Fotografija: Prošlogodišnje fotografije i prošlogodišnje prefine buhtle iz Ivanovog Sela/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Prošlogodišnje fotografije i prošlogodišnje prefine buhtle iz Ivanovog Sela/Foto: Vladimir Bilek

Ne propustite sutrašnji Etno dan u Ivanovom Selu: „Dođite, čeka vas 500 buhtli iz krušne peći“

Običaj pečenja buhtli u krušnoj peći njeguje se od prvoga dana. To se baš mora doživjeti, miriši cijelo dvorište, kaže Štruml - Tuček i dodaje kako će biti i langoša, bromboraka i naravno, Staročeškog piva



DARUVAR – Sutra, 02. srpnja u Ivanovom Selu, u organizaciji Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i Češke besede Ivanovo Selo, održat će se naširoko poznata manifestaciju „Etno dan u Ivanovom Selu“. Manifestacija je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Likovna kolonija i predstavljanje knjige

Program će sutra započeti likovnom kolonijom od 16 sati, dok će u 18 sati biti predstavljanje knjige Karela Bláhe „Červánky nad Malou Prahou“. U 19 sati na prostoru Etno kuće kreće staročeški sajam te od 19 i 30 sati bogat kulturno-umjetnički program čeških beseda iz Ljudevit Sela, Siska, Zagreba, Ivanovog Sela te Češke obeci Bjelovar.

Peku se buhtle u krušnoj peći/Foto: Vladimir Bilek
Peku se buhtle u krušnoj peći/Foto: Vladimir Bilek
Folklorni ansambl/Foto: Vladimir Bilek
Folklorni ansambl/Foto: Vladimir Bilek
Domaće češke buhtle/Foto: Vladimir Bilek
Domaće češke buhtle/Foto: Vladimir Bilek

Više o tome što još sutra očekuje sve koji dođu, kazala nam je Ana-Maria Štruml Tuček, predsjednica Češke besede Ivanovo Selo i predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.

- Mi vam cijeloga dana pečemo buhtle u krušnoj peći. Svake godine ih ispečemo 500 komada i one su punjene domaćim pekmezom od šjliva. Cijelo dvorište vam miriši po tom specijalitetu kojega svi naprosto obožavaju. Bit će tu i drugih čeških specijaliteta poput bramboraka i langoša, a budući da ne radimo tradicionalnu večeru u domu, na otvorenom se peku kobasice na roštiju. Svakako treba istaknuti i Staročeško točeno pivo, tako da vjerujem da nitko neće ostati gladan ili žedan, pojasnila nam je Štruml - Tuček i odala kako se od prvoga dana na Etno danu njeguje običaj pečenja buhtli u krušnoj peći.

Bramboraki i langoši

-Od jutra vam se mijesi tijesto i peku se buhtle. To se baš mora doživjeti, pred svima se vruće buhtle vade iz krušne peći i dijele ljudima, odaje Ana - Maria i dodaje kako su za bramborake zaduženi članovi Češke besede Mali i Veliki Zdenci te ČB Ljudevit Selo. Žene iz Ivanovog Sela će osim buhtli pripremati i langoše. Kad je riječ o gostima, valja spomenuti i češku besedu Gornji Daruvar. Oni će pak, dodaje Ana - Maria, imati svoj štand s rukotvorinama.

Dodajmo, Etno dan u Ivanovom Selu tradicionalna je manifestacija, odnosno jedna u nizu državnih smotri koja se tradicionalno organizira u suradnji Saveza Čeha i Češke besede Ivanovo Selo još od 2006. godine, a promovira češki jezik, tradiciju i kulturu.

Etno dan/Foto: Vladimir Bilek
Etno dan/Foto: Vladimir Bilek

Mjesto održavanja manifestacije je Etno zbirka u Ivanovom Selu, odnosno uređena stara etno kuća s velikim dvorištem, štagljevima, binom na otvorenom, kukuruzanom i bunarom, a svi gosti sjede na balama i slami. Manifestacija se organizira u Ivanovom Selu jer je ono prvo mjesto u koje su Česi doselili prije 200 godina, odnosno najstarije češko selo u Hrvatskoj.

Folklorni ansambl Češke besede iz Končanice/Foto: Vladimir Bilek
Folklorni ansambl Češke besede iz Končanice/Foto: Vladimir Bilek

Mnoštvo ljudi okupilo se prošle godine na Etno danu/Foto: Vladimir Bilek
Mnoštvo ljudi okupilo se prošle godine na Etno danu/Foto: Vladimir Bilek
Domaće češke buhte/Foto: Vladimir Bilek
Domaće češke buhte/Foto: Vladimir Bilek