Fotografija: Bjelovar i dalje bez koncesionara javnih zelenih površina/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovar i dalje bez koncesionara javnih zelenih površina/Foto: Deni Marčinković

Nova odbijenica Državne komisije: Zelene javne površine u Bjelovaru i dalje nitko neće održavati

"Angažirat ćemo vanjske eksperte i pravne tvrtke. Budući da nam je već dva puta odbijena odluka, vidljivo je da mi ne znamo provesti nabavu i moramo pronaći nekoga tko zna", kaže HrebakGrad Bjelovar još neko vrijeme bit će bez koncesionara za održavanje javnih zelenih površina. Naime, Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave odbila je odluku Grada kojom se četverogodišnji posao održavanja javnih zelenih površina dodjeljuje bjelovarskoj tvrtki Cvjetni atelje Marina.

Ovo je već drugi put da Državna komisija poništava odluku Grada po ovom pitanju. Naime, Grad Bjelovar raspisao je natječaj još u ožujku prošle godine, na koji su pristigle dvije ponude i to Cvjetnog ateljea Marina iz Bjelovara, dugogodišnjeg koncesionara, te tvrtke Binđo iz Ivanić Grada, čija je ponuda u konačnici bila povoljnija za oko 170 tisuća kuna.

"Binđo dokazao tehničku i stručnu sposobnost"

Dva mjeseca kasnije Grad je odlučio poništiti natječaj, na što se tvrtka iz Ivanić Grada žalila, a Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave donijela je odluku da natječaj ipak ne smije biti poništen.

Nakon takve odluke, Grad Bjelovar ipak je odlučio posao dodijeliti bjelovarskoj tvrtki uz obrazloženje da ponuda tvrtke Binđo nije valjana, na što su se oni ponovno žalili, a Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave jučer je izdala rješenje kojim se poništava odluka Grada Bjelovara.

U obrazloženju odluke Komisija je navela da tvrtka Binđo osporava tvrdnje Grada Bjelovara da nisu dokazali tehničku i stručnu sposobnost.

- Žalitelj navodi da su usluge koje je izvršio u okviru ugovora sklopljenog s Hrvatskim vodama slične uslugama koje su predmet nabave, odnosno da su još i zahtjevnije, pored ostalog stoji u obrazloženju.

Također, Komisija navodi da tvrtka iz Ivanić Grada u žalbi tvrdi da ima iskustva u strojnoj košnji trave, izradi zaštite ručnim zasijavanjem smjesom travnog sjemena, ručnom zatravljivanju, ručnom košenju, sječi stabala i ostalim sličnim poslovima te da je irelevantno u koju svrhu se te usluge obavljaju.

Grad plaća troškove žalbe

Nadalje, iz obrazloženja je vidljivo da tvrtka Binđo tvrdi da odabrani ponuditelj, odnosno Cvjetni atelje Marina nije dokazao svoju tehničku i stručnu sposobnost, a osporavaju i to da ne raspolažu svom navedenom opremom.

- Iz dostavljenih dokaza proizlazi da ista nije u vlasništvu ili leasingu odabranog ponuditelja, a isti nije dostavio dokaze o sklopljenim ugovorima o najmu ili druge dokumente koji bi potvrđivali da će odabrani ponuditelj imati na raspolaganju navedenu opremu, samo su neki od navoda tvrtke Binđo vidljivi u obrazloženju Komisije. 

Kolika je zapravo nastala šteta znat će se tek na proljeće/ Foto: Deni Marčinković
Kolika je zapravo nastala šteta znat će se tek na proljeće/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da su kao sporne navedene i stručne spreme određenih djelatnika Cvjetnog ateljea Marina, a žalitelj ih proziva i da nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju vezanu za poslovne račune tvrtke. 

Komisija u zaključnom djelu, osim što poništava odluku o odabiru izvođača, predmet vraća na ponovno postupanje naručitelju, odnosno Gradu Bjelovaru. Također, Grad Bjelovar dužan je platiti tvrtki Binđo 13,400 eura za nadoknadu troškova za pokretanje žalbenog postupka. Točnije, mora platiti 26,800 eura, budući da je ovo već druga žalba koja je usvojena. 

"Moramo angažirati vanjske suradnike"

Cijelu situaciju komentirao je i gradonačelnik Dario Hrebak. 

- Sad je jasno da ovo postaje pravna bitka koja je frustrirajuća. Naime, mi u Gradu smatramo da održavanje kanala za Hrvatske vode nije identično održavanju zelenih površina. Međutim, Komisija smatra da su to isti ili slični poslovi. U svakom slučaju poštivat ćemo njihovu odluku, a što će dalje biti prepustit ću našim stručnim službama. Također, angažirat ćemo i vanjske eksperte te pravne tvrtke. Budući da nam je već dva puta odbijena odluka, vidljivo je da mi u Gradskoj upravi to ne znamo provesti i moramo pronaći nekoga tko zna, pored ostalog kazao je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da ne očekuje da se ova saga riješi prije proljeća. Na pitanje prijeti li Bjelovaru zagrebački scenarij po pitanju održavanja zelenih javnih površina, Hrebak je odlučno ponudio negativan odgovor.

- Ne prijeti nam to. Sada moramo pravno vidjeti što može obavljati Komunalac, tvrtka u vlasništvu Grada. Do proljeća je ostalo još četiri mjeseca i do tad ćemo naći pravne mogućnosti, zaključio je Dario Hrebak. 

Podsjetimo, dugogodišnjem koncesionaru Cvjetnom ateljeu Marina 10. listopada istekao je četverogodišnji ugovor i od tada nitko ne održava zelene javne površine u gradu, a ta situacija, očito je, potrajat će najmanje još nekoliko mjeseci. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!