Fotografija: Završen je hvalevrijedan projekt daruvarskih Korakovaca/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Završen je hvalevrijedan projekt daruvarskih Korakovaca/ Foto: Predrag Uskoković

VIDEO Uspjeh udruge Korak dalje: "80 djece s teškoćama dvije godine imalo besplatnu pomoć"

"Kontinuirano su provođene logopedske terapije, terapijsko jahanje, psihosocijalna podrška, fizioterapije i brojne druge aktivnosti", kaže Ranata ŽukinaNakon dvije godine završen je hvalevrijedan projekt „Korakovci na usluzi – socijalno uključivanje djece s teškoćama i njihovih obitelji u zajednicu osiguravanjem kvalitetnih socijalnih usluga“. 

Riječ je o projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, financiran iz Europskog socijalnog fonda, kojim su osigurane socijalne usluge za djecu s teškoćama u razvoju s područja Daruvara i okolice, a ujedno je i pružena potrebna podrška njima i članovima njihove obitelji.

Pogledajte video o korakovcima by Saša Selihar: 

Inače, nositelj projekta je Udruga Korak dalje Daruvar, a projektni partneri bili su Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar, Udruga „Maslačak“ Križevci i Grad Daruvar.

Svakodnevni individualni rad

- Imali smo doista predivnu suradnju s našim partnerima. Odradili smo veliki i izvrstan projekt, kojim smo zaposlili sedam osoba. Nadalje, projekt je obuhvatio 80-ak djece s teškoćama u razvoju i 20-ak članova njihovih obitelji. U dvije godine provedeno je doista puno aktivnosti, naglasila je Renata Žukina, predsjednica Udruge Korak dalje.

Zajednička fotografija predstavnika svih partnera u projektu/ Foto: Predrag Uskoković
Zajednička fotografija predstavnika svih partnera u projektu/ Foto: Predrag Uskoković

Vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna/ Foto: Predrag Uskoković
Vrijednost projekta je 1,3 milijuna kuna/ Foto: Predrag Uskoković

Te aktivnosti, dodaje, odnosile su se na svakodnevni individualni rad, odnosno pružanje psihosocijalne podrške u prostorijama Udruga iz Daruvara i Križevaca te fizioterapija u Centru Rudolf Steiner.

- Nadalje, kontinuirano su provođene logopedske terapije i terapijsko jahanje. Također, tu su bile i grupe podrške za roditelje, koje su se održavale jednom mjesečno, uz stručno vodstvo. To su doista sjajna iskustva gdje roditelji jedni drugima mogu biti podrška, a ujedno imaju priliku i za razmjenu iskustva, pojasnila je Žukina.

Nastavka nema na vidiku

Iako je projekt završio, njegove blagodati koristit će se i dalje, u vidu dobivene opreme.

- Ostalo nam je nešto didaktičkog materijala, koji će se i dalje koristiti tijekom pružanja usluga našim korisnicima, kao i dio opreme za terapijsko jahanje, dodaje predsjednica daruvarske Udruge Korak dalje.

Renata Žukina/ Foto: Predrag Uskoković
Renata Žukina/ Foto: Predrag Uskoković

Najveći problem većine europskih projekata, pa tako i ovog, je njihovo određeno trajanje. Naime, korisnici, ali i zaposlenici, koji  u međuvremenu se naviknu na svakodnevni rad, a onda tome naprosto dođe kraj. 

- Nažalost, kontinuirani nastavak trenutno nije na vidiku. Mi ćemo nastaviti provoditi svoje projekte, a većina osoba koje su netom završenim projektom bile zaposlene, ostat će i dalje tu, upravo kroz te druge aktivnosti. Definitivno nastavljamo pružati određene usluge za djecu s teškoćama u razvoju, ali u manjem opsegu, poručila je Žukina, dodavši da se ipak nada raspisivanju novih natječaja na koje se svakako planiraju javiti. 

Projekt je zaposleno 7 osoba/ Foto: Predrag Uskoković
Projekt je zaposleno 7 osoba/ Foto: Predrag Uskoković

Za kraj, Žukina se još jednom zahvalila svim suradnicima na projektu te izrazila želju i za budućom suradnjom.

Svi se nadaju nekom budućem sličnom projektu/ Foto: Predrag Uskoković
Svi se nadaju nekom budućem sličnom projektu/ Foto: Predrag Uskoković

*Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda