonterski), zaslužuju našu podršku, poštovanje i zahvalnost. Njihov trud nažalost nije dovoljno vidljiv u javnosti jer se bave specifičnim problemima osjetljivih skupina u društvu koje ne dobivaju dovoljno institucionalne pomoći. Naravno, za uspješno financiranje rada udruga izdvajamo svi zajedno i kroz proračune gradova i preko državnih natječaja i fondova koje je uspostavila EU, ali često to nije dovoljno, pa je svaka donacija, a posebno ovako velika, više nego dobrodošla da bi njihov rad bio još kvalitetniji i da znaju da je njihov trud prepoznat.

Mališani u svojim aktivnostima u udruzi/Foto: Udruga Korak dalje Daruvar
Mališani u svojim aktivnostima u udruzi/Foto: Udruga Korak dalje Daruvar

Posebno mi je drago što donacija dolazi od banke koja u Daruvaru čak nema ni svoju poslovnicu i njezin marketinški odjek nije tako snažan kao da je donaciju dobila neka veća i prepoznatljivija udruga na nacionalnoj razini.

Ne bi bilo lijepo ova akcija prođe „ispod radara“ samo zato što nije bila javna i da završim, a da vam ne otkrijem tko su naši bivši sugrađani, Daruvarčani sa zagrebačkom adresom, djelatnici RBA, koji su nominirali udrugu Korak dalje i uložili svoje vrijeme i trud da donacija dođe u Daruvar. To su Tanja Brendeis Horvat, Igor Car, Vesna Hochberger, Melita Milojčić i Suzana Žabsky Trbojević.

Pa onda ipak, izgleda da nije samo legenda!

"Ni u snu se nisam nadala"

Renata Žukina i udruga Korak dalje kojoj je na čelu, znaju kakav je osjećaj kad se javi zaboravljeni ujak Frank, i pošalje neočekivan, vrijedan, ali svakako zaslužen božićni dar.

Djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovoj vrijednoj daruvarskoj udruzi imaju brojne zanimljive aktivnosti za sve uzraste/Foto: Udruga Korak dalje
Djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji u ovoj vrijednoj daruvarskoj udruzi imaju brojne zanimljive aktivnosti za sve uzraste/Foto: Udruga Korak dalje

-  Do članice našeg Upravnog odbora, Danijele Ljutak Jureković stigla je informacija da je naša udruga nominirana za donaciju u RBA banci, odnosno da su nas nominirali zaposlenici banke koji, osim što su rodom iz Daruvara, nemaju neke druge „direktne veze“ s nama. U tom trenutku nam je radi nominacije bilo jako drago i tada sam pomislila da bez obzira na ishod nominacije ovo  je pokazatelj da je naše djelovanje i rad s našim članovima prepoznat kao nešto dobro čak i van našeg malog grada.

Članovi udruge
Članovi udruge "Korak dalje" obilježili su Dan planete Zemlje čisteći svog grad/Foto: Udruga "Korak dalje"

Međutim, nakon par dana uslijedio je telefonski poziv u kojem su nas obavijestili da smo baš mi ti koji smo odabrani i to s iznosom kojem se nisam ni u snu nadala. Naravno da je to bilo veliko iznenađenje za sve nas i ovim putem prenosim zahvalu u ime svih članova udruge „timu iz Daruvara“ - rekla je za MojPortal.hr Renata Žukina dodajući kako će im donacija RBA banke pomoći u poboljšanju uvjeta rada i svakodnevnog boravka korisnika u njihovom prostoru, a zaposlenicima i vodstvu udruge poticaj da nastave  putem kojim već 20 godina koračaju.

Pogledajte dirljivi video Saše Selihara o udruzi Korak dalje:

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!