Fotografija: Općina Končanica poduplala je naknade za novorođenčad i studente, a više od 120 tisuća kuna koštat će ih božićnice/Foto: CROPIX, MojPortal
Galerija
Općina Končanica poduplala je naknade za novorođenčad i studente, a više od 120 tisuća kuna koštat će ih božićnice/Foto: CROPIX, MojPortal

Općina Končanica udvostručila naknade za novorođenčad i studente: "Ljudi su nam najvažniji"

Više od 120 tisuća kuna iz proračuna otići će za božićnice koje će razveseliti umirovljenike, žitelje slabijeg imovinskog stanja, ali i žene zaposlene kroz projekt Zaželi, kaže načelnik BakunićKONČANICA – Više od 120 tisuća kuna iz proračuna Općine Končanica otići će ove godine za božićnice koje će razveseliti umirovljenike, žitelje slabijeg imovinskog stanja, ali i žene zaposlene kroz projekt Zaželi.

Vijest je to koju je s nama podijelio općinski načelnik Zlatko Bakunić otkrivši kako će oko 60 tisuća kuna od tog iznosa dobiti končanički umirovljenici.

Božićnice i za žene u Zaželi

-Od sljedećeg tjedna kreće isplata božićnica. Oni umirovljenici s mirovinama do 1500 kuna dobit će 200 kuna, a umirovljenici s mirovinama do 3500 tisuće kuna mogu očekivati stotinu kuna. To će nas, ako je suditi po ovogodišnjim isplaćenim uskrsnicama, koštati oko 60 tisuća kuna, istaknuo je načelnik Zlatko Bakunić pohvalivši se kako će svoje božićnice u iznosu od 1000 kuna dobiti i žene zaposlene kroz projekt Zaželi.

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

-Njih je 25, a iako taj dio nije u projektu, mi ćemo za njih osigurati božićnice kroz proračun. Isto tako, 200 kuna isplatit ćemo žiteljima slabijeg imovinskog stanja, te nezaposlenim žiteljima bez primanja, a koji su stariji od 65 godina, kazao je Bakunić kojeg smo upitali koliko ukupno sredstava Općina izdvaja za božićnice.

Povećanje naknada

-Svakako više od 120 tisuća kuna. Svjesni smo da našim žiteljima to puno znači. Mi smo stava da općina ne postoji bez ljudi. Zgrade su dobrodošle, treba ih obnavljati, ali ništa to ne znači ako nemamo ljude, smatra Bakunić koji nam je otkrio i kako su ove godine povećali iznos stipendija za studente s 500 na tisuću kuna, dok će naknada za novorođeno dijete s tisuću na dvije tisuće kune biti povećana od 01. siječnja 2023. godine.

Sve novorođene bebe od 01. siječnja 2023. dobit će umjesto dosadašnjih 1000 kuna duplo više, dakle dvije tisuće kuna naknade/Foto: Dragan Matic/CROPIX (Ilustracija)
Sve novorođene bebe od 01. siječnja 2023. dobit će umjesto dosadašnjih 1000 kuna duplo više, dakle dvije tisuće kuna naknade/Foto: Dragan Matic/CROPIX (Ilustracija)

Općina, valja spomenuti, prati svoje žitelje od najranije dobi, dakle, rođenja, preko vrtićkog, školskog i studnetskog obrazovanja pa sve do umirovljenika.

Loše vijesti

-Za sve naše vrtićance jasličare koji idu u daruvarske vrtiće plaćamo subvenciju, a izdvajamo i više od 100 tisuća kuna godišnje i za školsku djecu. Kupujemo radne bilježnice, subvencioniramo školu u prirodi, terensku nastavu, školu plivanja, skijanja i još mnogo stvari, priznaje načelnik Bakunić koji je s nama podijelio i jednu ne tako dobru vijest.

Studenti će umjesto 500 kuna dobivati tisuću kuna stipendije/Foto: Jure Miskovic/CROPIX (Ilustracija)
Studenti će umjesto 500 kuna dobivati tisuću kuna stipendije/Foto: Jure Miskovic/CROPIX (Ilustracija)

Naime, kako nam kaže, iduće godine će iz državnog proračuna dobiti oko 500 tisuća kuna manje zbog toga što imaju oko 500 stanovnika manje nego na prijašnjem popisu stanovništva.

-Preživjet ćemo, iako je to velik iznos za naš mali proračun, nekako ćemo se snaći, važno je da to ne osjete naši stanovnici, zaključuje načelnik Bakunić.