Fotografija: Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX
Galerija
Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

Bez covid potvrde ili negativnog testa pacijenti više ne mogu liječniku? U primarnoj zaštiti mogu...

Ministar Vili Beroš potvrdio je da se ova odluka neće odnositi na pacijente primarne zdravstvene zaštite te da će iznimke koje su vrijedile za primarnu zaštitu vrijediti i daljeNačelnik Stožera civline zaštite Davor Božinović potpisao je odluku o obaveznom predočenju covid potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. Odluka je stupila na snagu 25. siječnja ove godine, prenosi Dnevnik.hr.

U utorak, 25. siječnja na snagu je stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika", koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Prema najnovijim odredbama, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid potvrdu ili negativan test na koronavirus, javio je Dnevnik.hr citirajući zatim što stoji u odluci.

"Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima", stoji u Odluci.

Obaveza se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima".

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

No, vijest koja je na prvu mnoge uznemirila, nešto kasnije pojasnio ministar zdravstva Vili Beroš rekavši da se samo radi o "samo o preciziranju odluke poslodavca" te da se ništa bitno neće promijeniti. 

Ministar Vili Beroš za Index.hr je potvrdio da se ova odluka neće odnositi na pacijente primarne zdravstvene zaštite te da će iznimke koje su vrijedile dosad vrijediti i dalje. 

"Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se prilagođava zakonu, precizira se obveza poslodavca da provjerava covid-potvrde tamo gdje se moraju provjeravati i da covid-potvrde moraju posjedovati oni za koje vrijedi ta obveza, ali za pacijente se ništa ne mijenja. Iznimke koje su vrijedile i do sada za primarnu zdravstvenu zaštitu vrijede i dalje", rekao je za Index ministar zdravstva Vili Beroš.