Fotografija: Suradnja je dogovorena s Gradom Daruvarom i vrtićima/ Foto: Korak dalje
Galerija
Suradnja je dogovorena s Gradom Daruvarom i vrtićima/ Foto: Korak dalje

"Korakovci" zaposlili osam pomoćnica za vrtićance s teškoćama u razvoju

Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovan odgojno obrazovni sustav, odnosno inkluzija, jako je važna za to dijete, kaže Renata ŽukinaUdruga Korak dalje Daruvar ovih dana zaposlila je osam pomoćnica za djecu s teškoćama u razvoju u vrtiću. Prema riječima predsjednice Udruge Renate Žukine, time je omogućeno djeci s teškoćama u razvoju uključivanje u redovne vrtićke skupine te podršku u komunikaciji i interakciji s ostalom djecom u skupinama i odgajateljicama.

- Uloga naše Udruge je pružanje podrške pomoćnicama kroz predavanje koje je održala naša edukacijska rehabilitatorica te održavanjem kontinuiranih sastanaka tijekom perioda trajanja njihovog zaposlenja u vrtiću, pojasnila je Žukina te nastavila.

Inkluzija je jako važna

- Objavili smo natječaj za zapošljavanje pomoćnika, zainteresirane osobe poslale su traženu dokumentaciju te smo imali informativne razgovore s potencijalnim kandidatima na kojima smo ih upoznali s poslom pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju u vrtiću. Nakon razgovora izabrali smo osam osoba koje smo zaposlili, ponosno je istaknula.

Kako kaže, uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovan odgojno obrazovni sustav, odnosno inkluzija, jako je važna za to dijete. 

Edukacijska rehabilitatorica održala je predavanje pomoćnicama/ Foto: Korak dalje
Edukacijska rehabilitatorica održala je predavanje pomoćnicama/ Foto: Korak dalje

- Tako je ono okruženo sa svojim vršnjacima te kroz igru i po uzoru na djecu oko sebe savladava različite vještine. Uloga pomoćnika u vrtiću je podrška djetetu s teškoćama tijekom svakodnevnih aktivnosti za vrijeme boravka u vrtiću u skladu s mogućnostima i potrebama svakog pojedinog djeteta te uputama odgajatelja i stručnih suradnika, naglasila je predsjednica daruvarski Korakovaca.

Duplo više pomoćnika

Podsjetimo, tijekom prošle godine u vrtiću su bile zaposlene četiri pomoćnice, a nakon godinu dana u Udruzi su izuzetno zadovoljni uspjehom pojedinog djeteta i njihovom aktivnijem sudjelovanju u svim vrtićkim aktivnostima, što bi im, dodaju, bez podrške pomoćnika bilo puno teže izvedivo. 

- Nastavno na dobru praksu ove godine povećan je broj pomoćnika te je zaposleno osam osoba u oba daruvarska vrtića. Smatram da bi uvjeti zapošljavanja pomoćnika u vrtićima trebali biti puno bolji i uređeniji, pogotovo za tako humani posao. Potrebno je donošenje pravilnika kako bi zapošljavanje i financiranje pomoćnika bilo sustavno i trajno riješeno. Za sada pomoćnici ovise o mogućnostima i dobroj volji lokalnih zajednica i dolazimo do toga da u različitim dijelovima Hrvatske djeca s teškoćama imaju različita prava u procesu integracije i inkluzije. Ovim putem zahvaljujem se Gradu Daruvaru što unatoč izazovnim vremenima osluškuju naše želje i realiziraju naše potrebe, zaključila je Renata Žukina.