Fotografija: Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima liječnika/ Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Galerija
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima liječnika/ Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Plenković i liječnici pregovarali tri sata: Vlada će im povisiti plaće

Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli kroz sve teme od zajedničkog interesa i "dogovorili nekakve stvari", poručio je Vili BerošZavršili su pregovori predstavnika pet liječničkih udruga i premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima. Višesatni sastanak bio je konstruktivan i u njemu je definirano što je bitno rješavati brzo, izjavili su ministar zdravstva Vili Beroš i predstavnici liječnika nakon sastanka, javlja HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka rekao je da su nastavili konstruktivni dijalog, da su prošli kroz sve teme od zajedničkog interesa i "dogovorili nekakve stvari".

Rok za uredbu o koeficijentima 28. travnja

- Kao prvo, rekao bih, kad je riječ o uredbi o koeficijentima, da je ona zajedničkim snagama izrađena i da je već ranije upućena u zakonom propisanu proceduru. U završnoj je fazi međuresornog usuglašavanja. Međutim, dodatno smo si dodali rok do 28. travnja kao zadnji datum do kojeg bi ta uredba trebala stupiti na snagu, rekao je Beroš.

Pro futuro liberalizacija ugovornih obaveza

Beroš je dodao da su dugo razgovarali i o ugovornim obvezama za prijevremeni raskid radnog odnosa po završenim specijalizacijama.

- Naš zajednički zadatak je kako izbalansirati javni interes i na neki način mogućnost mladog liječnika da sam odabere svoj životni put, odnosno put u zdravstvenom sustavu. Stoga smo rekli da ćemo pro futuro ipak liberalizirati te ugovorne obaveze izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a određenim pravnim aktima probati riješiti stanje za sve postojeće ugovore koji su još uvijek vrijedeći, ali pri tome braneći javni interes, odnosno javnozdravstveni sustav rekao je Beroš.

O Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika

Što se tiče Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, Beroš je rekao da Vlada i on kao ministar nemaju nikakve dvojbe te da je taj zakon u planu zakonodavnih aktivnosti ove vlade. Ono što je bio prijepor, dodao je, je izrada novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama, koji pokriva dio nadležnosti prvog zakona.

Renata ČulinoviĆ Čaić i Vili Beroš/ Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Renata ČulinoviĆ Čaić i Vili Beroš/ Foto: Goran Mehkek/CROPIX

- Stoga smo se dogovorili da ćemo paralelno raditi na izradi oba zakonska prijedloga. Kada vidimo koje zakonske odredbe će iznjedriti Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, onda ćemo ta pitanja dodatno regulirati eventualno u Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika. Sve skupa uzimajući u obzir činjenicu da su liječnici ipak temeljni nosioci zdravstvenog sustava, rekao je ministar.

Plenković: Dogovorili smo rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva

Premijer Plenković objavio je na Twitteru da su s predstavnicima liječnika dogovorili rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva i daljnje unaprjeđenje materijalnih prava zdravstvenih djelatnika, osobito mladih liječnika.

- Vlada RH će kao i dosad ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika, poručio je.

Čulinović Čaić: Razgovor je bio konstruktivan

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić rekla je da je razgovor trajao tri i pol sata.

- Razgovor je bio konstruktivan, rekla je Čulinović.

- Bitno je bilo pokazati da je sve ono što mi želimo - imati dovoljno vremena posvetiti se pacijentu, raditi posao koji smo studirali i posvetiti se ljudima zbog kojih smo mi svi zapravo tu, poručila je.

Ban Toskić: Premijer je nešto obećao, vjerujemo mu

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čulinović Čaić rekla je da će se Glavni odbor sindikata sastati u kratkom roku i donijeti odluku o eventualnom štrajku nakon što ga izvijeste o sastanku i ponudi koju su dobili u Vladi, a Beroš nije dao konkretan rok za dogovor oko takozvanih robovlasničkih ugovora mladih liječnika.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, rekla je da je zadovoljna sastankom i da će vrijeme pokazati je li taj osjećaj bio dobar.

- Premijer je konačno čuo iz prve ruke argumente i probleme s kojima se suočavaju obiteljski liječnici. Premijer u društvu svojih najbližih suradnika nešto nam je obećao i naravno da premijeru vjerujemo, rekla je Ban Toskić.

Beroš: Sustav specijalističkog usavršavanja nije dobar

Beroš je rekao da u ovom trenutku ne vidi postojanje daljnjeg političkog razloga za štrajk.

Rekao je i kako kao ministar nije zadovoljan sustavom specijalističkog usavršavanja u Hrvatskoj.

- On nije dobar, mentori trebaju više voditi računa o svojim specijalizantima, ravnatelji zdravstvenih ustanova trebaju više voditi računa o radnim obavezama specijalizanata i više o njihovoj edukaciji, a ne nekim drugim poslovima i aktivnostima, rekao je Beroš, prenosi HRT.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!