Fotografija: Najviše naleta zabilježeno je na srneću divljač/ Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)
Najviše naleta zabilježeno je na srneću divljač/ Foto: Vlado Kos/CROPIX (ilustracija)

Ove godine pod kotačima vozila završila čak 201 životinja: "Najviše je stradalo srna..."

Iz policije upozoravaju vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satimaNa području Policijske uprave požeško-slavonske od početka ove godine zabilježen je ukupno 201 nalet na divljač, izvijestili su iz policije.

Kako kažu, najveći broj čine naleti na srneću divljač, pa je tako zabilježeno 141 naleta.

- Zabilježeni su i naleti na jelena – 15 naleta, 11 na zeca, devet na psa, po sedam naleta na divlju svinju i lisicu, pet na fazana, dva na mačku te po jedan nalet na sovu, čaglja, ovcu i nepoznatu životinju, kažu iz PU požeško-slavonske.

Za domaću životinju odgovoran je vlasnik

Dodaju i to da je najviše takvih događaja zabilježeno na području u nadležnosti Policijske postaje Požega 87, zatim na području Policijske postaje Pleternica 84, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 30 naleta vozila na životinje. Na Državnoj cesti DC38 (Pakrac-Požega) dogodilo se 19, a na Državnoj cesti DC51 (Požega-Brestovac) 14 naleta vozila na divljač.

- Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje, kažu iz policije.

Poseban oprez u jutro i kasno poslijepodne

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, iz policije upozoravaju vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također, upozoravaju i na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

- Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj, kažu iz policije te dodaju da i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.