Fotografija: Dok dogradonačelnik Bjelovara Brajdić smatra da je bolje da djeca idu uživo na nastavu, ravnateljica Kapša smatra da to nije dobra odluka jer je takva nastava zbog velikog broja odsutne djece teško izvediva/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Dok dogradonačelnik Bjelovara Brajdić smatra da je bolje da djeca idu uživo na nastavu, ravnateljica Kapša smatra da to nije dobra odluka jer je takva nastava zbog velikog broja odsutne djece teško izvediva/Foto: Grad Bjelovar

"Roditelje se neće moći natjerati da testiraju djecu, bolje da nam za taj novac kupe pametne ploče"

"Mi svi ravnatelji iz bjelovarskih osnovnih škola smo ujedinjeni i smatramo da trenutno zbog velikog broja odsutne djece, škola uživo nema nikakvog smisla", poručuje ravnateljica KapšaBJELOVAR – Najava Vlade kako uskoro kreće obvezno testiranje školske djece čime bi se u potpunosti izbjegla samoizolacija učenika, nije najbolje sjela bjelovarskim roditeljima. „Katastrofa“, „Samo se živciram kada ovo čitam“, „Samo neka pipnu moje dijete“, „Ispisat ću ga odmah iz škole“, tek su neki od mnogobrojnih negativnih reakcija roditelja bjelovarskih školaraca na društvenim mrežama.

Podijeljeni roditelji

Iako ima i onih koji podržavaju ovakvu odluku jer smatraju kako je i to bolje nego da su djeca stalno online ili u samoizolaciji, takvi roditelji ipak su u manjini. Oni pak, smatraju da testiranje nije nikakav stres djeci, već im stres uzrokuju roditelji koji od buhe rade slona.

Ines Kapša, ravnateljica druge OŠ Bjelovar smatra da testiranje djece neće imati efekta/ Foto: Deni Marčinković
Ines Kapša, ravnateljica druge OŠ Bjelovar smatra da testiranje djece neće imati efekta/ Foto: Deni Marčinković

Provjerili smo s ravnateljicom bjelovarske Druge osnovne škole, Ines Kapša što misli o tome, te pribojava li se provedbe ovakve odluke koji bi Vlada ovih dana trebala usvojiti.

Testiranje ne rješava problem

-Još uvijek nismo dobili nikakvu službenu obavijest od Ministarstva, pa ne znam kakve nas pojedinosti čekaju, no ono što mogu reći jest da je puno toga teško provedivo. Opet se sve svodi na dobru volju roditelja. Oni mogu reći da su svoje dijete testirali, a zapravo to neće učiniti. Moje osobno mišljenje je da su se ti novci mogli bolje iskoristiti i na neki drugi način pomoći školstvu. Većina naših roditelja su odgovorni i pri pojavi prvih simptoma bolesti, ostavljaju djecu kod kuće tako da mislim da testiranje neće generalno riješiti problem izostanaka. Tim više što dijete već dan nakon testiranja može biti pozitivno, kazala nam je Ines Kapša i dodala kako bi efekta možda imalo testiranje svaka dva ili tri dana, ali nikako ne jednom tjedno.

Druga OŠ Bjelovar/Foto: II. osnovna škola Bjelovar
Druga OŠ Bjelovar/Foto: II. osnovna škola Bjelovar

-Tim novcem kojim planiraju platiti testiranja mogli bi školama kupiti pametne ploče ili nešto što će učenicima stvarno koristiti. Oni roditelje jednostavno ne mogu na to prisiliti, naročito ako će biti riječ o invazivnim testiranjima, naglasila je Kapša koja smatra da Vlada ovakvu oduku pokušava kopirati po uzoru na neke druge zemlje.

Rasulo u školama

Budući da nam je u jučerašnjem razgovoru bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić odao kako ravnatelji i nisu baš za nastavu uživo pod svaku cijenu već im je draža opcija online nastave kada dođe do velikog broja zaraženih, upitali smo Kapšu kakvog je ona stava i kakvo je trenutno brojčano stanje zaražene djece u Drugoj osnovnoj školi.

-Ja sam mišljenja da je uvijek bolje da su djeca u školi dok god su uvjeti takvi da je to izvedivo. No, ovo što mi prolazimo zadnjih tjedan, dva, to nisu normalni uvjeti. Djeca idu u školu, ali ih u pojedinom razredu nedostaje polovica. Zamislite kakva je to nastava. Nikako ne može biti kvalitetna, učitelji su rastrgani i stalno čekaju da se djeca okupe da krenu s novim gradivom. Pa se dogodi da u 11 jave da neće doći u 13 sati u školu, pa onda roditelji moraju smišljati alternative za čuvanje i ručak.

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić i ravnateljica Ines Kapša/Foto: Grad Bjelovar
Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić i ravnateljica Ines Kapša/Foto: Grad Bjelovar

Primjerice, nama su jučer četiri razreda otišla online, a hrana za školsku kuhinju je već bila naručena i stigla je, plaćena je. Sve nam to stvara velike probleme. Osobno smatram da bi zbog ogromnog broja zaražene djece u školama, na deset dana ili dva tjedna škole trebalo zatvoriti da se ta situacija popravi. Onda bi sigurno bilo bolje, smatra Kapša i naglašava kako se ovakvim načinom rada to ne može postići. Svjesna je da u stožerima na sve to gledaju s drugog aspekta, no vjeruje da bi bilo bolje da ipak poslušaju i ravnatelje jer su oni u ovom razmišljanju ujedinjeni.

Ujedinjeni ravnatelji

-Mi svi ravnatelji iz bjelovarskih škola smo ujedinjeni u tom stavu jer smo svi u istoj situaciji. Vidimo situaciju iz druge perspektive. Hodnici su poluprazni, više od polovice učenika nema. To nije prava nastava. Da su sva djeca u pojedinom razredu na nastavi, to bi imalo smisla, ovako nažalost, nema, zaključila je Kapša.

Dodajmo, u Drugoj osnovnoj školi na današnji dan je 12 razreda online. Točni podaci zaražene djece mijenjaju se doslovno iz minute u minutu. U ponedjeljak ih je bilo 53, a koliko je sada taj broj, ne zna se. Ono što se zna, svakako je da raste broj razreda koji idu na online nastavu. Po tome je vrlo lako zaključiti da raste i broj zaražene djece.