Fotografija: Ove godine predstavit će se 8 manjinskih društava i jedno hrvatsko društvo/Foto: Martina Čapo
Galerija
Ove godine predstavit će se 8 manjinskih društava i jedno hrvatsko društvo/Foto: Martina Čapo

Ove subote dođite na 14. Večer nacionalnih manjina: "Pjesmom i plesom promičemo ime Bjelovara"

Običaje, ali i gastronomske delicije na ovogodišnjoj priredbi predstavit će osam nacionalnih manjina i, kao gost, jedno hrvatsko društvo. Organizator tradicionalnog događanja je Češka obec BjelovarBJELOVAR – Naredne subote, 26. studenog u Bjelovaru se održava 14. Večer nacionalnih manjina.

Manifestacija je to na koju su svi ponosni, kako organizator - Češka obec Bjelovar, tako i pokrovitelji - Grad Bjelovar i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Manifestacija se održava 26. studenog/Foto: Martina Čapo
Manifestacija se održava 26. studenog/Foto: Martina Čapo

Tradicionalna priredba ove će se godine, nakon dvije godine pauze zbog korone, održati u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru s početkom u 19 sati.

Promocija grada i županije

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je ova tradicionalna priredba detaljno najavljena, čestitao je Češkoj obeci na organizaciji.

-Drago mi je što imamo ovakvu manifestaciju jer na području Bjelovara živi 20 od 22 registrirane manjine u RH. Ovime promičemo ime grada u cijeloj Hrvatskoj, kazao je Brajdić dodavši kako nije slučajnost što se Večer nacionalnih manjina održava baš u Bjelovaru.

Miruška Lončar/Foto: Martina Čapo
Miruška Lončar/Foto: Martina Čapo

Sve detalje o manifestaciji pojasnila je predsjednica Češke obeci Miruška Lončar.

-Grad Bjelovar multikulturalni je grad, što potvrđuje i ovogodišnja Večer nacionalnih manjina. Uvijek gledamo pokriti cijelu Hrvatsku, ali naše događanje je i međunarodno na što smo jako ponosni, kazala je Lončar zahvalivši se Gradu Bjelovaru na potpori i pokroviteljstvu.

Uvijek dobra posjećenost

-Hvala na pomoći, ali i na poštivanju nas kao manjina. Vjerujem da će tako biti i ubuduće. Hvala i Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske jer niti bez njih ne bismo mogli organizirati manifestaciju koja je uistinu jedinstvena u Hrvatskoj, istaknula je Lončar naglasivši kako je uvijek dobra posjećenost manifestacije znak da u Češkoj obeci dobro rade svoj posao.

Grad je pokrovitelj manifestacije/Foto: Martina Čapo
Grad je pokrovitelj manifestacije/Foto: Martina Čapo

Pjesme, plesove i običaje, ali i gastronomske delicije na ovogodišnjoj priredbi predstavit će osam nacionalnih manjina i, kao gost, jedno hrvatsko društvo.

Gostujuća društva

-Ove godine u Bjelovar dolaze Bosansko kulturno umjetničko društvo Sevdah iz Zagreba, Zajednica Mađara Grada Bjelovara, Romski resorni centar iz Darde, Udruga Roma iz Bjelovara,  KUD Joakim iz Petrovac. Oni su Rusini, te srpska nacionalna manjina iz Belog Manastira, kao i srpska nacionalna manjina iz Bjelovara. Naravno, i mi kao domaćin - Češka obec Bjelovar, kazala je Tihomira Barišić, voditeljica u Češkoj obeci Bjelovar.

I naposljetku, istaknuti gosti večeri bit će hrvatsko društvo KUD Sklad iz Đakova.