Fotografija: Provjera Covid potvrda/Foto: Marko Todorov/CROPIX
Provjera Covid potvrda/Foto: Marko Todorov/CROPIX

Od sutra se proširuje upotreba covid-potvrda, očekuju se problemi: "Nismo spremni"

Farmaceuti su skeptični prema testiranju zbog toga što im nedostaje prostor za testiranje, valjana oprema te nisu prošli obuku uzimanja brisova...Jučer je u Hrvatskoj zabilježen je 4151 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 41 pacijent je preminuo. Prošle nedjelje, 7. studenoga, zabilježeno je osam slučajeva više, no broj aktivnih slučajeva otad je porastao za 6831.

Sve je više osoba koje idu na testiranje, bilo zbog sumnje na zarazu ili radi covid-potvrde, stoga su redovi za testiranje prilično dugi na svim punktovima. Trenutno je u samoizolaciji gotovo 28 tisuća građana.

Pola milijuna zaraženih

Od prvog slučaja zaraze virusom u Hrvatskoj, 25. veljače 2020., do danas imali smo 538.752 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 9881, nažalost, preminula. Valja naglasiti kako se od početka pandemije do danas oporavilo ukupno 490.240 osoba, a od toga 5474 osobe su se oporavile u posljednja 24 sata.

Procijepljenost ukupnog stanovništva prešla je prag od 50 posto, trenutno je 50,35 posto odnosno 60,18% odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 28.170 doza cjepiva, a od toga je 9198 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s jučerašnjim danom 2,043.475 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1,857.649 osoba. Od toga je 1,717.475 osoba cijepljeno dvjema dozama dok su 140.174 osobe cjepivom Janssena.

Novi punktovi

Od sutra se proširuje upotreba covid-potvrda, a kako bi se postojeći punktovi za testiranje rasteretili te da bi se testiranje omogućilo većem broju građana, povećava se broj punktova na kojima se mogu testirati. Novi punktovi trebali bi obuhvaćati i ljekarne, ordinacije dentalne medicine, ordinacije opće obiteljske medicine, pedijatrije i PZZ laboratorije. Podsjetimo, u subotu smo obišli sedam ljekarni u Zagrebu i doznali kakva je situacija uoči početka testiranja.

Farmaceuti su skeptični prema testiranju zbog toga što im nedostaje prostor za testiranje, valjana oprema te nisu prošli obuku uzimanja brisova. Vjeruju da će s vremenom, nakon detaljne pripreme, veći dio ordinacija i ljekarni početi s testiranjem, ali u ovako kratkom vremenu to se ne čini izvedivo.