Fotografija: Lipičani na dodjeli nagrada/ Foto: OŠ Lipik
Galerija
Lipičani na dodjeli nagrada/ Foto: OŠ Lipik

OŠ Lipik nagrađena Zelenom poveljom Fonda: "Ovo nam je druga nagrada u tri godine"

Energetski su obnovljene matična i područna škola, a provedimo i projekt „Laboratorij obnovljive energije“. Naši učenici odvajaju i recikliraju otpad te prikupljaju plastične boce, čepove, stari papir i baterije, kaže KovačOsnovna škola Lipik ovog tjedna dobila je novo iznimno vrijedno priznanje. Naime, na natječaju Hrvatske radio televizije "Najljepši školski vrtovi“ lipičkoj školi pripala je nagrada Zelena povelju Fonda za energetsku učinkovitost, piše Compas.hr.

Podsjetimo, Zlatna povelja HRT-a, odnosno titula najljepšeg školskog vrta u Hrvatskoj pripala je Osnovnoj školi Sirač, o čemu više možete pročitati OVDJE, a priznanja su još dobili i vrtić iz Krapine te OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica.

Drugo priznanje u tri godine

Zelena povelja još je jedno u nizu priznanja učenicima i nastavnicima lipičke osnovne škole, tim više jer su prije tri godine za svoj trud i rad dobili Zlatnu povelju HRT-a za najljepši školski vrt.

Ravnateljica Klaudija Kovač s nagradom/ Foto: OŠ Lipik
Ravnateljica Klaudija Kovač s nagradom/ Foto: OŠ Lipik

Inače, ovaj ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora.

Osnovnoj školi Lipik, pored Povelje, uručena je i novčana nagrada u vrijednosti od 10.000 kuna. Uz ravnateljicu Klaudiju Kovač te djelatnike škole, na dodjeli je bio prisutan i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Podsjetimo, osim uređenja okoliša, učenici ove škole bave se i proizvodnjom zdrave hrane te ekologijom, što je dodatna potvrda da Lipik ima perspektivu i svjetlu budućnost.

Zelena povelja Fonda/ Foto: OŠ Lipik
Zelena povelja Fonda/ Foto: OŠ Lipik

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima. Voditeljica projekta je dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj televiziji Đurđica Čočić, redateljica Vesna Švec Hercigonja, a producent Robert Flojhar.

Ekološki osviješteni učenici

- Uz daljnji održivi razvoj zelenih površina posvetili smo se energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Energetski su obnovljene matična i područna škola. U ožujku 2020. odobren nam je projekt ugradnje fotonaponskih ćelija, gdje iz mreže preuzimamo električnu energiju za vlastite potrebe. Osmislili smo projekt „Laboratorij obnovljive energije“ sufinanciran od strane FZOEU. Pretvaranja omogućuju male foto-naponske ćelije, vjetrogenerator, elektrolizer i gorive ćelije što se nalaze u setovima, koji se prema uputama kombiniraju na više načina, ovisno o potrebama određene nastavne cjeline. Setovi se mogu koristiti na otvorenom što je posebno zanimljivo, jer tada prikazuju dobivanje električne energije iz sunčeve svjetlosti putem fotoćelija ili iz energije vjetra preko male vjetroturbine. Također, setove je moguće koristiti u učionici jer su uključene svjetiljke kako bi se pokusi u slučaju lošeg vremena učenicima mogli demonstrirati u zatvorenom prostoru, ponosno je kazala ravnateljica Klaudija Kovač. 

Dodala je i to da učenici redovito sudjeluju u aktivnostima prikupljanja plastičnih čepova, starog papira, plastičnih boca, baterija, a odvajaju i recikliraju otpad.

Ravnateljica Klaudija Kovač i gradonačelnik Vinko Kasana/ Foto: OŠ Lipik
Ravnateljica Klaudija Kovač i gradonačelnik Vinko Kasana/ Foto: OŠ Lipik

- U voćnjaku imamo kompostište. Eko patrola sudjeluje u čišćenju okoliša grada Lipika i područja uz rijeku Pakru. Nadalje, zasadili smo 20 sadnica stabala lipe i živu ogradu oko dvorišta škole od lovor višnje. Kroz dramsku skupinu educiramo učenike o zaštiti okoliša, reciklaži i razdvajanju otpada. U sklopu ovogodišnjeg školskog projekta svaki razredni odjel osmišljava igrokaz s eko-tematikom, zaključila je za Compas.hr Klaudija Kovač.