
Na natjecanju u pečenju bramboraka u Gornjem Daruvaru pobijedili "Dečci popečci"
Ovu hvalevrijednu i tradicionalnu manifestaciju koja slavi češko jelo od krumpira podržalo je mnoštvo posjetitelja, a gosti su pristigli čak i iz Češke
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Proteklog vikenda u organizaciji Češke besede Gornji Daruvar, a u sklopu Dana češke kulture, u Gornjem Daruvaru održana je kulturno zabavna i gastronomska manifestacija "Dani bramboraka". Kako nam je potvrdio Damir Malina iz Češke besede Gornji Daruvar - bilo je odlično.

Pazilo se da bramborki ne zagore/Foto: Predrag Uskoković
-Došlo nam je puno ljudi, svi su se lijepo zabavili, dobro se jelo i pilo, a naravno, centar pažnje bio je usmjeren upravo na bramborke - kazao je Malina dodavši kako se Udruga Češka beseda Gornji Daruvar između ostalog bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Stoga nije čudo da promoviraju običaje koji su njihovi preci donijeli u ove krajeve.
Čak 10 ekipa
Jedna od najzastupljenijih namirnica svakako je krumpir pa je tako običaj da se na svim manifestacijama gdje Česi žive sprema jelo od krumpira, tzv. bramborak ili popečci od krumpira.

Ekipe su bile zanimljivo odjevene/Foto: Predrag Uskoković
-Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i pokojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer se svojim okusom dobro sljubljuje s raznim pićima, a zasigurno najbolje s pivom – odaje Malina i priča nam u nastavku kako je protekla ovogodišnja manifestacija.

Osim palačinki od krumpira, bilo je raznih slastica/Foto: Predrag Uskoković
-Prvi dan, na igralištu kod mjesnog doma bilo je Ljetno kino, gledao se češki film s hrvatskim titlovima, „Ljubavi jedne plavokose“. Ljetno kino na otvorenome je tradicija u Gornjem Daruvaru i svake godine pustimo barem jedan češki film, kaže nma Malina i dodaje kako je u nedjelju održano samo natjecanje u pečenju „bramboraka“.
Stručni žiri
Natjecalo se deset ekipa koje su od organizatora dobile štand, potrebne namirnice: krumpir, brašno, mlijeko i jaja. Na čemu će peći i začine su si morali sami osigurati. Svaka ekipa je predala jedan bramborak stručnom žiriju na ocjenjivanje. U žiriju su bile dvije vodeće kuharice i jedan kuhar: Snježana Blažičko, Ana Maria Tot i Krunoslav Pelikan.

Svaka je gazdarica imala svoje tajne sastojke/Foto: Predrag Uskoković

Mnoštvo podrške bilo je na ovogodišnjim Danima bramboraka/Foto: Predrag Uskoković

Vrućina se zanemarila, u dobrom društvu sve je bilo lakše/Foto: Predrag Uskoković
Ekipe koje su se natjecale bile su: Češke besede Daruvar, Ljudevit Selo, Šibovac, Međurić, Končanica, Grubišno Polje, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Daruvar, Otkriveni talenti, Dečci popečci i domaća ekipa Holky podborky.

Osmjesi dovoljno govore koliko je svima ova manifestacija bila zabavna/Foto: Predrag Uskoković

Svi su se potrudili da baš njihovi bramborki budu najbolji/Foto: Predrag Uskoković

Zajednička fotografija s ovogodišnje manifestacije/Foto: Predrag Uskoković
-Žiri je odabrao tri najbolja bramborka: Prvo mjesto osvojila je ekipa naziva Dečci popečci, drugo mjesto pripalo je ekipi domaćina Holky podborky dok je na trećem mjestu bilo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Daruvar. Najbolji su dobili prigodne nagrade, a i svi ostali poklone i zahvalnice za sudjelovanje, priča Malina i dodaje kako se cijelo vrijeme bramborak dijelio besplatno posjetiteljima pa nitko nije bio gladan.
Vrtna zabava
Skupilo se mnogo ljudi iz svih krajeva daruvarske okolice, ali i gostiju iz Češke koji su došli upravo radi ove manifestacije.

Bramborki tek stavljeni u duboku masnoću na pečenje/Foto: Predrag Uskoković

Tko ih jednom kuša, doslovno se zarazi okusom i mirisom/Foto: Predrag Uskoković

Dobra zabava nastavila se i kasno poslijepodne i navečer/Foto: Predrag Uskoković

Kulturno - umjetnički program/Foto: Predrag Uskoković
-Od 18 sati je bio kulturno umjetnički program na kojemu su sudjelovali: Češka beseda Doljani s folklornom skupinom i limenom glazbom, pjevačka skupina Češke besede Daruvarski Brestovac, KUD Lipik s folklornom skupinom, glazbena i kreativna skupina i djeca iz našeg mjesta s recitacijama i pjesmama. Nakon kulturno umjetničkog programa druženje je nastavljeno vrtnom zabavom do ponoći jer su tako odredile protuepidemijske mjere, kaže nam Malina i odaje kako će treći dan održavanja Dana češke kulture biti petak, 20. kolovoza. Naime, na izletište u naselju, od 17 sati nadalje kreće poslijepodne posvećeno djeci - edukativne dječje igre i natjecanja.
Podrška sponzora
Valja spomenuti kako su u organizaciji pečenja bramboraka sudjelovali članovi Češke besede Gornji Daruvar, te ostali mještani uz logističku pomoć Grada Daruvara.

Priprema smjese za pečenje/Foto: Predrag Uskoković

Zahvaljujući hladnom pivu koji se odlično sljubljuje s bramborcima, nitko nije ostao žedan/Foto: Predrag Uskoković

Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu/Foto: Predrag Uskoković
Manifestaciju su, odaje nam Malina, uveličali svojim prisustvom Savjet za nacionalne manjine RH i Savez Čeha u RH i Bjelovarsko-bilogorske županije, zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, predsjednici Čeških beseda i drugih udruga, predsjednici manjinskih vijeća i mnogi drugi.

Dio kulturno - umjetničkog programa/Foto: Predrag Uskoković

Pjesme i plesa nije nedostajalo/Foto: Predrag Uskoković
-Sponzor bez kojeg je nezamislivo u ovo vrijeme kada nema starog krumpira, organizirati manifestaciju s krumpirom je Intersnack Adria iz Hercegovca. Isto tako nezamislivo je pojesti bramborak i ne zaliti ga daruvarskim staročeškim pivom za što smo zahvalni Daruvarskoj pivovari. Slijedeću sedmu manifestaciju ćemo organizirati u lipnju 2022. godine. Želja nam je da postane prepoznatljiv brend našeg prigradskog naselja i Grada Daruvara, zaključuje Malina.

Mnoštvo ljudi odazvalo se i podržalo Dan bramboraka/Foto: Predrag Uskoković